Haluamme edistää järkevää energian ja veden käyttöä

Säästäväiset toimenpiteet ovat usein pieniä tekoja. Poimimme tähän 5 hyvää säästövinkkiä: 

1. Valmiustila kuluttaa. Suuri osa televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa odottamassa käyttöä. Hanki energiatehokkaita laitteita ja varmista, että laitteen voi kytkeä pois verkkovirrasta hävittämättä niiden asetuksia ja säätöjä. Kytke laitteet kokonaan pois päältä, kun et käytä niitä. Irroita aina matkapuhelimen laturi seinästä, kun puhelimen akku on täynnä. 

2. Veden "lotraaminen" voi nostaa sähkön kulutusta, jos lämmintä vettä juoksuttaa esimerkiksi suihkussa turhaan. Sulje aina suihku siksi ajaksi, kun peset itsesi. Myös vedenkulutus silloin pienenee ja vesilaskusi sen myötä. 

3. Pyykkiä voi aina pestä säästäväisesti. Sähkönkulutus puolittuu, kun muutat pesulämpötilan 60 °C:sta 40 °C:een. Pyykistä tulee puhdasta vaikka peset pyykkisi 40 °C asteessa. Hyödynnä eko-ohjelmia, jolloin vähennät veden ja sähkön kulutusta.

4. Seuraa huonelämpötilaa. Hanki tarkka huonelämpömittari ja sijoita se oleskeluvyöhykkeelle, ei ulkoseinälle. Lämpötilan tulisi olla 20-22 °C.

5. Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis.   Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20-30 %.