Aurinkoenergiaa jokaiseen kotiin ja yritykseen

Lappeenrannan Energia toi omat aurinkosähköpaketit markkinoille kesällä 2017.
Lappeenrannan Energia
|
Hanki aurinkosähköä kotiisi helposti avaimet käteen-toimituksena.
Lappeenrannassa eletään vihreää todellisuutta auringon paisteessa. Greenreality ei ole Lappeenrannassa vain kampanjoitu lupaus, vaan myös aitoja tekoja kohti vihreämpää ja ympäristöystävällistä tulevaisuutta. Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmän hankinta on todellinen ekologinen valinta. Kodin tai yrityksen oma aurinkovoimala tuottaa alkuinvestoinnin jälkeen päästötöntä energiaa ilman suuria ylläpidon tai huollon kustannuksia.

Lappeenrannan Energian tuotepäällikkö Petri Valtonen kertoo, että viimeaikainen kehitys niin aurinkosähköjärjestelmien hintojen kuin aurinkosähkölle myönnettävien tukien osalta ovat tehneet aurinkosähköstä entistä kannattavamman hankinnan.

– Lisäksi tarjolle on tullut erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kuten osamaksu- ja leasing-rahoitusta, jotka osaltaan helpottavat aurinkosähköjärjestelmän hankintaa.

Aurinkosähkö on Valtosen mukaan monella tapaa pitkäkatseinen investointi tulevaisuuteen. Oikein mitoitetusta aurinkosähköjärjestelmästä saa hyvää tuottoa pienellä riskillä koko järjestelmän elinkaaren ajan.

– Esimerkiksi aurinkopaneeleille myönnetään yleisesti 25 vuoden tehontuottotakuu, mutta käyttöikä voi olla vielä paljon pidempi. Oman tuotanto tuo myös pitkäaikaista suojaa sähkön hinnannousua vastaan, mikä on monelle tärkeä kannustin aurinkosähkön ekologisuuden ohella, tuotepäällikkö toteaa.

Lappeenrannan Energialla on tunnistettu, että aurinkosähköjärjestelmään tehty investointi kasvattaa kiinteistön arvoa ja voi jopa toimia myyntivalttina talokauppoja suunnittelevalle.

– Onhan aurinko käytännössä ilmainen, ehtymätön ja saasteeton energianlähde, jonka hyödyntäminen edesauttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä, kasvattaa energiaomavaraisuutta sekä säästää luonnonvaroja. Kukapa ei siis haluaisi omaa aurinkovoimalaa?

Paras hyöty omaan käyttöön

Aurinkosähkö soveltuu hyvin erilaisiin kohteisiin aina kotitalouksista teollisuuteen. Tuotepäällikkö Valtosen mukaan paras hyöty saadaan kuitenkin suurista järjestelmistä, jotka tulevat kysymykseen lähinnä suurien kiinteistöjen, maatilojen ja teollisuuslaitosten kohdalla.

– Toisaalta aurinkosähkö voi olla oiva valinta myös pieniin kohteisiin, joissa sähköä kuluu vaikkapa jäähdytykseen tai veden lämmitykseen silloin, kun aurinkotuotantoa on tarjolla.

Parhaan hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä saa, jos sen tuottaman energian pystyy kuluttamaan suurelta osin itse. Tällöin säästöä syntyy niin sähkön siirtomaksujen kuin energian ostokustannusten pienentymisen myötä.

– Toki myös se osuus tuotannosta, joka ei kulu omassa käytössä ja myydään verkkoon, tuo tuottoa siitä saatavan energian myyntihinnan mukaan.

Suunnittele hankinta huolella

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa ei kannata tehdä hätäillen, jotta myöhemmin ei tule eteen ikäviä yllätyksiä. Huolella tehdyillä esiselvityksillä voidaan varmistaa, ettei tule hankittua omiin tarpeisiin nähden liian suurta ja kallista järjestelmää. Valtonen muistuttaa, että ensiarvoisen tärkeää on myös varmistaa etukäteen, että oma sähkökeskus ja paikallinen sähköverkko soveltuvat suunnitellulle järjestelmälle.

