Naapurin kanssa kaukolämmön jakanut taloyhtiö vaihtoi ikiomaan järjestelmään

”Voi sanoa, että hurraa!”
Lappeenrannan Energia
|
Raatijussi - Minna Kokki ja Leena Ek
Lappeenrantalaisen Asunto Oy Raatijussin yhdeksän osakkeen porukka päätti yksimielisesti ottaa Lappeenrannan Energian tarjoaman Kaukoviisas-palvelun. Aiemmin kaukolämpö jaettiin naapuritaloyhtiön kanssa.

Nyt voisi sanoa, että tässä taloyhtiössä on kaikki mallillaan, toteaa isännöitsijä Minna Kokki Karjalan Tili- ja Isännöintikeskus Oy:stä. Vuonna 1979 rakennettuun kerrostaloon on vastikään tehty kattoremontti ja saatu uusi hissi, sekä kirsikkana kakun päälle uusi, ikioma lämmitysjärjestelmä. Nyt asukkaat voivat vain nauttia olostaan.

- Voisi sanoa, että hurraa, yhtyy mielipiteeseen taloyhtiön puheenjohtaja Leena Ek.

Aiemmin Asunto Oy Raatijussi on jakanut saman kaukolämpöliittymän naapurikerrostalon kanssa, jonka tiloissa myös kaukolämpölaitteisto sijaitsi. Kun Lappeenrannan Energialta tarjottiin omaa kaukolämpöjärjestelmää vaivattomasti ja sopivaan hintaan, Raatijussin osakkaat eivät epäröineet. 

- Taloyhtiössä oli vajaat 50 vuotta sitten tehty vuokrasopimus naapurikerrostalon kanssa yhteisestä kaukolämpöliittymästä. Sopimusta olisi ollut jäljellä kuusi vuotta, mutta se purettiin ennenaikaisesti hyvässä yhteisymmärryksessä. Järjestelmän uusiminen olisi muutenkin tullut lähivuosina ajankohtaiseksi, Kokki kertoo.

Raatijussi Oy Lappeenrannassa

Aiemmin kahden taloyhtiön lämpölaskut jaettiin siten, että Raatijussin osakkaat maksoivat kuluista 45,6 prosenttia. Sopimuksen tekemisen jälkeen tosin kaukolämpölaitteistoa hallitsevan naapurin kerroslukukin oli kasvanut yhdellä. Laitteisto ei kuitenkaan mahdollistanut tapaa, jolla kahden eri taloyhtiön yksilöity kulutus olisi voitu laskea.

Tilanne on nyt molemmille osapuolille paljon selkeämpi, Minna Kokki ja Leena Ek toteavat yksituumaisesti.

- Naapurikin taisi olla mielissään, että pääsi meistä eroon, Ek arvelee.

- Tämmöiset yhteiskäyttöasiat, eivät koskaan ole kauhean helppoja, kun pitää sovittaa kunnossapitoasiatkin, ja on epävarmuutta, menevätkö kulutusprosentit oikein. Se aiheuttaa epävarmuutta molemmille osapuolille.

Raatijussi hankki Lappeenrannan Energialta Kaukoviisas Laitteisto -palvelun, jonka avulla lämmönjakolaitteet hankittiin kiinteään kuukausihintaan 20 vuoden sopimuksella.

Huoletonta ja varmaa lämmitystä

Palveluun sisältyi myös urakoitsijoiden kilpailutus, käyttöönotto- ja lopputarkastus sekä vuotuiset tarkastukset. Kuukausihintaan sisältyvät myös tarvittavat varaosat ja niiden vaihtotyö, samoin kuin laitteiston toiminnan valvominen etänä vuorokauden kaikkina hetkinä.

Kaukoviisas-laitteistollekin taloyhtiö Raatijussista löytyi sopiva tila pyykinkuivaushuoneesta, jota oikeastaan kukaan ei edes käyttänyt. Kun Lappeenrannan Energia vastasi kaikesta asennuksesta, asukkaat tuskin huomasivat uuden järjestelmän tuloa. Ainoa huolenaihe oli lainan hakeminen, joka sekin järjestyi ongelmitta.

Taloyhtiön puheenjohtaja Ek kertoo, että kertakustannukset olivat huomattavasti edullisemmat, kuin mihin oltiin aiempien selvitysten perusteella varauduttu.

- Taloyhtiöön on harkittu myös maalämpövaihtoehtoa, mutta pohjavesialueen vuoksi sellaista mahdollisuutta ei ollut, isännöitsijä Kokki sanoo.

Oman järjestelmän vuoksi Raatijussi Oy:ssä voidaan olla nyt varmoja siitä, että taloyhtiön lämmönsäästöön kohdistuvat toimenpiteet satavat varmasti omaan laariin.

- Yhteistyö Lappeenrannan Energian kanssa on sujunut todella hyvin, ja palvelu on ollut ystävällistä, Kokki kiittelee.

Mielissään on myös taloyhtiön puheenjohtaja Ek, joka on asunut Joensuusta Lappeenrantaan muutettuaan samassa talossa jo yli 20 vuotta. Eikä vähiten sen takia, että uuden kaukolämpöjärjestelmän hankkiminen sujui hyvin kitkattomasti.

- Tämä osake on niin ihana. Rakastuin tähän aivan heti. Ja kun olen kuullut, miten vaikeita taloyhtiöitä on olemassa, niin voi sanoa, että meitä on siunattu hyvillä ja kivoilla ihmisillä.

Kaukoviisas Optimoinnilla säästöä ja tasaisempaa lämmitystä

Lappeenrannan Energialta saa lisäpalveluna myös Kaukoviisas Optimoinnin, älykkään lämmönsäätöpalvelun, joka tasoittaa kiinteistön lämmityksen kulutushuippuja.

Ilmankosteus, asuntojen yksilölliset lämpötilanmuutokset sekä vallitseva sää muodostavat haastavan kokonaisuuden mille tahansa taloyhtiölle, joka haluaa pitää asumisolosuhteet tasaisina.

- Kaukoviisas Optimointi on olosuhdepalvelu, joka antaa tietoa kiinteistön lämpö- ja kosteusolosuhteista. Palvelu ennakoi myös sään muutoksiin ja tasoittaa asuntojen sisälämpötiloja, kertoo asiakkuuspäällikkö Petra Sulkama Lappeenrannan Energialta. 

Järjestelmä havaitsee myös käyttöveden kulutuspiikit, jolloin lämmitystä voidaan hetkellisesti pudottaa automatiikan avulla. Näin leikataan kiinteistön perusmaksuun vaikuttavia kulutushuippuja sekä samalla alennetaan energiankulutusta.

Sulkama huomauttaa, että järjestelmän avulla voidaan havaita myös taloyhtiön lämmitykseen tai ilmanvaihtoon liittyviä epäkohtia, sillä datanseuranta on pitkäaikaista ja jatkuvaa.

Taloyhtiöille tasainen lämmitys on paitsi mukavuus- myös kustannuskysymys.

- On tärkeää lämmittää oikean verran oikeaan aikaan, Sulkama tiivistää.
 

Kaukoviisas Laitteisto huolehtii lämmityksestä Raatijussin kiinteistössä.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.