Kurkista vesihuollon päivystyksen päiväkirjaan

”Arvattavissa oli, että kireät pakkaset aiheuttavat jonkin verran soittoja. Onneksi ei kuitenkaan tuon enempää.”
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Vesihuollon käyttöpäällikkö Sami Väisänen kertoo päivystysviikostaan joulukuussa 2021.
Vilkaisu vesihuollon päivystäjämme päiväkirjaan kertoo viikon aikana tapahtuvan tähän talviseen vuodenaikaan monenlaista. Työssä ollaan tavoitettavissa vuorokauden jokaisena tuntina perjantaista seuraavan viikon perjantaihin ja muutoin töissä ollaan arkena työviikko normaalisti. Vesihuollon käyttöpäällikkömme Sami Väisänen kirjaili viikon ajan päivystystyönsä ohessa ylös, mitä kaikkea päivystäjän vaiherikkaassa viikossa tapahtui 3.–10. joulukuuta.

Perjantaina 3.12.2021

Päivystys alkaa kello 16 ja heti viiden jälkeen ohikulkija ilmoittaa veden valuvan pitkin Itsenäisyydenkatua Lauritsalan keskustassa. Onneksi ehdittiin juuri syödä päivällinen perheen kanssa. Ensiepäilys on vuodosta, mutta onko vesi lämmintä vai kylmää? Paikan päällä selviää, että käyttövesijohto on ilmeisesti poikki ja päivystysorganisaatio on vihellettävä töihin: 

Vesihuollon asentaja sulkemaan johtoa ja maarakennusfirma hoitaa kaapelinäytöt, kaivinkoneen, liikenteenohjauksen sekä kuivat ja sulat murskeet kaivannon täyttämiseen. Kolme omakotitaloa ja Kaukaan koulu sekä päiväkoti jäävät työn ajaksi vedettä. Haittaa ei siis aiheudu tällä kertaa kovin paljon, koska koulussa ja päiväkodissa ei ole toimintaa viikonloppuisin ja vain yhdessä talossa asukkaat ovat paikalla.

Päivystävän mestarin tehtäväksi jää lähialueen asukkaiden tiedottamisen lisäksi kotisivuille häiriötiedotteen tekeminen ja katujen hiekoituksen tilaaminen, sillä katuja pitkin valunut vuotovesi jäätyy kuitenkin nopeasti tässä hieman viimaisessa -6 asteen pakkasessa. Elveran imuauto saapuu kello 20 paikalle pitämään kaivannon vesiä kurissa.

Kello 21 on jo oltu pakkasessa sen verran, että haen huoltoasemalta take-a-way-kahvit ja sämpylät työryhmälle. Polttoainettakin tarvitaan lisää.

Reikä vesijohtoputkessa

Puoli kympin aikaan vuotokohta on kaivettu esiin ja todetaan heti, että putkesta puuttuu palanen. Lienee vanhassa putkessa ollut jokin materiaalivika, joka antautui tänään liki 60 vuoden palveluksen jälkeen! Mikään ei siis ole ikuista. Vauriosta johtuen putken korjaaminen muuttuu hieman, koska olimme varautuneet katkenneeseen vesijohtoon. Asentaja lähtee hakemaan tarvittavia korjausosia.

Kello 23 on vaihdettu rikkoutunut putken osa pois ja saadaan pikkuhiljaa laskettua vettä verkostoon. Vesihuollon osalta tapaus alkaa olla puolilta öin taputeltu ja maarakennusurakoitsija täyttää kaivannot aamuyön tunteina. Valmista tulee kolmen maissa. Sen jälkeen on vielä ohjelmassa kaluston huolto urakoitsijan tukikohdassa.

Lauantaina 4.12.2021

Rapsakkaa pakkasta, mutta päivä on ohjelmassa vain pumppaamoiden toiminnan seuraamista kaukovalvonnan avulla kotisohvalta. Muuten suhteellisen normaali päivä, kotona puuhastelua ja koiran kanssa ulkoilua.

Sunnuntaina 5.12.2021

Sama juttu, pumppaamoiden seurantaa koneelta. Illalla yhteen pumppaamoon ei saada yhteyttä, joten asentaja käy paikalla kuittaamassa hälytyksen. Siltä osin taas asiat kunnossa.

Yksi soitto tuli aamupäivällä Mäntylästä, ettei taloon tule vettä. Asentaja käy toteamassa, että kiinteistön omat vesijohdot ovat jäässä. Meidän vesiverkoston puolella kaikki on kunnossa. 

