Sähköverkkoja valvotaan ja häiriöitä korjataan 24/7

Useimmin sähköverkon häiriöihin on syynä kesämyrskyn linjalle kaatama puu ja vika saadaan korjattua muutamassa tunnissa.
Lappeenrannan Energia
|
Antti Lintunen
Sähköverkkojamme valvotaan ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, jotta mahdolliset häiriöt saadaan pikaisesti paikannettua ja korjattua. Suurimman osan häiriöistä aiheuttavat erilaiset luonnonilmiöt, kuten myrskypuuskat, jotka kaatavat puita sähkölinjoille.

Normaalisti jakeluhäiriöt painottuvat loppukesään ja syksyyn, jolloin esiintyy ukkosia ja syysmyrskyjä, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen.

- Suuren osan häiriöistä aiheuttaa sähkölinjalle kaatunut puu ja talvella puihin kinostunut tykkylumi voi taivuttaa niitä linjoille. Kovatkaan tuulet harvemmin suoraan vaurioittavat linjoja, mutta ukkosella saattaa salama iskeä kohdalle ja vaurioittaa jakeluverkon osia.

Sähköverkon häiriöihin voi varautua

Häiriötilanteisiin voi onneksi varautua monella tavalla, Lintunen muistuttaa.

- Ota käyttöön automaattinen häiriöviestintäjärjestelmä osoitteessa https://lappeenrannanenergia.fi/tilaa-hairiotiedotteet ja pidä yhteystietosi kunnossa. Järjestelmän kautta saat nopeasti viestit suunnitelluista ja yllättävistä häiriöistä.

Lintunen painottaa, että jokaisen kotitalouden olisi hyvä miettiä miten selviytyy kolme vuorokautta ilman sähköä ja tietoliikenneyhteyksiä.

- Sähkönjakeluhäiriöiden aikaan kannattaa myös ottaa töpselit pois seinistä sellaisista sähkölaitteista, joita ei tarvitse. Näin varmistat, ettei sähkölaitteita rikkoudu.

Sähköverkkojen valvonnasta ja ylläpidosta vastaa nyt Enerva, joka on osin Lappeenrannan Energiaverkkojen omistama yhtiö. Enervan käyttökeskus Mikkelissä valvoo verkkoja 24/7 ja alueellisesti päivystävät verkostoasentajat ovat ympärivuorokautisessa valmiudessa korjaamaan vikoja. 

Jos näet linjalle kaatuneen puun, pysy kaukana

Lintunen arvioi, että yleensä yksittäinen vika saadaan korjattua noin kolmessa tunnissa.

- Jos vian tarkka sijainti ei aluksi ole tiedossa, se pitää paikantaa sähköverkkoa rajaamalla. Käyttökeskuksesta pystytään verkostoautomaatiolla rajaamaan vika-aluetta ja palauttamaan sähkö kunnossa oleviin osiin verkossa. Tämän jälkeen rajaamista jatkavat verkostoasentajat maastossa. Kun vika-alue on rajattu ja vika paikallistettu, alkavat korjaustoimenpiteet.  

Jos näet maastossa johdon päälle kaatuneen puun, pysyttele siitä kaukana ja ilmoita havainnosta pikaisesti sähköverkon päivystykseen. Lintunen korostaa, että puun voi poistaa sähkölinjalta vain sähköverkon ammattilainen.

- Ennen jokaisen puun poistoa tulee aina arvioida, miten se tehdään turvallisesti. Jos puu poistetaan esimerkiksi moottorisahalla, on sähkölinja ensin maadoitettava. Viankorjaajat kommunikoivat aktiivisesti käyttökeskuksen kanssa ja näin yhteistyöllä varmistetaan turvallinen työskentely maastossa.  

Pahimmat paikat tykkylumitalvi ja Asta-myrsky

Uransa varrelta Lintuselle on jäänyt mieleen muutama kova paikka, kuten vuoden 2019 tykkylumitalvi.

- Tykkylumen aiheuttamat sähkönjakeluhäiriöt kestivät yli kuukauden, mutta koko henkilökunta venyi ja puhalsi hienosti yhteen hiileen. Melkein koko kuukausi töitä tehtiin yhteen putkeen öisin ja päivisin, myös viikonloppuina. Lumen jäätyessä tiukasti puihin kiinni, uusia vikoja ilmaantui sitä mukaan kuin aikaisempia saatiin korjattua. Lensimme helikopterilla koko keskijänniteverkon kahteen kertaan läpi, ja joka kerralla löytyi satoja sähkölinjalle taipuneita puita. Tilanne helpottui vasta kuin lämpötila nousi suojasään puolelle ja lumet varisivat puista.

Lintunen muistelee myös Asta-myrskyä, joka riepotteli kaakkoista Suomea heinäkuun lopussa 2010.

- Myrsky tuhosi kaiken mennessään, myös useita kilometrejä ilmajohtoja. Ensin metsätyökoneella piti raivata kaatuneet puut, sitten kaivinkone pystytti uudet pylväät, jonka jälkeen verkostoasentajat pääsivät rakentamaan sähkölinjan.

Puhelinpalvelu ja hyödyllisiä linkkejä

Ilmoita kiireellisistä sähköverkon häiriöistä ympäri vuorokauden puhelinpalveluumme 020 690 401 (mpm/pvm).

Ilmoita ei-kiireellisistä häiriöistä lomakkeella netissä: https://lappeenrannanenergia.fi/sahkoverkon-vikailmoitus

Tilaa häiriötiedotteet ja katso viat ja suunnitellut keskeytykset karttapalvelussa: https://lappeenrannanenergia.fi/hairiotiedotteet

Ohjeita sähkökatkoon varautumiseen: https://lappeenrannanenergia.fi/ohjeet-ja-vinkit/nain-selviat-pitkasta-sahkokatkosta ja https://spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.