Sähköllä mökki nykyaikaan

Kesämökki muuttuu helposti kakkosasunnoksi varustetasoa kasvattamalla.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
lappeenrannan-energia-mokki-sahko
Kesäloman alkaessa suomalaiset kirmaavat joukolla mökkeilemään. Myös mökkien varustetaso on kasvanut: yli 90 prosentilla mökeistä on sähkövirtaa käytettävissään ja jo kolmannes mökeistä sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Etätyötä & mökkeilyä

Kun työ ei ole sidottua tiettyyn paikkaan, voi mökkimaisemista ja rennosta tunnelmasta nauttia myös arkena. Mökkibarometrista käy ilmi, että mökkeilyn suosio vahvistuu: mökkiä käytetään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. Myös etätyö on yhä yleisempää: noin 60 000 suomalaista tekee mökiltä etätöitä ja 100 000 käy toisinaan mökiltä töissä. Joka kolmas olisi kiinnostunut tekemään mökiltä käsin töitä.

Mökki pimeänä?

Nykymökkeilijä arvostaa mukavuutta ja helppoutta. Sähköt helpottavat mökkitoimia ja kasvattavat vapaa-ajan asunnon käyttömahdollisuuksia. “Mökin sähköistäminen ei ole ihan pikkuprojekti ja siihen saattaa kulua parista kuukaudesta jopa vuoteen. Tämän vuoksi tekniseen asiakaspalveluun kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, kertoo verkostopäällikkö Jouni Horppu Lappeenrannan Energiaverkoilta.

Sähköistämisen kustannukset

Jos verkostoon liitetään useampi vapaa-ajan asunto samaan aikaan, voidaan saada huomattavia säästöjä.

Sähköistämisen kustannus ja toimitusaika riippuu monesta seikasta, mm. mökin maantieteellisestä sijainnista, mökin ympäristöstä, pääsulakkeen koosta sekä lähimmän muuntajan sijainnista. Kustannus on tapauskohtainen ja vaihteluväli laaja. Kaava-alueella sähköliittymän saa nopeammin. Horppu vinkkaa, että mökkiä sähköistettäessä kannattaa olla yhteydessä samassa tilanteessa oleviin mökkinaapureihin. “Mikäli useampi vapaa-ajan asunto liitetään verkkoon samaan aikaan, voidaan saada huomattavia säästöjä”. Jotain suuntaa sähköistyksen vaativuusasteesta voi saada tarkkailemalla mökin ympäristöä: jos naapurimökille menee sähköverkosto, on mökin sähköistys todennäköisesti suhteellisen helppo toteuttaa.

Lyhyt muistilista mökin sähköistäjälle

  • Mökin sähköistäminen vaatii aikaa. Ota yhteys sähköyhtiön tekniseen asiakaspalveluun ajoissa.
  • Mitä useampi liittyjä, sitä pienemmät kustannukset. Kartoita mökkinaapureiden kiinnostus.
  • Tilaa sähköliittymä verkkoyhtiöltäsi Lappeenrannan Energiaverkoilta.
  • Valitse sähkösuunnittelija.
  • Tutustu sähköliittymät-sivun tietoihin.
  • Valitse Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) hyväksymä sähköurakoitsija.
  • Tee sähkönmyyntisopimus energiayhtiön kanssa.

Voit myydä ylijäävän aurinkoenergian meille

lappeenrannan-energia-sahkon-tuottajaksi

Moni mökkeilijä hyödyntää Suomen valoisan kesän ja asentaa aurinkopaneelit mökin katolle. Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n toimittaa pientuottajan ylijäämäsähkön sähkömarkkinoille eteenpäin myytäväksi, jolloin voit samalla myös säästää sähkölaskussasi.

Kysy lisää asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu [at] lreoy.fi

Teksti: Anna Karhu, Kuva: Shutterstock

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.