Aurinkovoimasta on tullut kannattavampaa taloyhtiöille

Taloyhtiön oma sähköntuotanto on kannattavampaa energiayhteisönä.
Lappeenrannan Energia
|
Jari Juselius kaipaisi lisää ammattimaisuutta taloyhtiöihin.
Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että vaikkapa aurinkopaneeleiden tuottama sähkö voidaan hyödyntää myös asuntojen ja liiketilojen hyödyksi ja jyvittää osakkaiden kesken.

Kevätaurinko porottaa täydeltä terältä Asunto Oy Lappeenrannan Ratsupuiston uusiin aurinkopaneeleihin. Taloyhtiössä on hiljattain perustettu energiayhteisö, jonka avulla uudet investoinnit katetaan 7-10 vuodessa, arvioi taloyhtiön hallituksen jäsen ja asukas Jari Juselius.

Juselius on tehnyt ammattimaista kiinteistösijoittamista 20 vuotta ja toimii useassa taloyhtiössä niin sanottuna hallitusammattilaisena, muutamassa sellaisessakin, jossa hänellä itsellään ei ole sijoituksia. 
- Monellahan on sellainen väärä käsitys, että taloyhtiön hallituksessa niin sanottu ulkopuolinen ei voi toimia. Lain mukaan taloyhtiön hallituksessa voi kuitenkin toimia kuka tahansa yli 18-vuotias oikeustoimikelpoinen henkilö, jolta on saatu tehtävään suostumus. 

Juselius kertoo ajautuneensa hallitusammattilaiseksi sijoitustensa kautta ja oman osaamisen karttuessa. Hänellä on muitakin luottamustoimia, kuten Lappeenrannan Kiinteistöyhdistyksen hallituksen jäsenyys.
- En tuppaudu taloyhtiöihin, mutta käyn mielelläni neuvomassa.

Viime aikoina Juselius on neuvonut energiayhteisön perustamisessa muitakin kuin omaa taloyhtiötään.

Aurinkosähkön pientuotanto kasvaa jatkuvasti etenkin omakotitaloissa. Kasvusta kertoo se, että esimerkiksi Lappeenrannassa verkkoon liitettiin viime vuonna 224 aurinkoenergian pientuottajaa, kun vuonna 2014 vastaava määrä oli ainoastaan 28. 

Taloyhtiöissä samanlaiseen kasvuun ei kuitenkaan ole vielä ylletty. Uudistunut lainsäädäntö on kuitenkin tehnyt aurinkoenergian tuotannosta erityisesti taloyhtiöille huomattavasti aiempaa kannattavampaa.

Mikä ihmeen energiayhteisö?

Pientuottajien määrä kasvaa Etelä-Karjalassa

Niin sanottuja energiayhteisöjä eli yhteenliittymiä perustetaan hyödyntämään esimerkiksi omaa aurinkosähkön tai muun uusiutuvan energianmuodon tuotantoa. Energiayhteisön voi perustaa kuka vain, mutta lakimuutos on tehty erityisesti asunto-osakeyhtiöitä silmällä pitäen.

Aiemmin asunto-osakeyhtiöiden piti maksaa verot ja siirtomaksut itse tuottamansa sähkön siirrosta asukkaiden käyttöön. Taloyhtiön aurinkoenergian kannattavuutta lisää se, että usean osakkaan kesken voidaan asentaa suurempiakin järjestelmiä, jotka tulevat suhteessa pientä järjestelmää edullisemmiksi.

Käytännössä taloyhtiö investoi aurinkopaneelit, perustaa energiayhteisön ja alkaa sitten hyödyntämään aurinkoenergiaa omiin tarpeisiinsa ja myymään ylimääräistä energiaa ulos.

Energiayhtiö hyvittää tuotannon asukkaille yhteisön itse päättämän jakotavan mukaan energiayhteisön hyvityslaskennalla. Asunto-osakeyhtiön kaikkien osakkaiden ei tarvitse olla yhteisössä mukana.

Tiimipäällikkö Eija Takkinen Lappeenrannan Energialta muistuttaa, että energiayhteisöön kuuluvien sähköntuotantolaitteistojen tai energiavarastojen nimellistehon on oltava alle sata kilovolttiampeeria (kVA).
- Muita ehtoja ovat esimerkiksi, että kaikki sähkönkäyttöpaikat ovat yhden sähköliittymän takana ja että kohde sijaitsee saman kiinteistön tai kiinteistöryhmän alueella.

Energiayhteisöpalvelun käyttö on maksutonta, Takkinen vinkkaa.- Tarvitsemme vain tiedon energiayhteisön perustamisesta sekä osakkaiden jako-osuudet hyvityksen käsittelyä varten, muuten energiayhtiö hoitaa asiat kuntoon energiayhteisön hyvityslaskentaa varten. 

Ratsupuiston sijainti on aurinkoenergian kannalta täydellinen, sillä paneeleita ei varjosta mikään.

Taloyhtiöt tarvitsevat ammattimaisuutta

Jari Juselius huomauttaa, että kaikissa taloyhtiöissä aurinkopaneelien hankkiminen ei kannata. Asiaan vaikuttavat tietyt perusedellytykset, kuten katon suunta ja esteettömyys. Jos ympärillä on aurinkoa blokkaavia puita, hyötysuhde voi jäädä kannattamattomaksi.

Käytännössä aurinkopaneelien tuottama ylituotanto tapahtuu kesäaikaan.
- Meidän taloyhtiömme on oikeastaan parhaalla mahdollisella paikalla, Juselius hymyilee.

Juseliuksen mukaan taloyhtiöissä tehdään – tai yleensä ollaan tekemättä – asioita liikaa mutuilemalla.
- Kun taloyhtiöissä tehdään huonoja päätöksiä, osakkaat joutuvat maksamaan niistä. Monissa taloyhtiöissä lisäksi muutama henkilö tekee palkatonta työtä muiden eteen. Hallitustehtävään liittyy suuri vastuu, Juselius toteaa.

Moni taloyhtiö ei ole myöskään tietoinen esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn myöntämistä avustuksista. Juseliuksen taloyhtiössä tehtiin aurinkopaneelien hankinnan yhteydessä mittava energiaremontti, ja aurinkopaneelien hinta tuli käytännössä kuitattua ARAn avustuksella.

Aurinkopaneelien kannattavuutta ja oikeastaan kaikkiin taloyhtiön kannattavuutta koskevien asioiden selvittämiseksi Juselius kehottaa kääntymään asiantuntijoiden puoleen.
-    Usein toimitaan niin, kuin on aina ennenkin toimittu, valitettavasti. Maallikot eivät tunne tätä kenttää eivätkö ole kovin hintatietoisia. Pitäisi muistaa sekin, että osakkaan tärkein tehtävä on nauttia asumisesta, ei sotkeutua kaikkiin taloyhtiöön liittyviin asioihin.

Kiinnostuitko energiayhteisön perustamisesta?
Lue lisää! 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.