Kaukolämpökö vanhanaikainen ja kankea?

Lappeenrannan asukkaat lämpöverkon varrella saavat nauttia vihreästä ja vakaasta lämmityksestä.
Lappeenrannan Energia
|
Jarkko Kovanen Ihalaisen voimalaitoksella
Kaukolämpö on käyttäjilleen huoleton vaihtoehto, kun paikallisena energiayhtiönä teemme kovia satsauksia toimintavarmaan, vihreään lämpöön. Monet suuret uudistus- ja parannushankkeet etenevät tänä vuonna.

Ihalaisen lämpölaitoksella tapahtuu parhaillaan mullistuksia.

– Kun ensi kesänä Kaukaan Voima lepäilee, lämpöä tuotetaan Ihalaisen laitoksella pelletillä, kertoo Lappeenrannan Lämpövoiman toimitusjohtaja Jarkko Kovanen.

Laitteet pelletin polttamiseen on saatu asennettua, ja niiden käyttöönotto aloitetaan maaliskuussa. Uudistus on vain yksi monista tänä vuonna toteutuvista askelista kohti vihreää kaukolämpöä.

Moni tietää, että suurin osa Lappeenrannan Energian tuottamasta kaukolämmöstä tulee Kaukaan Voiman yhteistuotantovoimalaitoksesta. Pääpolttoaineita ovat kuori ja hake, jotka ovat nekin ympäristöystävällisiä. Nykyisin energiantuotannon kokonaisuus on kuitenkin huomattavasti moninaisempi, ja satsaukset siihen ovat huikeita.

Esimerkiksi Mertaniemen sähkökattilalle tehdään pieniä päivityksiä, ja siinä on tehoja koko kaukolämpöverkon kesäaikaisin tarvitsemaan tehoon. Mertaniemeen suunnitteilla oleva kaukolämpöakku taas mahdollistaa edullisella sähköllä tuotetun lämmön säilömisen ja jakamisen kustannustehokkaasti. Suureen vesimassaan säilötty lämpöenergia tulee vähentämään osaltaan maakaasun ja öljyn tarvetta.

Lämpöakku Mertaniemeen - havainnekuva
Kuvateksti: Tältä näyttäisi tuleva kaukolämpöakku havunvihreässä sävyssä. Havainnekuva on suuntaa antava.

Niin ikään Mertaniemeen voisi sijoittaa myös lämpöpumpun, joka hyödyntäisi ulkoilman osana kaukolämmön tuotantoa.

Jarkko Kovanen sanoo, että kaukolämmön asiakkaille vihreä lämpö ja energiantuotannon moninaisuus tarkoittavat kuitenkin ennen kaikkea toimintavarmuutta. Lämmöntuotannon moninaisuus varmistaa paitsi energiantuotannon omavaraisuutta, myös hintatason vakautta. Viimeistään energiakriisi on saanut energiayhtiöt ja kuluttajat pohtimaan lämmön ja sähkön saatavuutta.

– Paikallinen tuotanto ja sen luotettavuus ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta, muistuttaa Tiia Kiuru, joka vastaa Lappeenrannan Energian energiahankinnasta ja strategiasta.

Yhteistyöllä kohti tärkeää tavoitetta

Lappeenrannan Energian tavoite hiilineutraaliudesta välähtelee jo lähellä – vuonna 2026 päästöt ovat pudonneet nollaan. Paikallinen yhtiö tekee siis töitä asiakkaidensa puolesta vihreämpiin valintoihin.

Lappeenrannan Energian kaukolämpöhankkeet jakautuvat toimiin paitsi biolämmöntuotannossa, myös hukkalämpöjen hyödyntämiseen, sähköiseen lämmöntuotantoon ja lämmön varastointiin. Yhtiö tekee laajaa yhteistyötä paikallisen teollisuuden ja toisten alan toimijoiden kanssa. Joutsenossa Kemiran tehtaan ja Advenin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena vetyä käytetään paitsi tehdasprosessissa, myös lämmöntuotannossa.

Uusia hukkalämmön hyödyntämisen tapoja esimerkiksi teollisuuden alan toimijoiden kanssa kehitetään ja kartoitetaan jatkuvasti. Myös jäähdytyksen hyödyntäminen osana kaukolämmön tuotantoa on työlistalla, kun sopiva kohde kokeiluun löytyy.

Kesällä taas käynnistyy Lappeenrannan Energian ja Imatran Lämmön yhteistyö kaukolämmön toimittamisesta Rauhaan. Siirtojohdon rakentaminen on käynnissä.

– Hankimme alueen asukkaille hiilineutraalia kaukolämpöenergiaa Imatran Lämmön biolämpökeskuksesta, ja tämä on erinomainen esimerkki nykyaikaisesta yhteistyöstä ja toimitusvarmuudesta, Tiia Kiuru sanoo.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.