Vuoden vaihtuessa tuotteidemme hintoihin ei tule korotuksia

Lisäksi sähkön verkkopalvelun tammi-helmikuun perusmaksuja ei laskuteta.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energia tiedottaa hinnoista vuodenvaihteessa 2022-2023
Perinteiseen tapaan olemme tiedottaneet loppuvuodesta asiakkaillemme hinnoittelustamme vuoden vaihtuessa. Lappeenrannan Energian asiakkaiden sähkön verkkopalvelun eli sähkönsiirron, kaukolämmön ja veden hinnat pysyvät ennallaan eikä niihin ole tulossa korotuksia vuodenvaihteessa. Kannustamme silti kaikkia energian ja veden säästöön omien hyödykelaskujen pienentämiseksi ja sähköpulariskin välttämiseksi.

Lappeenrannan Energiaverkot laski jo tämän vuoden 2022 alusta ja viime vuoden 2021 kesäkuussa sähkön verkkopalvelun hintoja. Hintoja laskettiin molemmilla kerroilla 10 %:a toimitusvarmuusinvestointien takarajan siirron ja Energiaviraston valvontamallin muutosten vuoksi.

- Tuoreiden tarkistuslaskelmien mukaan sähkön hinnoittelumme on oikealla tasolla eikä hintoihin tarvita muutoksia, vaikka yleinen kustannustaso onkin vuoden aikana noussut, vahvistaa Energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale.

Lappeenrannan Energiaverkot jättää kuitenkin viimeisimpiin valvontajakson tuloksiin viitaten laskuttamatta tammi- ja helmikuun 2023 verkkopalvelun perusmaksut asiakkaiden sähkölaskuilta.

- Kokonaisvaikutus Energiaverkoille tästä on noin miljoona euroa, toimitusjohtaja summaa, vaikka yksittäisen asiakkaan laskulla summa onkin pieni.

Energiaverkkojen sähkön verkkopalvelun hinnoittelu on jatkossakin valtakunnallisessa vertailussa keskihintaisten verkkoyhtiöiden luokkaa. Sähköverkkoihin Lappeenrannassa, Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella investoidaan ensi vuoden aikana 6,6 miljoonaa euroa.

Veden ja kaukolämmön hintakehitys pysyy vakaana

Lappeenrannan vesiverkostoihin on investoitu merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana ja veden hintoja jouduttiin nostamaan 5 %:lla kuluneelle vuodelle. Nyt hinnankorotusta ei ole tiedossa, vaikka tavoitteena on pitää edelleen vesiverkostojen vuosia kasvanutta korjausvelkaa kurissa. Lappeenrannan vesiverkostojen saneeraukseen ja rakentamiseen investoidaan ensi vuonna 3 miljoonaa euroa.

- Lappeenrannan kaupungin alueella vesiverkostoa rakennettiin lisääntyvässä määrin 1950- luvulta alkaen. Rakentamisen huippuvuodet ajoittuvat vuosille 1990–2000. Tämä tarkoittaa, että saneerattavan vesiverkoston määrä tulee tulevina vuosina kasvamaan, joka osaltaan aiheuttaa painetta vesimaksujen korotuksiin, vaikkakin tällä hetkellä vesiverkostojen tilanne on hyvin hallinnassa eikä välitöntä hintojen korotustarvetta ole, Taipale tarkentaa.

Kaukolämmön hinta säilyy vuoden vaihteessa nykytasolla. Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen kertoo, että kaukolämmön tuotannossa investoidaan ensi vuonna vahvasti hiilineutraaliin lämmöntuotantoon, joka lieventää maakaasun ja öljyn hinnannoususta tulevia vaikutuksia.

- Vuoden 2023 aikana valmistuu Ihalaisen pellettipölypolttolaitos sekä useampia muita hankkeita, joilla kaukolämmön kustannuspaineita saadaan hillittyä. Kokonaisuudessaan konsernimme investoi vuonna 2023 lämmöntuotantoon ja lämpöverkostoihin noin 13 miljoonaa euroa.

Kaikkien energiahyödykkeiden hinnat ovat nousseet ja se aiheuttaa kustannuspaineita kaukolämmön tuotannollekin, mutta kaukolämmön yhteistuotannossa syntyvän sähkön arvonnousu osaltaan helpottaa näitä kustannuspaineita lähitulevaisuudessa.

- Olennaisinta kaukolämmön osalta on pitkäaikainen ja vakaa hinnoittelu, joka perustuu pitkäaikaisiin polttoaine- ja yhteistyösopimuksiin sekä kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Näiden polttoaineiden hintakehitys on energiakriisin aikana ollut selvästi fossiilisia polttoaineita maltillisempaa.

Energiansäästöllä pienennät energian ja veden laskujasi

Sähkön kustannukset ovat kaikilla nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti ja tilanne vaikuttaa jokaisen kotitalouden ja yrityksen perushyödykkeiden laskuihin.

Suomen hallitus päätti tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta. Erilaisten sähkön myyntiyhtiöiden laskujen tukimuotojen lisäksi sähkön myyntiyhtiöiden laskuilla arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin väliaikaisesti ajalle joulukuun alusta ensi vuoden huhtikuun loppuun.

- Sähköveron alennus on kohdistettu sähkönmyynnin energiamaksuun kohonneiden polttoainekustannusten vuoksi, joten siksi se ei vaikuta sähkön verkkopalvelumaksun veroihin, sähköverkkoyhtiön toimitusjohtaja selventää.

Sähkön, kaukolämmön ja veden laskuja voi jokainen pienentää pyrkimällä mahdollisuuksien mukaan vähentämään näiden tuotteiden käyttöä.

- Jokainen säästetty kilowatti energiaa pitää meidät yhdessä askelta kauempana sähköpulan riskistä. Laskemalla sisälämpötilaa astetta alemmas säästää jo 5 %:a lämpölaskussa. Veden turhaa käyttöä vähentämällä saa myös tuntuvia säästöjä. Tärkeää on myös muistaa, että siirtämällä ei-välttämätöntä sähkön käyttöä kulutushuipuilta muuhun ajankohtaan turvaamme talvikuukausina sähkön riittävyyttä kaikille.

Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen kello 19–20 välillä. Lisää energiansäästövinkkejä voi kerrata energianeuvonnan sivullamme sekä osoitteessa astettaalemmas.fi.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.