Näin hankit sähköliittymän -opas

Lappeenrannan Energia
|
Näin hankit sähköliittymän
Sähköliittymän tilaaminen on ajankohtaista, kun rakennat uutta kiinteistöä tai haluat sähköistää esimerkiksi vapaa-ajan asuntosi. Sähköliittymän lisäksi sinun tulee tehdä sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyntiyhtiön kanssa.

Sähköliittymän avulla liityt verkkoon

Sähköliittymällä tarkoitetaan kiinteistö­kohtaista liitäntää, jonka avulla asiakas liittyy Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkönjakeluverkkoon. Liittymä sisäl­tää verkon rakentamisen tontin rajalle saakka tai erikseen sovittavaan liittä­miskohtaan asti sekä mittarin asiak­kaan sähköpääkeskukseen. Liittymää hankittaessa tulee olla tiedossa liitty­män tarkka sijainti ja pääsulakekoko. Liittymäkoon määrittelee asiakkaan sähkösuunnittelija. Verkkoalueemme näet alla olevasta kartasta.

Lappeenrannan Energian sähköverkon alueet

Toimitusaikataulu riippuu kohteen sijainnista

Asemakaava­alueella sähköverkko on usein rakennettu valmiiksi tontin rajalle, jolloin erillistä verkon rakentamista ei Energiaverkkojen puolelta tarvita. Haja­-asutusalueella liittymän toimittaminen tontin rajalle vaatii usein verkoston rakentamista ja lupaprosessit voivat viedä aikaa, joten tähän on hyvä varautua jo sähköistämisen suunnittelun alkaessa. Asiakkaan sähköurakoitsija hoitaa tontin osuuden kaapeloinnin sekä sähköpääkeskuksen asentamisen.

Määräaikainen sähköliittymä lyhytaikaiseen tarpeeseen

Kun pysyvää sähköpääkeskusta ei voida vielä asentaa tai sähkön­ käyttö on lyhytaikaista, asiakkailla on mahdollisuus hankkia määrä­aikainen sähköliittymä. Energia­verkkojen vuokraamat tilapäiset sähköpääkeskukset ovat maksi­missaan kokoa 3x63 A. Keskusta varten asiakas rakentaa erillisen telineen, johon keskus saadaan asennettua. Määräaikaista liittymää varten tehdään liittymissopimus Energiaverkkojen kanssa sekä sähkönmyyntisopimus valitun sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Alla kuva tilapäisestä sähköpääkeskuksesta.

Tilapäinen sähköpääkeskus

Sähköverkkoon liittyminen on helppoa

1. Sähköliittymän tilaaminen

Liittymätilausta varten tarvitaan liittymäpaikan osoite ja kiinteistötunnus. Lisäksi toimitetaan asemapiirrustus, jossa näkyy pääkeskuksen sijainti, liittymisjohdon suunniteltu reitti ja tyyppi sekä pääkeskuksen pääkaavio (suunniteltu=täytetty). Asiakkaan sähkösuunnittelija määrittää liittymän koon, joka ilmoitetaan liittymätilauksen yhteydessä. Voit tilata liittymän näppärästi MinunLiittymä­-onlinepalvelustamme.

2. Sähkökaapelin ja -pääkeskuksen asennus

Lappeenrannan Energiaverkot rakentaa sähköliittymän tontin rajalle tai erikseen sovittavaan liittä­miskohtaan asti. Asiakkaan sähköurakoitsija huolehtii tontin kaapeloinnista ja sähköpääkeskuksen hankinnasta. Sähköurakoitsija asentaa kaapelin ja sähköpääkeskuksen sekä tekee sisäasennukset kohteessa. Jos liittymispiste on ilmajohdon pylväs, sähköurakoitsija toimittaa myös suojaraudan ja naulat, joilla kaapeli kiinnitetään. Katso liittymärakentamisen vastuujako alla olevasta listasta.

