Tykkylumi haastoi Energiaverkkojen sähköverkot

Tammi- ja helmikuu ovat olleet sähköverkoilla työntäyteiset.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Tykkylumi haastoi Energiaverkot pitkäkestoisessa sähkökatkojaksossa.
Kiitämme Savitaipaleen, Taipalsaaren, Lemin ja Lappeenrannan verkkoalueen asukkaita ja yrityksiä kärsivällisyydestä, ymmärtäväisyydestä ja yhteistyöstä alkuvuoden lumikuormien aiheuttamissa sähkökatkoissa tammi- ja helmikuun aikana.

Alkuvuosi lumikuormineen on ollut sääolosuhteiltaan poikkeuksellinen sähköverkoille ja sen ilmajohdoille etenkin metsäisten sähkölinjojen varsilla. Raskaat lumikuormat taivuttivat ja katkaisivat useaan kertaan sähkölinjoille johtoalueiden vierimetsistä paitsi lehtipuita myös täysikasvuisia havupuita.

Tammikuun alusta lähtien Energiaverkoilla on hoidettu yhteensä yli 1000 helikopterin havaintoa ja muuta vianhoidon tehtävää, poistettu tuhansia ilmajohtoja uhkaavaa tai sille kaatunutta puuta sekä korjattu 135 keskijänniteverkon vikaa. Verkkoalueen keskijännitelinjat tarkistettiin katkojakson aikana helikopterilennoin kahdesti viikoilla 3 ja 5.

Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkön käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo, että ennaltaehkäiseviä toimia sekä vianhoitoa tehtiin tiiviissä yhteistyössä helikopteri- ja kunnossapitokumppaneiden kanssa. Maastossa työskennelleet metsurit ja Elveran asentajat ansaitsevat työstään haastavissa liikenne- ja maasto-olosuhteissa hatunnoston. Toiminta oli ripeää ja vastuullista, vaikka työtä oli paljon. Helikopteritarkastuksia hyödynnettiin vaarapuiden havainnoinnissa ja puiden poiston uskotaan ennaltaehkäisseen useita pitkiä sähkökatkon uhkia.

- Yhteistyökumppanimme ovat tehneet pitkittyneen katkojakson aikana erinomaista työtä Energiaverkkojen käyttökeskuksen ohjatessa työryhmiä. Olimme kohotetussa valmistilassa yhtäjaksoisesti useamman viikon tammi- ja helmikuun aikana. Kiitos urakasta kuuluu myös kumppaneillemme!

Mahdolliset korvaukset maksetaan automaattisesti 

Energian asiakaspalvelusta kerrataan, että vakiokorvausta voi saada yli 12 tunnin yhtäjaksoisesta sähkönjakelun keskeytyksestä. Korvaus maksetaan automaattisesti eikä asiakkaan tarvitse sitä erikseen hakea. Tarkempaa tietoa korvauksista löytyy Energian verkkosivulta.

- Olemme saaneet kyselyitä ja korvaushakemuksia myös vahingoista. Niiden käsittely on parhaillaan meneillään ja olemme yhteydessä kaikkiin meihin yhteyttä ottaneisiin teknisen asiakaspalvelumme välityksellä.

Työ säävarman sähköverkon eteen jatkuu

Sähköverkko on parhaiten suojassa lumen vaikutuksilta maan alla sekä johtokatujen vierimetsien huolellisella hoidolla ja uusien linjojen rakentamisella tarvittaessa teiden varsille. Energiaverkoilla on neljässä kunnassa keskijänniteverkkoa reilut 2100 kilometriä, josta on nyt maakaapeloituna 22 %. Pienjänniteverkon vajaasta 4000 kilometristä on verkkoalueella maakaapeloitu jo 53%.

- Ehkäistäksemme äärisäiden haittoja sähkönjakelulle, raivaamme säännöllisesti metsäisissä maastoissa johtoalueita sekä hoidamme yhteistyössä maanomistajien kanssa johtoalueiden vierimetsiä. Metsäistä johtokatua verkkoalueella on runsaasti ja sähköntoimituksen luotettavuuden parantamiseksi uudet ilmajohdot pyritään rakentamaan jatkossa maanteiden varteen, mikäli maakaapelointi ei ole mahdollista.

Maakaapeloidun ja maanteiden varsille siirretyn verkon eduista kertoo hyvin se, että alkuvuonna taajamissa koettiin vähäisesti sähkökatkoja ja silloinkin katkot pysyivät lyhyinä.

- Monelle asiakkaallemme lyhyempien sähkökatkojen suuri määrä on kuitenkin helmikuun aikana aiheuttanut haittaa ja olemme niistä pahoillamme. Turvallisuussyistä lyhyitä katkoja aiheuttivat myös puiden poistot ja korjaustoimenpiteet. On hyvä muistaa, että näin katko oli kuitenkin varmasti huomattavasti lyhyempi kuin mitä olisi ollut vikatilanteessa, Lintunen toteaa.

Työ sähköverkon varmentamiseksi etenee edelleen vuosi vuodelta eteenpäin. Vuoteen 2028 mennessä Energiaverkkojen tavoitteena on nostaa keskijänniteverkon kaapelointiaste 40 %:iin, jolla osaltaan saavutetaan säävarman sähköverkon tavoitteet.

- Samaan aikaan verkon parantamisen rinnalla työmme ja vastuumme on yhdessä kumppaneiden kanssa hoitaa erilaisten sääilmiöiden, kuten lumikuormien, myrskyjen ja ukkosten aiheuttamat haasteet kuntoon ja näin pyrkiä takamaan arjen sujuvuus sähkön osalta asiakkaillemme. Sen eteen teemme työtä jokainen päivä ja jokainen hetki.

Lue lisää vierimetsien hoidosta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.