– Jos tätä ei tehdä, voi pahimmassa tapauksessa tulla eteen tilanne, jolloin joudutaan tekemään kalliita lisäinvestointeja tai rajoittamaan aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa, Valtonen neuvoo ja kehottaa asiakkaita panostamaan huolelliseen suunnitteluun.

Ennakkoselvitys tuotannosta kannattaa

Jos asiakas on kiinnostunut aurinkosähköpaketin hankinnasta, saa selvitykseen tukea maksutta Lappeenrannan Energialta. Tuotepäällikkö Valtonen tarkentaa, että energiayhtiön myynnissä selvitetään ensin, minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä kannattaa hankkia huomioiden asiakkaan kiinteistön omat tuotantoedellytykset ja kulutus.

– Tuotannon näkökulmasta aurinkosähköjärjestelmän asennuspaikka tulee valita niin, että aurinko pääsee paistamaan paneeleihin esteettä. Pienetkin puiden tai muiden esteiden aiheuttamat varjostumat voivat heikentää merkittävästi koko järjestelmän tuotantoa.

Tuotepäällikkö ohjeistaa, että on oleellista myös varmistaa, että aurinkopaneelit tulee suunnattua oikein. Kattoasennuksissa katon lappeen suunnan tulisi olla etelän puolella tai mielellään ainakin kaakon ja lounaan välillä.

– Kun paneelien oikea suuntaus ja käytettävissä oleva asennustila on selvitetty, pystytään aurinkosähköjärjestelmän tuotanto mallintamaan tarkemmin. Vertaamalla tätä kohteen kulutusprofiiliIn, joka on laadittu mitattujen tuntitason kulutustietojen pohjalta, pystytään järjestelmä mitoittamaan juuri oikean kokoiseksi huomioiden vallitsevat tuotantoedellytykset ja todellinen sähkönkulutus.

Asennukseen voi olla rajoitteita

Hankkipa asiakas oman aurinkovoimalansa mistä tahansa, on asennuksen näkökulmasta tärkeää selvittää, millainen järjestelmä kohteeseen voidaan asentaa. Valtonen kertoo, että esimerkiksi kattoasennuksia suunniteltaessa täytyy varmistaa, että katon kantavuus riittää suunnitellulle aurinkosähköjärjestelmälle. Myös sähköverkko voi asettaa rajoitteita järjestelmän koolle.

– Siksi täytyy muistaa tarkastaa verkkoyhtiöltä, miten suuri järjestelmä voidaan asentaa. Jos halutaan varautua mahdollisiin lisäkustannuksiin, täytyy myös tarkastaa etukäteen millaisen järjestelmän kiinteistön olemassa olevaan sähkökeskukseen voi liittää, vai tarvitaanko sähkökeskuksen laajennustöitä.
Asennuskustannuksiin vaikuttavat myös katon tyyppi, kaapelireittien pituus, mahdollisesti tarvittavien kaivutöiden määrä ynnä muut tekijät.

Ennen tuotantolaitoksen kytkemistä sähköverkkoon, asiakkaan tulee myös muistaa huolehtia, että sähköurakoitsija toimittaa yleistietolomakkeen Lappeenrannan Energiaverkkojen tekniseen asiakaspalveluun.

– Näin asiakas voi varmentua siitä, että laitteisto täyttää sähköverkon ja sähköturvallisuuden määräysten vaatimukset. Energiaverkkoihin kannattaa siis olla yhteydessä jo ennen hankintapäätöstä.
 

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Ota 2.1.2019 alkaen yhteyttä osakkuusyhtiöömme Väreeseen. Aurinkopaneelipaketit siirtyivät uuteen yhtiöön sähkönmyynnin ohessa.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.