Tahkoluodon merituulipuisto - matkalla teollisen mittakaavan energiantuotantoon merellä

Viimeaikainen kehitys esimerkiksi Pohjanmerellä on osoittanut, että merituulivoimassa on valtavasti potentiaalia.
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-tuulivoima-meri
Lappeenrannan Energian osittain omistama Suomen Hyötytuuli Oy juhli elokuussa maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun merituulipuiston käyttöönottoa. Porin Tahkoluotoon noussut kymmenen tuulivoimalan puisto on iso askel kohti teollisen mittakaavan energiantuotantoa Itämerellä.

Tahkoluodon merituulipuisto sai alkunsa jo vuonna 2010, kun Suomen ensimmäinen meriperustuksille rakennettu tuulivoimala valmistui. Suomen Hyötytuulen merituulipuistokonsepti sai Työ- ja elinkeinoministeriöltä merkittävän tuen alan liiketoiminnan vauhdittamiseksi, ja siinä yhdistyi laajan yhteistyöverkoston osaaminen.

"Projektin etenemistä leimasi kaikkien osapuolten sitoutuminen ja positiivinen asenne aina kaavoituksesta ja luvituksesta lähtien, kiittelee Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri."

Viimeaikainen kehitys esimerkiksi Pohjanmerellä on osoittanut että merituulivoimassa on valtavasti potentiaalia. Tahkoluoto on kasvattanut osaamista erityisesti suomalaisten rannikkoseutujen olosuhteista – paitsi teknisesti, myös liiketoiminnan kannalta.

"Sen lisäksi, että olemme kerryttäneet pilottivoimalan rakentamisesta saakka tietoa jäätyvän meren ja matalan rannikon vaatimista teknisistä ratkaisuista, olemme oppineet paljon liiketoimintaketjun rakentamisesta", kertoo Sulameri.

Merituulta Lappeenrannan Energian asiakkaille

Lappeenrannan Energia on yksi vuonna 1998 perustetun Suomen Hyötytuuli Oy:n perustajaosakkaista. Kahdeksan sähköyhtiön omistama tuulivoimayhtiö on yksi alan suurim-mista toimijoista Suomessa.

"Yhteisomisteisen yhtiön kautta voimme olla kohtuullisilla panostuksilla ja riskitasoilla mukana tällaisissa merkittävissä päästöttömän energian investoinneissa", kertoo Energiakaupan johtaja Marko Pollari Lappeenrannan Energialta.

Tahkoluoto tuotti osakkailleen sähköä jo kuukausia ennen virallista käytöönottoaan. Tuulivoima-sähkötuotteen asiakkaat ovat siis pyörittäneet arjessaan sähkölaitteita osittain merituulella jo hyvän aikaa. Tuulivoima on pienin askelin kasvanut merkittäväksi osaksi koko sähkönhankinnan portfoliota.

"Ensi vuonna tuulivoima kattaa jo 7 – 8 % sähkönhankinnastamme. Tämä on kulutukseksi muutettuna esimerkiksi 30 000 kerrostaloasukkaan yhteenlaskettu sähkön käyttö vuositasolla", taustoittaa Pollari.

Tuulivoima on yksi Suomen Luonnonsuojeluliiton EKOenergia-sertifioiduista sähkötuotteista.

Tahkoluodon merituulipuisto:

10 offshore-tuulivoimalaa
voimalakohtainen teho 4,2 MWh
arvioitu vuosituotanto 155 GWh
napakorkeus 90 metriä, rottorin halkaisija 130 metriä
hyotytuuli.fi

Teksti: Jutta Luostarinen, Kuva: Suomen Hyötytuuli Oy

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.