Pientuotannon tuntitason netotus käyttöön 1.6.2022 alkaen

Nyt saat enemmän iloa aurinkopaneeleista.
Lappeenrannan Energia
|
Pientuotannon tuntitason netotus käyttöön 1.6.2022 alkaen
Lappeenrannan Energiaverkkojen sähköverkon alueella tehdään 1.6.2022 alkaen pientuotannon tuntitason netotusta. Muutos mittaustietojen käsittelyssä koskee kaikkia alle 100 kVA suuruisten pientuotantokohteiden, kuten aurinkopaneeleilla verkkoon sähköä tuottavien kohteiden asiakkaita, eikä sen käyttöönotto vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Miten pientuotannon netotus näkyy sähkön kulutuksessa?

Ennen käyttöön otettua tuntitason netotusta yhdellä tunnilla saattoi olla sekä laskutettavaa sähkön kulutusta, että verkkoon syötettyä ylijäämätuotantoa. Tämä johtui tunnin sisäisestä kulutuksen ja tuotannon vaihtelusta. Esimerkiksi sääolojen vaihtelut tai kodinkoneiden sähkönkulutuksen piikit aiheuttivat sen, että mittari rekisteröi mitattavalle tunnille sekä sähkön kulutusta, että tuotantoa.

Tilanne muuttuu netotuksen myötä ja tällöin asiakas näyttäytyy tuntitasolla joko sähkön kuluttajana tai sähkön tuottajana. Netotus tapahtuu käytännössä laskemalla yhteen kohteen sähkön kulutus ja ylijäämätuotanto tuntitasolla. Netotuksen vaikutuksia voi tarkastella MinunEnergia.fi palvelustamme, jossa on nähtävillä netotuksen jälkeinen kulutus tai mahdollinen ylituotanto.

Alla olevassa taulukossa on havainnollistettu netotuksen vaikutuksia esimerkkitapauksen avulla. Tarkasteltavalla aikavälillä olisi ennen netotusta sekä 3 kWh sähkön kulutusta, että 2 kWh ylijäämätuotantoa, mutta netotuksen myötä jäljelle jää ainoastaan 1 kWh kulutusta. Myyntiin menevää ylijäämätuotantoa ei esimerkin kaltaisessa tapauksessa jää, vaan kaikki ylijäämätuotanto saadaan kiinteistön omaan käyttöön. Tämä puolestaan vähentää suoraan kohteen laskutettavaa sähkön kulutusta.

Aikaväli

Kulutus ennen netotusta

Ylijäämätuotanto ennen netotusta

Netotuksen jälkeen kulutusta

Netotuksen jälkeen ylituotantoa

2.6.2022 klo 10:00-11:00

3 kWh

2 kWh

1 kWh

0 kWh

Onko netotuksella vaikutusta sähkölaskuusi?

Netotus näkyy pientuotantokohteiden asiakkaille säästönä, sillä sen myötä suurempi osa pientuotannon tuottamasta ylijäämäenergiasta saadaan kiinteistön omaan käyttöön.

Tuotannon omakäytön lisäys vähentää kohteeseen siirrettävän sähkön määrää, ostettavan sähköenergian määrää, sekä erilaisia sähkönsiirtoon liittyviä energiamäärästä riippuvia veroja.

Mikäli netotus jäi mietityttämään tai aihe herätti kysymyksiä, voi asiasta kysyä lisää teknisestä asiakaspalvelustamme puhelimitse 020 690 505, valinta 3 tai sähköpostitse tekninen.aspa [at] lreoy.fi.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.