Toinen soitto iltapäivän aluksi ja sama juttu: kiinteistön putket jäässä. Asukas pärjää ilman meidän apua tai ei ainakaan soita enää.

Lumitöitäkin on illan aikana sen verran tehtävä, että aamulla pääsee nostamaan lipun salkoon. Onhan se itsenäisyyspäivä sentään huomenna!

Maanantaina 6.12.2021

Itsenäisyyspäivä. Rauhallista. Illalla Parkkarilasta tulee soitto, ettei viemärit oikein vedä. Kello on yli kahdeksan. Koska tuke voi olla, ja todennäköisesti onkin, asiakkaan omistamassa johdossa, sovitaan, että avataan viemäri vasta huomenna – on sentään arkipäivän puolella. Jälkikäteen lisäys: tiistaina selvisi, että asiakkaan viemärihän se oli tukkeessa. Säästettiin asiakkaan rahoja eli onnistunut asiakaspalvelutapahtuma!

Tiistaina 7.12.2021

Päivystyspuhelin ei soi kertaakaan. Normi työpäivä.

Keskiviikkona 8.12.2021

Kello 00.15 tulee tekstiviestihälytys Hietalankadun mitta-asemalta: hetkellinen virtaama ylittää asetetun hälytysrajan. Unisena avaan tietokoneen ja seuraan tilanteen kehittymistä. Mitään hälyttävää ei kuitenkaan ole kaukovalvonnassa havaittavissa, joten menen takaisin nukkumaan. Hetkellinen piikki näkyi virtaamissa, mutta miksi? Selvitetään tämä myöhemmin. Hälytyksen kuittaava tekstiviesti tulee vasta puoli neljä, olisiko ollut viestikeskuksessa jumissa muutaman tunnin. 

Illalla keskustasta tulee soitto hiukan ennen kymmentä, että viemäri vetää huonosti, mutta vetää kuitenkin. Rauhoittelun jälkeen sovitaan, että tullaan heti aamusta selvittämään vikaa. Jälkikäteen lisäys: Paljastui, että asiakkaan omistama tonttiviemäri on romahtanut ja vaatii korjaamista. Asiakas neuvotaan tilaamaan viemärilleen korjausta.

Torstaina 9.12.2021

Tirilästä tulee soitto kello 3.29 ja asiakas jakaa kanssani tiedon, ettei vettä tule. Epäilyksenä on talon putkien olevan jäässä, koska muita soittoja alueelta ei tule. Muutaman tunnin päästä selviää, että näin onkin. 

Illalla tulee soitto keskustasta, että vesimittari on jäässä. Asentaja käy vaihtamassa mittarin päivystystyönä ja asiakas alkaa sulattelemaan omia putkiaan. Koko viikon ollut napakka pakkanen - liki parikymppiä koko ajan. Se näkyy myös päivystäjän toiminnassa. 

Vielä toinen soitto kaupungin keskustasta - talon sisällä kuuluu melkoinen suhina, mutta aiheuttajasta ei ole tietoa. Puhelimessa käydään asiakkaan kanssa vaihtoehdot läpi, mutta varmuutta aiheuttajasta ei saada. Vettä ei kuitenkaan näy missään sellaisessa paikassa, missä sitä ei pitäisikään olla. Herää epäilys tonttijohtovuodosta talon ulkopuolella. Sitä ei kuitenkaan lähdetä selvittämään yötä vasten, kun ei ole vahinkoa aiheutumassa kenellekään. Lisäys jälkikäteen: Asentajat totesivat seuraavana päivänä, että tonttijohto vuotaa ja vesi imeytyy maaperään. Asiakas tilaa tonttijohdon korjaamisen teknisestä asiakaspalvelustamme.

Vesiputkea korjataan

Perjantaina 10.12.2021

Klo 8.00 päivystys loppuu ja voin siirtää vastuun seuraavalle päivystäjälle, joka jatkaa ”väijyä” työpäivän päätteeksi. 

Muuten päivystäjät saavat elää normaalia viikkorutiiniaan, vaikka lähtövalmius onkin koko ajan päällä. Päivät töissä ja illat öineen olemme valmiina palvelemaan pulassa olevia asiakkaita!

***
Lappeenrannan Energiaverkkojen veden päivystys palvelee asiakkaita puhtaan veden ja jäteveden häiriötilanteissa 24/7 numerossa 020 690 467 (mpm/pvm).
 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.