Ajankohtaista tietoa maakaasun toimituksesta 20.5.

Varaudumme maakaasumarkkinalta saadun ennakkovaroituksen mukaisesti.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energian maakaasuputki
Tilannetiedote maakaasun asiakkaille 20.5. kello 15.30

Gazprom Export on ilmoittanut Gasumille tänään iltapäivällä perjantaina 20. toukokuuta, että Gasumin hankintasopimuksen mukaiset maakaasutoimitukset Suomeen katkeaa lauantaina 21.  toukokuuta 2022 kello 07.00. Maakaasun toimitukset Lappeenrannan Energian asiakkaille tämän hetkisten tietojen mukaan Venäjän toimituksen katkosta huolimatta jatkuvat normaalisti.

Huomisesta eteenpäin Gasum toimittaa maakaasua asiakkaillensa alkavan kesäkauden ajan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Myös Gasumin kaasuverkon alueella sijaitsevat liikenteen kaasutankkausasemat toimivat myös normaalisti.

Mikäli kaasuntoimituksiin tulee rajoitteita tai saatavuudessa ilmenee muita ongelmia, tiedotamme muutoksista asiakkaillemme sähköisesti ja verkkopalvelussamme mahdollisimman pikaisesti – myös viikonvaihteen aikana. Kotitalousasiakkaiden sekä muiden maakaasulämmittäjien kaasun saanti turvataan kuitenkin kaikissa tilanteissa.

Lue Gasumin tiedote 20.5.2022 toimituskatkosta.
 


Aiemmin julkaistu tiedote 13.5.2022 kello 08.40:

Ajankohtaista maakaasun asiakkaille 13.5.

Suomen toimivaltainen viranomainen, Huoltovarmuuskeskus, on julistanut Suomen kaasumarkkinalle EU-toimitusvarmuusasetuksen mukaisen ennakkovaroitustason 6.5.2022. Syynä ennakkovaroitustason julistamiseen on kasvanut epävarmuus Venäjän kaasutoimitusten jatkuvuudesta. Maakaasun jakelu Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaille toimii tällä hetkellä normaalisti ja suojattujen asiakkaidemme kaasun saanti turvataan. Tiedotamme tilannetietoa asiakkaillemme verkkopalvelussamme ja sähköisellä asiakastiedotteella.

Mitä tilanne tarkoittaa ja mitä tämä tarkoittaa maakaasua tilaaville asiakkaillemme?

Suomen maakaasuverkostoa hallinnoiva Gasgrid Finland seuraa kotimaamme maakaasun järjestelmän ja markkinan toimintaa. Ennakkovaroitustason julistaminen ei aiheuta välittömiä markkinanohjaustoimia, sillä Suomen kaasujärjestelmä on tällä hetkellä normaalissa tilassa, joten maakaasun jakelumme toimii tällä hetkellä asiakkaillemme normaalisti. Asiakkaidemme kaasunkulutusta tai kaasun toimittamista ei tarvitse rajoittaa.

Maakaasuverkkoon pystytään syöttämään kaasua myös muista lähteistä Balticconnectorin kautta, mutta kaikkien maakaasua käyttävien on hyvä varautua kaiken varalta tilanteeseen, jossa ensi talven huippukulutuksen aikaan tämän kapasiteetti ei yksin riittäisi.

Kaasun saatavuuden häiriintyessä merkittävästi Gasgrid Finland Oy määräisi kaasunmyyjät rajoittamaan maakaasutoimituksia. Jos maakaasun toimituksien rajoittaminen ei olisi riittävä toimenpide, alkaisi Huoltovarmuuskeskus ohjata kaasumarkkinaa ja toimisimme Huoltovarmuuskeskuksen ohjeiden mukaisesti kaasutoimituksissa sekä velvoitevarastojen käyttöönotossa. Tällaisessa tilanteessa toimituksissa etusijaisesti turvataan kotitaloudet ja muut maakaasun lämmityskäyttäjät.  

Mikäli Venäjän maakaasun toimitus katkaistaisiin, on odotettavissa, että se vaikuttaisi myös muiden polttoaineiden ja sähkön hintoihin.

Miten yritysten on nyt syytä varautua?

Poikkeustilanteissa muiden kuin suojattujen kotitalouksien ja maakaasun lämmityskäyttäjien kaasun toimitus voidaan joutua katkaisemaan, joten muistutamme, että yritysten on hyvä varautua tällaiseen tilanteeseen ennakkoon.

Miten Lappeenrannan Energialla on varauduttu?

Olemme varautuneet huolehtimaan ensisijaisesti kotitalousasiakkaidemme maakaasun tarpeista meitä velvoittavan lain mukaisesti. Mikäli ennakkovaroitustasolta tilanne etenisi ja kaasun saatavuus häiriintyisi, tiedotamme asiakkaitamme muutoksesta mahdollisimman pikaisesti. Kotitalousasiakkaiden sekä muiden maakaasulämmittäjien kaasun saanti turvataan kuitenkin myös hälytys- ja hätätasolla.

