Pienkerrostalo päätti pysyä kaukolämmössä

Pieni taloyhtiö totesi kaukolämmön parhaaksi ratkaisuksi.
Lappeenrannan Energia
|
Pienkerrostalo päätti pysyä kaukolämmössä
Leirin alueella pienkerrostalossa vertailtiin eri lämmitysmuotojen hintoja ja sopivuutta, kun vanha lämmönjakokeskus piti vaihtaa. Yhtiö päätyi jatkamaan kaukolämmössä sen helppouden ja varmuuden vuoksi. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2019.

Aarno Jouhki voi olla taloyhtiön puheenjohtajana ja asukkaana rauhallisin mielin. Kaukolämmössä olevassa pienkerrostalossa Lappeenrannan keskustassa Leirin alueella nautitaan tulevat vuodet varmatoimisesta ratkaisusta.

- Yhtiössämme oli ensi vuoden suunnitelmissa vaihtaa vanha lämmönjakokeskus. Siinä oli ollut pientä vikaa ja se oli riskiajolla kaiken aikaa, minkä vuoksi hanketta aikaistettiin. Päätimme vertailla kaukolämpöä ja maalämpöä, ja tehdä ratkaisun sen perusteella, Aarno Jouhki kertoo.

Vuonna 1983 rakennetussa kolmikerroksisessa pienkerrostalossa on yhdeksän asuntoa. Kaukolämmön vuosikulutus on sadan megawattitunnin luokkaa. 

Pienkerrostalo

Kaukolämmön ja maalämmön vertailua

Yhtiö pyysi toimittajalta tarjouksen maalämpövaihtoehdosta ja karkean laskelman sen kannattavuudesta kaukolämpövaihtoehtoon verrattuna.

- Vaikka maalämpötoimittajan kannattavuusselvitys osoitti, että maalämpö olisi tuonut säästöä vuotuisiin lämmityskustannuksiin, niin tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että kaukolämmössä pysyminen on meille huolettomampi ja järkevämpi ratkaisu. Halusimme tässä vaiheessa välttää suurempaa investointia. Maalämpökaivojen kustannuksiin liittyi myös epävarmuustekijöitä, Jouhki kertoo.

Pienkerrostalo päätti pysyä kaukolämmössä

Taloyhtiöllä oli myös onnea, kun heille tarjottiin hyvässä kunnossa olevaa käytettyä kaukolämmön jakokeskusta. Säästöä syntyi noin 20 prosenttia uuteen verrattuna. 

Ympäristöasiat myös tärkeitä

Lappeenrannassa kaukolämpö on lähilämpöä, joka tuotetaan Kaukaan Voiman biovoimalaitoksessa. Aarno Jouhkin mukaan myös ympäristöasiat ovat koko ajan takaraivossa. Hän pitää kaukolämmön vahvuutena Lappeenrannassa sitä, että se tuotetaan hyötysuhteeltaan tehokkaassa voimalaitoksessa ja pääosin biopolttoaineilla, joista osa tulee paikallisen teollisuuden puuperäisestä sivuvirrasta.

Lappeenrannan Energian kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat noin 20 prosenttia muuta maata pienemmät.

Kaukolämpöön liittyvät asiat hoituvat pääosin taloyhtiön isännöitsijän kautta, mutta Aarno Jouhkin mukaan yhteistyö Lappeenrannan Energian kanssa on sujunut hyvin.

Lue lisää kaukolämmöstä:

Maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmällä varmuutta lämmitykseen
Lämpöä tulee varmasti
Helppoutta kaukolämmön vuosihuoltosopimuksella

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.