Tykkylumi katkoo sähköjä – töitä tehdään tehostetusti kaikilla resursseilla

Säätilanne haastaa sähköverkkoja Savitaipaleella, Lemillä, Taipalsaarella ja Lappeenrannassa edelleen.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Energiaverkoilla tehdään töitä tehostetusti sähköjen ylläpitämiseksi.
Puihin kertynyt runsas tykkylumi taivuttaa ja katkoo puita ja niiden oksia sähkölinjoille katkaisten sähköjä eri puolilla jakeluverkkoja. Vikoja korjataan sitä mukaa kuin niitä ilmenee ja sähköverkko tarkastetaan uudelleen tämän viikon aikana helikopterin avulla. Energiaverkoilla toimitaan tehostetusti ja kaikki käytettävissä olevat Energiaverkkojen ja Elveran sähkön resurssit keskittyvät hoitamaan vikatilanteita sekä vaarapuiden poistoa asiakkaiden sähkönsaannin varmentamiseksi. Vaarapuiden poistosta aiheutuu työturvallisuuden vuoksi ylimääräisiä lyhyitä katkoja asiakkaille. Vaarapuita ei tule omatoimisesti poistaa sähkölinjoilta.

Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo, että kopteritarkastukset aloitettiin uudelleen eilen tiistaina ja sään salliessa tarkastuksia lennetään perjantaihin saakka.

- Tarkoituksena tarkistaa koko keskijänniteverkko ja etsiä sieltä sähkönjakelua vaarantavia vaarapuita. Edellinen lentotarkastus tehtiin pari viikkoa sitten, mutta sen jälkeen satanut runsas lumi ja edelleen ilmenneiden uusien vikojen määrän vuoksi aloitimme uuden tarkastuskierroksen. Tavoitteena on poistaa vaarapuut aina lentoa seuraavana päivänä maastossa miestyönä.

Energiaverkoilla on käytettävissä tällä hetkellä Elveran kaikki sähkön kunnossapitoon ja viankorjaukseen käytettävissä olevat resurssit.

Lintunen kertoo, että eilisen lennon aikana ilmeni useita kymmeniä vaarahavaintoja, mutta huomattavasti vähemmän, mitä ensimmäisellä tarkastuskierroksella.

- Vaarapuiden poistoa tehdään pääsääntöisesti kello 07-16 välisenä aikana. Pimeä ja ympärillä katkeilevat sekä kaatuilevat puut tekevät työstä vaarallista, jonka takia työt painottuvat valoisaan aikaan. Mahdollisia viankorjauksia tehdään edelleen ympäri vuorokauden.

Energiaverkot-helikopteri-tarkastaa-sahkolinjoja

Vaarapuiden poistosta aiheutuu lyhytkestoisia katkoja

Sähkön käyttömestari Jarno Kähö tarkentaa, että ongelmana tällä hetkellä Energiaverkkojen jakelualueella alkavat olla isot havupuut, jotka taipuvat latvasta tai katkeavat sähkölinjoille. Näiden puiden poistaminen on työläämpää ja hitaampaa kuin sähköjohdoille taipuvien ohuiden riukumaisten lehtipuiden.

Vaarapuiden poistolla pyritään ennakoimaan, että sähkövikoja ei verkkoon tulisi.

- Vaarapuiden poistamisen takia joudutaan välillä katkaisemaan sähköt työturvallisuuden takia. Näistä katkoista asiakkaille ei lähetetä ennakkoon katkoilmoitusta, koska niitä ei runsauden vuoksi ehditä tekemään. Automaattiset häiriötekstiviestit sen sijaan lähtevät jokaisesta katkosta asiakkaille kuitenkin normaalisti. Katkot pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä n. 5-15 minuuttia. Vaikka asiakkaille aiheutuu katko vaarapuun poistamisen takia, on katkon pituus huomattavasti lyhyempi, mikä se olisi jos puu aiheuttaisi vian kaatuessa sähkölinjalle.

Lappeenrannan Energiaverkoilta pahoitellaan näistä kiusallisista ja asiakkaiden arkea haittaavista katkoista, mutta vaarapuiden poistot ovat nyt välttämättömiä sähkönjakelun varmentamiseksi.

Häiriökarttaa ja tekstiviestipalveluita kannattaa hyödyntää tilanteen seuraamiseen

Sähkönjakeluverkon reaaliaikaisen tilanteen näkee Energiaverkkojen häiriökartalta osoitteesta katkokartta.lreoy.fi tai lappeenrannanenergia.fi. Asiakas voi myös tilata vikakeskeytyksistä tekstiviestitiedotteen online-palvelusta osoitteessa minunenergia.fi.

Pienjänniteverkon häiriöt eivät kuitenkaan näy automaattisesti häiriökartalla. Jos asiakkaalta puuttuu tällöin sähköt, siitä on hyvä ilmoittaa sähkön vikailmoitusnumeroon.

- Pyydämme ilmoittamaan myös havainnot sähkölinjalle kaatuneista tai nojaavista puista sähkön vikapalvelunumeroon 020 690 401 (mpm/pvm) viipymättä ja muistuttaa, että sähkölinjalla havaittuja puita ei saa missään tilanteessa omatoimisesti poistaa, vaan se on ammattilaisen työtä vaarallisuutensa vuoksi.

Oma varautuminen sähkökatkon varalle kannattaa edelleen huolellisesti varmistaa.

Sähkökatkon muihin mahdollisiin vaikutuksiin on hyvä kerrata selviytymisohjeita Energian Ohjeet ja vinkit -sivustolla.

Tiedotamme tilanteesta verkkosivuilla ja somessa

Energia viestii tarvittaessa sähkökatkotilanteesta ja korjaustoimista säännöllisesti verkkosivuilla ja somekanaviensa Facebookin (facebook.com/lappeenrannanenergiaoy/)  ja Twitterin (twitter.com/LREnergia) välityksellä.

Mahdollisten katkotilanteiden tiedotteet voit lukea häiriötiedotteistamme.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.