Pientuotannon netotuksella lisää tuottoa

Nyt saat enemmän iloa aurinkopaneeleista.
Lappeenrannan Energia
|
Pientuotannon netotuksella lisää tuottoa
Netotuksen avulla aurinkosähköä pystyy hyödyntämään tehokkaammin ja siksi sen tuottavuus paranee. Lappeenrannan Energiaverkkojen sähköverkkoalueella pientuotannon tuntitason netotuksen liittyvän laskennan tekee Fingridin valtakunnallinen tiedonvaihtojärjestelmä, Datahub. Netotus koskee kaikkia alle 100 kVA suuruisia pientuotantokohteita.

Miten pientuotannon netotus näkyy sähkön kulutuksessa?

Ennen käyttöön otettua tuntitason netotusta yhdellä tunnilla saattoi olla sekä laskutettavaa sähkön kulutusta, että verkkoon syötettyä ylijäämätuotantoa. Tämä johtui tunnin sisäisestä kulutuksen ja tuotannon vaihtelusta. Esimerkiksi sääolojen vaihtelut tai kodinkoneiden sähkönkulutuksen piikit aiheuttivat sen, että mittari rekisteröi mitattavalle tunnille sekä sähkön kulutusta, että tuotantoa.

Netotuksen myötä asiakas näyttäytyy tuntitasolla joko sähkön kuluttajana tai sähkön tuottajana. Netotus tapahtuu käytännössä laskemalla yhteen kohteen sähkön kulutus ja ylijäämätuotanto tuntitasolla. Netotuksen vaikutuksia voi tarkastella MinunEnergia.fi palvelustamme, jossa on nähtävillä netotuksen jälkeinen kulutus tai mahdollinen ylituotanto.

Alla olevassa taulukossa on havainnollistettu netotuksen vaikutuksia esimerkkitapauksen avulla. Tarkasteltavalla aikavälillä olisi ennen netotusta sekä 3 kWh sähkön kulutusta, että 2 kWh ylijäämätuotantoa, mutta netotuksen myötä jäljelle jää ainoastaan 1 kWh kulutusta. Myyntiin menevää ylijäämätuotantoa ei esimerkin kaltaisessa tapauksessa jää, vaan kaikki ylijäämätuotanto saadaan kiinteistön omaan käyttöön. Tämä puolestaan vähentää suoraan kohteen laskutettavaa sähkön kulutusta.

Aikaväli

Kulutus ennen netotusta

Ylijäämätuotanto ennen netotusta

Netotuksen jälkeen kulutusta

Netotuksen jälkeen ylituotantoa

2.6.2022 klo 10:00-11:00

3 kWh

2 kWh

1 kWh

0 kWh

Onko netotuksella vaikutusta sähkölaskuusi?

Netotus näkyy pientuotantokohteiden asiakkaille säästönä, sillä sen myötä suurempi osa pientuotannon tuottamasta ylijäämäenergiasta saadaan kiinteistön omaan käyttöön.

Tuotannon omakäytön lisäys vähentää kohteeseen siirrettävän sähkön määrää, ostettavan sähköenergian määrää, sekä erilaisia sähkönsiirtoon liittyviä energiamäärästä riippuvia veroja.

Mikäli netotus jäi mietityttämään tai aihe herätti kysymyksiä, voi asiasta kysyä lisää teknisestä asiakaspalvelustamme puhelimitse 020 690 505, valinta 3 tai sähköpostitse tekninen.aspa [at] lreoy.fi (tekninen[dot]aspa[at]lreoy[dot]fi).

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.