Kaukolämpö kannattaa toimitusvarmuuden ja hintansa puolesta

Vuosi 2022 toi haasteensa niin maailmantilanteeseen kuin energiahyödykkeiden hintoihin.
Lappeenrannan Energia
|
Kaukolämpö kannattaa toimitusvarmuuden ja hintansa puolesta
Euroopan laajuinen energiakriisi on nostanut maakaasun hintaa voimakkaasti jo vuoden 2021 loppupuolella ja kaikkien energiahyödykkeiden hinnat ovat edelleen ennennäkemättömän korkealla tasolla. Myös Lappeenrannan Energialla joudutaan nostamaan kaukolämmön myynnin energiamaksua heinäkuun alusta alkaen kohonneiden tuotantokustannusten vuoksi. Toimitusvarma ja pääosin kotimaisia raaka-aineita lämmönlähteenä käyttävä kaukolämpömme säilyy silti edelleen hinnaltaan kilpailukykyisenä.

Kuten muidenkin energiahyödykkeiden raaka-aineiden, myös kaukolämmön tuotannon raaka-ainekustannukset ovat nousseet kuluneen alkuvuoden aikana useita kymmeniä prosentteja. Maakaasun hinta on ollut korkealla jo viime vuoden puolelta saakka, raakaöljyn hinta on noussut vuoden 2022 aikana 40 prosenttia ja sähköenergian tukkumarkkinahinnat ovat kaksinkertaistuneet.

Lappeenrannan Energian asiakkuusjohtaja Jussi Selenius kertoo, että kaukolämpömme myynnin energiamaksua joudutaan nostamaan heinäkuun 2022 alusta alkaen kohonneiden raaka-ainekustannusten vuoksi 10 €/MWh. Asiakkaat saavat tiedotteen hinnankorotuksesta ja uuden hinnaston vielä toukokuun aikana.

- Toivomme hinnanmuutoksen tarpeen olevan väliaikainen ja polttoaineiden kustannusten mahdollinen lasku tulevaisuudessa tulee näkymään myös kaukolämmön hinnoissamme.  Muutos vaikuttaa omakotitaloasiakkaan kaukolämpölaskuun keskimäärin 15 euroa kuukaudessa. 

Toimitusvarmuus on turvattu 

Lappeenrannan Energian kaukolämmön tuotannossa maakaasua käytetään varapolttoaineena ja kovien pakkasten aikana huippukuorman tuotannossa. Kaukolämmön toimitusvarmuuteen ei energiakriisi Lappeenrannassa vaikuta.

- Pääosin tuotamme kaukolämpöä Lappeenrannassa Kaukaan Voimalla, joka on jo tässä poikkeuksellisessa tilanteessa siirtynyt kokonaan kotimaisiin polttoaineisiin.

Maakaasua korvataan varalämpölaitoksissamme kevyellä polttoöljyllä, mikäli kaasun saatavuudessa ilmenisi ongelmia tai kun öljyn käyttö on kustannustehokkaampaa.

- Näin turvaamme kaukolämmön jakelun asiakkaillemme ja varmistamme samalla edullisimman tavan tuottaa kaukolämpöä, asiakkuusjohtaja sanoo.

Paikallisen kaukolämmön kysyntä kasvussa 

Maakaasun, öljyn ja sähkön hinnannousu on niin ikään lisännyt asiakkaiden kiinnostusta kaukolämpöä kohtaan. Kaukolämpö on lämmitysvaihtoehtona huoleton ja ympäristöystävällinen valinta. Kaukolämpöliittymien tilauksissa on selkeää kasvua ja mahdollisuus kaukolämpöön kiinnostaa tässä tilanteessa ymmärrettävästi monia.

- Ottamalla meihin yhteyttä selvitämme ja teemme laskelman asiakkaalle kaukolämpöön vaihtamisesta. Vaikka nyt hintaa joudutaan korottamaan, on nousu maltillista ja pystymme hallitsemaan hinnoittelua paikallisen tuotannon avulla paremmin. Myös hyöty kaukolämmön tuotoista tulee kotiseudullemme takaisin.

Lappeenrannan Energian tavoitteena on tuottaa paikallista ja ympäristöystävällistä lämpöä uusiutuvien energianlähteiden avulla.  Samalla kun työskentelemme määrätietoisesti ympäristöystävällisten tavoitteidemme saavuttamiseksi, lähestymme myös konkreettisesti visiotamme olla hiilineutraali energiayhtiö vuoteen 2026 mennessä.

- Investoimme uusiutuvaa energiaa hyödyntäviin lämmöntuotantomuotoihin sekä vähennämme asteittain fossiilisten polttoaineiden osuutta kaukolämmön tuotannossamme. Viimeisimmäksi kerroimme toukokuussa Ihalaisen lämpölaitoksen siirtymisestä ensi vuonna kotimaiseen pellettiin.

Lue myös kaukolämmön hinnankorotuksesta kertova tiedote ja tutustu hinnastoihin.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.