3. Sähkösopimuksen tekeminen ja liittymän kytkeminen verkkoon

Tee sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa ennen mittaroinnin tilaamista. Sähkö­sopimusta varten tekninen asiakaspalvelu ilmoittaa käyttöpaikkatunnuksen asiakkaalle. Asiakkaan sähköurakoitsija tilaa kytkennän ja mittaroinnin Lappeenrannan Energiaverkoilta UrakoitsijaOnline-­palvelun kautta, minkä jälkeen liittymä kytketään sähköverkkoon.

Tarkista tästä sähköliittymän rakentamisen vastuualueet
Asiakas Asiakkaan sähköurakoitsija LPR Energiaverkot
sähkösuunnittelijan ja sähköurakoitsijan valinta liittymiskaapelin ja sähköpää­keskuksen hankinta liittymän suunnittelu ja rakentaminen liittämiskohtaan asti
liittymätilaus MinunEnergia-palvelun kautta asennustyöt liittämiskohdasta eteenpäin ja liitostyö tontin rajalla sähkömittarin asennus ja
liittymän kytkentä sähköverkkoon
sähkönmyynti­sopimus valitsemasi energiayhtiön kanssa maadoituksesta ja ylijännite­suojauksesta huolehtiminen  
kaapeliojan kaivaminen
ja peittäminen
liittymiskaapelin suojaus  
  suojarautojen ja naulojen hankinta, jos liitytään ilmajohtopylvääseen
- kohokiinnike 10 kpl, sähkönumero 5025093
- suojakouru esim. (KASU35) sähkönumero 260011, valitaan käyttöön tulevan kaapelin koon mukaisesti
- haaroitussuoja 4-sorminen esim. sähkönumero 5232012, valitaan käyttöön tulevan kaapelin koon mukaisesti
 
  kaapelin kytkentä sähköpääkeskukseen  
  käyttöönottotarkastus ja ­pöytäkirja  
  kytkentä-­ ja mittarointipyynnön tekeminen UrakoitsijaOnline­-palvelun kautta Lappeenrannan Energiaverkoille  


Liittymismaksu

Liittymismaksu perustuu vyöhykehinnoitteluun, jossa kohteen sijainti ja liittymän pääsulakekoko määräävät liittymismaksun suuruuden. Vyöhyk­keiden ulkopuolella lasketaan tapauksesta riippuen liittymälle aluehinta tai tapauskohtainen hinta liittymismaksuperiaatteiden mukaisesti.


Vyöhyke 1 = taajamien asemakaava-­alueet, pois lukien ranta­-asemakaavat ja vanhat rantakaavat. Sekä haja­-asutusalueella, jolloin liitty­miskohdan etäisyys olemassa olevalta muuntamolta on enintään 200 m (liittymismaksuperusteiden mukaan).

Vyöhyke 2 = vyöhykkeen 1 ulkopuolella, jolloin liittymiskohdan etäisyys olemassa olevalta muuntamolta on yli 200 m ja enintään 400 m (liittymis­maksuperusteiden mukaan).

Vyöhyke 2+ = vyöhykkeiden 1 ja 2 ulkopuolella, jolloin liittymiskohdan etäisyys olemassa olevalta muuntamolta on yli 400 m ja enintään 700 m (liittymismaksuperusteiden mukaan).

Tutustu liittymismaksuhinnastoomme.

Ota yhteyttä

Oletko rakentamassa kiinteistöä tai haluatko sähköistää vapaa­-ajan asuntosi? Tekninen asiakaspalvelumme neuvoo sinua kaikissa sähköön liittyvissä asioissa. Voit tilata sähköliit­tymän kätevästi sähköisessä MinunLiittymä­-palvelussa juuri silloin, kun sinulle sopii.

Tekninen asiakaspalvelu
Avoinna ma–pe klo 8–16
020 690 505 (mpm/pvm), valinta 3 tekninen.aspa [at] lreoy.fi (tekninen[dot]aspa[at]lreoy[dot]fi)

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.