Viemäriverkostoa tarkastetaan savukokeella keskustassa syksyn aikana

Pyrimme ehkäisemään tarkastuksilla sadevesien tulvimista vääriin paikkoihin.
Lappeenrannan Energia
|
Viemäriverkostoa tarkastetaan savukokeella keskustassa syksyn aikana
Viimeaikaiset poikkeuksellisen rankat sadekuurot on aiheuttanut viemäriverkon tulvimisia, koska sadevettä on päässyt viemäriverkkoon. Ongelmakohtien selvittämiseksi ja tulvariskikohteiden kartoittamiseksi Lappeenrannan keskustan alueilla tarkastetaan viemäriverkostoa savukokeiden avulla. Elvera tekee tarkastuksia syksyn aikana Lappeenrannan Energiaverkkojen toimeksiannosta ja työ näkyy parhaillaan keskustan katukuvassa. Myös viemärikaivon kansien avaamisesta voi aiheutua hetkellistä meluhäiriötä kiinteistöjen pihoilla.

Elveran verkostomestari Rami Koivula kertoo, että kokeen aikana lähikiinteistöjen katoilla olevista tuuletusviemäreistä tai kadun kaivonkansista voi nähdä purkautuvan savua. Savu on johdettu kadulla tai kiinteistön pihalla sijaitsevasta viemärikaivosta putkea pitkin verkostoon. Valkoisen värinen ja nopeasti ilmaan haihtuva savu ei ole myrkyllistä.

– Olemme ilmoittaneet työstä kiinteistöjen asukkaita ennakkoon tiedotteella ja samalla muistuttaneet, että lavuaarien vesilukot ja lattiakaivot olisi hyvä täyttää laskemalla niihin suunnilleen litra vettä viemäriä kohden. Näin voimme ehkäistä savun leviämistä kiinteistöön savukokeen aikana.

Mikäli vesilukkojen täyttämisestä huolimatta savua tulee kiinteistöön sisälle, on Koivulan mukaan syytä epäillä viemäriputkiston vikaa.

– Näissä tapauksissa voitte olla yhteydessä meihin, mutta eritysesti asiasta kannattaa olla yhteydessä kiinteistön isännöitsijään tai huoltoliikkeeseen, sillä syy vuotoon kiinteistön sisällä kannattaa selvittää. Olisi hyvä, jos kirjaisi ylös tai vaikka kuvaisi kohdan, mistä savu kiinteistöön nousee.

Kiinteistöille tärkeää tietoa korjaustarpeista

Tarkastuksia on ehditty elokuun aikana tekemään mm. Kylpylän ja Leirin kaupunginosissa. Koivula kertoo, että lähisuunnitelmissa on edetä tarkastuksissa myös Linnoituksen ja Pikisaaren alueille. Savukokeiden yhteydessä mahdolliset viemärikaivojen tukkeumat, kaivojenkansien kunto ja viemäriverkoston sähköiset paikkatiedot tarkastetaan. 

– Joitakin korjausta vaativia kohteita olemme savukokeiden yhteydessä jo tarkastuksissa havainneet ja olemme niistä kiinteistön edustajaan tarvittaessa yhteyksissä. Joillekin kiinteistöille tämä voi tietää korjaustoimenpiteen kehotusta, mikäli havaitsemme väärin liitettyjä viemäröintejä. 

Elvera tiedottaa tulevista tarkastusalueista ennakkoon aina edellisellä viikolla ja halutessaan kiinteistön omistaja voi osallistua tarkastelemalla omia järjestelmiään kokeen aikana – varsinkin, jos on syytä epäillä ongelmaa kiinteistön viemäriverkoston toiminnassa. Savukokeen yhteydessä voi saada paikannettua epäillyt viemärin vauriopaikat.

– Pidämme myös pelastuslaitoksen tietoisena tarkastusten etenemisestä, sillä osassa kiinteistöjä paloilmoittimet tulee kokeen aikana kytkeä pois päältä turhien hälytysten välttämiseksi.

elvera-viemaritarkastus-suonionkadulla

Kadulla tai kiinteistön pihalla sijaitsevan savuavan viemärikaivon kannen havainnosta ei tarvitse olla nyt syksyn aikana keskustan alueilla huolissaan.

– Työ etenee kadulla noin 100–150 metrin pätkissä, joten savuavan kaivon läheisyydestä voi havaita myös peräkärryllisen Elveran auton ja siitä tietää, että alueella on viemäriverkoston tarkastus savukokeella juurikin meneillään.

Muista mahdollisista vikahavainnoista voi soittaa normaalisti Energiaverkkojen vikailmoitusnumeroihin, joissa päivystetään 24/7.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.