Kotitalousasiakkaan on hyvä tietää, että maakaasun jakelussa kaasunmyyjänä olemme velvoitettuja hankkimaan kotitalouksille maakaasua vuositasolla keskimäärin kolmen kuukauden tarpeen mukaisesti.

Miten voimme auttaa kotitalouden maakaasuasiakasta?

Mikäli maakaasuasiakkaanamme mietit maakaasun vaihtoa esimerkiksi kaukolämpöön, autamme ja neuvomme mielellämme teknisessä asiakaspalvelussamme.

Sähköiset 24/7 palvelukanavamme toimivat nopeina yhteydenottokanavina ja on hyvä muistaa tarkistaa, että omat yhteystiedot, etenkin sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat oikeat.

Maakaasun hinnat ovat edelleen hyvin korkealla. Kumppanimme Ropo Capital auttaa tarvittaessa asiakkaitamme laskujen maksujärjestelyihin liittyvissä asioissa, kuten eräpäivän siirrossa tai laskun jakamisessa useampaan erään.

Miten maakaasua käyttävien kotitalouksien on hyvä nyt varautua?

On hyvä seurata tiedotteitamme maakaasun asiakkaille. Voit luottaa siihen, että tarvittaessa paikallisena maakaasun jakeluverkkotoimijana tiedotamme ripeästi, mikäli tilanteeseen tulee muutoksia. Tiedotamme mahdollisista muutoksista ensisijaisesti omilla verkkosivuillamme ja suoraan maakaasuasiakkaille sähköisesti tai kirjeitse. Myös luotettavaa valtakunnallista ja paikallista uutisointia maakaasun saatavuudesta kannattaa seurata.

Järkevää varautumista on lisäksi aina miettiä kotitalouksissa, onko mahdollista hankkia kotiin lisälämmityslähdettä varalle. Menneen talven aikana maakaasun hinta oli poikkeuksellisen kovassa nousussa, joten monet maakaasulämmittäjät jo oma-aloitteisesti esimerkiksi hyödynsivät maakaasukattilan sähkövastuksia tai lämmittivät kotejaan varaavilla takoilla. Ilmalämpöpumppu on myös hyvä tukeva lämmitysmuoto kuten sähköllä toimivat erilaiset lämpöpatterit.

Saako kaukolämmitteiset kodit lämpöä?

Lappeenrannan Energian kaukolämmöntuotannossa maakaasu ei ole merkittävässä roolissa. Pääosa Lappeenrannan kaukolämmöstä tuotetaan Kaukaan Voimalla, mutta varalämpölaitoksemme tuottavat lämpöä joko maakaasulla tai kevyellä polttoöljyllä.

Lappeenrannassa maakaasun saatavuus ei siis vaikuta kaukolämmön toimitusvarmuuteen, sillä varalämpölaitoksilla maakaasu on korvattavissa kevyellä polttoöljyllä.

Lappeenrannan Lämpövoimalla on kantakaupungin kaukolämpöverkossa neljä maakaasua käyttävää varalämpölaitosta Mertaniemen voimalaitoksen kaukolämpökattiloiden lisäksi. Kaupungin taajamissa on kuusi lämpölaitosta erillisissä kaukolämpöverkoissa. Näissä kaikissa kaukolämpö voidaan tarvittaessa tuottaa maakaasun sijaan kevyellä polttoöljyllä.

Mihin kaikkeen muuhun tilanne voi vaikuttaa?

Venäjän maakaasun toimituksen katkaisu vaikuttaa todennäköisesti muiden polttoaineiden ja sähkön hintoihin. Tähän on valitettavasti syytä meidän kaikkien varautua. Energiatehokkuuteen ja energiansäästöön kannattaa kiinnittää oma-aloitteisesti huomiota.

Maakaasun saantia Suomeen turvataan uusilla keinoilla ja ne osaltaan tulevat turvaamaan tilannetta tulevan syksyn aikana. Haminaan valmistuu tulevana syksynä LNG-terminaali sekä Suomi ja Viro ovat hankkimassa yhteisen kelluvan LNG-terminaalin, jolla nesteytettyä maakaasua siirretään kaasuverkkoon Venäjältä Imatran kautta kulkevan kaasulinjan tilalle.

Miten huoltovarmuus ja hiilineutraali tulevaisuus liittyvät yhteen?

Vihreän siirtymän nopeutuminen tässä huoltovarmuustilanteessa on vain myönteinen asia. Kuten monet tahot, mekin suuntaamme kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ja seuraava pellettihanke Ihalaisen lämpölaitoksellamme on juuri käynnistymässä. Siirrymme kotimaiseen pellettiin tässä kohteessa ensi vuonna ja muita vihreän siirtymän muutoshankkeita on suunniteltu varalämpölaitoksillamme korvaamaan maakaasua ja öljyä. Tärkeintä on muistaa, että pääosin Lappeenrannan kaukolämpö tuotetaan jo ympäristöystävällisesti Kaukaan Voimalla kotimaisilla polttoaineilla.

Ihalaisen hankkeesta ja muista hiilineutraaliuden tavoitteistamme voi lukea lisää 9.5. julkaisemassa artikkelissamme.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.