Sähkön pientuotanto – uusiutuvaa energiaa omaan kotiisi!

Tutustu uusiin Aito-aurinkosähköpaketteihimme!

Sähkön pientuottajia on jo monia. Kotitaloudet tuottavat sähköä auringosta ja tuulesta omiin tarpeisiin ja myytäväksi. Tältä sivustolta löytyy toimintaohjeita ja vinkkejä, kun suunnittelet laitteiston hankintaa.

Kun suunnittelet sähkön tuotantoa kotitaloudessasi, ota seuraavat asiat huomioon:

1. Selvitä ja hae rakennusvalvonnasta tuotantolaitokselle mahdollisesti tarvittavat rakennus- ja toimenpideluvat

2. Ota ajoissa yhteys alueella toimivaan sähköverkonhaltijaan sopiaksesi pientuotannon liittämisestä sähkön jakeluverkkoon

3. Ota yhteys sähkönmyyjääsi ennen tuotannon alkua tehdäksesi sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä

Tekninen asiakaspalvelumme neuvoo ja antaa sinulle mielellään tarkempia lisätietoja, yhteystiedot tästä.

 

Tuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon

Tuotantolaitoksen tulee täyttää sille asetetut tekniset vaatimukset ja se tulee kytkeä jakeluverkkoon annettujen ohjeiden mukaisesti. Ohessa tuotantolaitoksen liittämisessä tarvittavat dokumentit:

• Pientuotannon yleistietolomake

• Tekninen liite 1: Sähköntuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon, nimellisteholtaan enintään 100 kVA:n laitos - linkki Energiateollisuuden julkaisemaan pdf-dokumenttiin

• Tekninen liite 2: Sähköntuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon, nimellisteholtaan yli 100 kVA:n laitos - linkki Energiateollisuuden julkaisemaan pdf-dokumenttiin

Yleistietolomakkeessa pyydetään laitoksen tärkeimmät tekniset tiedot. Lomake tulee täyttää ja toimittaa Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n tekniseen asiakaspalveluun ennen laitoksen kytkemistä. Tuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon ohjeistaa tekninen liite 1 ja 2.

 

Pientuottajan sopimukset ja ehdot

Pientuottajan tulee tehdä Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n kanssa

• tuotannon liittymissopimus, jos tuotannon nimellisteho (verkkoon anto) ylittää kulutuksen nimellistehon (verkosta otto)

• tuotannon verkkopalvelusopimus

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n sähköntuotannon liittymisehdot ja verkkopalveluehdot sekä siirtohinnat löydät tästä.

Pientuottajan on mahdollisuus sopia ylijäämäsähkön myymisestä Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa. Pientuottajan tuottaman ylijäämäsähkön ostohinnaston löydät tästä. Lappeenrannan Energia Oy:n tekninen asiakaspalvelu kertoo mielellään lisää ylijäämäsähkön myymisestä.

Lue Verohallinnon sivuilta tiedot Kotitalouden sähköntuotannon tuloverotuksesta.

 

Pientuottaja – muista sähköturvallisuus

Jos olet hankkinut pienvoimalan, mutta et ole vielä ollut yhteydessä Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n tekniseen asiakaspalveluun, tee se nyt! Tekninen asiakaspalvelumme opastaa sinua laitteiston sähköturvallisuuteen ja muihin teknisiin vaatimuksiin liittyvissä asioissa.

Sähköturvallinen pienvoimala täyttää oheiset vaatimukset, kun sähkön jakeluverkko on häiriön vuoksi jännitteetön:

• laitteisto kytkeytyy automaattisesti irti ja jakeluverkkoon syöttö ei ole mahdollista

• laitteiston on lisäksi oltava mekaanisesti kytkettävissä irti, jotta voidaan varmistua siitä, että jakeluverkon korjaustyöt on suoritettavissa sähköturvallisesti

Ellei laitteisto täytä oheisia sähköturvallisuusvaatimuksia, on mahdollista, että korjaustyötä tekevä asentaja saa sähköiskun ns. takasyötön vuoksi.

Kun olet yhteydessä tekniseen asiakaspalveluumme, saamme samalla myös sopimusasiat kuntoon sähkön ostamista varten.