Vastauksia kysymyksiin maakaasun toimitusvarmuudesta

Lappeenrannan Energia
|
Maakaasun toimitusvarmuus - asiakaspalvelun kuvituskuva
Ukrainan ja Venäjän välinen sotatilanne huolestuttaa myös maakaasuasiakkaitamme. Keräsimme tähän tiedotteeseen pääasiat maakaasun saatavuudesta sekä toimintatavat mahdollisissa kaasun saatavuuden häiriötilanteissa. Tällä hetkellä maakaasutoimitusten tilanne on täysin normaali eikä kaasunkulutusta tai kaasun toimittamista tarvitse rajoittaa. 

Maakaasua virtaa Suomeen sekä Venäjältä Imatran rajapisteen kautta että Baltiasta Suomenlahden pohjassa kulkevaa Balticconnector-meriputkea pitkin. Jos Venäjä päättäisi rajoittaa kaasunvientiään Eurooppaan ja myös Imatran kautta tuleva kaasutoimitus loppuisi, saataisiin Suomeen maakaasua edelleen Balticconnectorin kautta. Myös Latvian suuri maakaasuvarasto ja Liettuan LNG-terminaali turvaavat Suomen kaasun saatavuutta. 

Kaasun saatavuuden häiriintyessä merkittävästi Suomen maakaasuverkostoa hallinnoiva Gasgrid Finland Oy määräisi kaasuntoimittajat rajoittamaan maakaasuntoimituksiaan. Tällaisissa tilanteissa toimituksissa etusijalla olisivat kotitaloudet sekä muut maakaasun lämmityskäyttäjät.  

Jos maakaasun toimituksien rajoittaminen ei olisi riittävä toimenpide, alkaisi Huoltovarmuuskeskus ohjata kaasumarkkinaa ja toimisimme Huoltovarmuuskeskuksen ohjeiden mukaisesti kaasutoimituksissa sekä velvoitevarastojen käyttöönotossa.

Maakaasun hinta edelleen korkealla 

Vaikka maakaasun saatavuuden häiriötilanteet eivät ole ajankohtaisia, on Venäjän ja Ukrainan tilanne vaikuttanut välittömästi maakaasun markkinahintaan. Kaasun myyntihintaamme vaikuttava kaasumarkkinoiden TTF Front Month -indeksi tuli alkuvuoden aikana hitaasti alaspäin, mutta nyt Ukrainan kriisin myötä hinnat ovat nousseet nopeasti. Markkinahintamuutokset päivittäin ovat tällä hetkellä suuria ja tulevaisuuden hintatasoa on vaikea ennustaa. Maaliskuun myyntihinnaksi muodostui 114,059 €/MWh (alv. 24 %). 

Kumppanimme Ropo Capital auttaa asiakkaitamme laskujen maksujärjestelyihin liittyvissä asioissa, kuten eräpäivän siirrossa tai laskun jakamisessa useampaan erään.  Puhelinnumero on 020 690 505 (mpm/pvm) Valinta 2 Maksuneuvonta (palvelee arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 10-15) 

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.