Tykkylumen vaikutukset jatkuvat Energiaverkoilla

Iltapäivälle ennustettu lumisade saattaa tuoda uusia vikoja sähköverkkoon.
Lappeenrannan Energia
|
Tykkylumen vaikutukset jatkuvat Energiaverkoilla.
Viime yön ja aamun aikana on ilmennyt muutama lumikuormasta aiheutunut sähkökatko Joutsenossa, Saimaan kanavan alueella ja Savitaipaleella.

Energiaverkkojen sähkön käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo sähköverkolle puiden lumikuormasta aiheutuvien vikojen jatkuvan edelleen ja sähkön päivystyksessä toiminta jatkuu tehostetuilla resursseilla.

- Keskitymme edelleen ensisijaisesti vikojen korjaamiseen ja vaarapuiden poistoon. Helikopteri sai eilen koko keskijänniteverkon tarkastuskierroksen valmiiksi ja loppusaldona on useampi sata havaintoa vaarapuista. Niitä on jo poistettu useampi tuhat ympäri verkkoaluettamme, Lintunen summaa viime viikkojen työtä ja toteaa, että yksittäiset viat eivät ole aiheuttaneet kuitenkaan pitkään kestäviä katkoja alueilla.

Käyttökeskuksessa seurataan säätilaa ja arvioidaan lumisateiden mahdollisia vaikutuksia sähköverkkoon ja varaudutaan edelleen tilanteen mukaisesti. Tällä hetkellä tämän päivän iltapäivä näyttäytyy eilistä haastavammalta:

- Lumikuorma puissa painaa märän lumen tai sateen vuoksi entistä enemmän puiden oksia sähkölinjoille. Helikopteritarkastuksien havaintokuvista näkee, että paikoin puissa tykkylunta on selkeästi enemmän ja katkot uusiutuvat monilla alueilla, koska vaarapuun poiston jälkeen niiden vieruspuut alkavat taipua linjoille myös. Tilanne on haastava, mutta teemme kaikkemme linjojen puhtaina pitämiseksi. Kehotamme edelleen asiakkaitammekin varautumaan sähkökatkoihin. 

Energiaverkoilla on tiistaina Elveralta kymmenisen partiota maastossa vaarapuita poistamassa. Käyttöpäällikkö neuvoo, että niillä alueilla, joilla katkoja on ollut viime viikkoina usein, kannattaa tarpeettomia sähkölaitteita kytkeä pois päältä niiden vikaantumisen estämiseksi.

- Kotiin ja toimistoon on hankittavissa myös erillisiä UPS-laitteita etenkin tietokoneille ja elektroniikalle. Niiden avulla esimerkiksi tietokoneiden sammuttaminen onnistuu hallitusti ja ne estävät herkkien sähkölaitteiden rikkoutumista yllättävässä sähkökatkotilanteessa. Laitteita saa kodinkoneliikkeistä ja isoista marketeista. Niistä on hyötyä myös kesäaikaan esimerkiksi ukonilman varalle.

Pienjänniteverkon vikahavainnoista pyydetään edelleen ilmoittamaan

Kun uusia katkoja Lappeenrannan, Lemin, Taipalsaaren tai Savitaipaleen alueilla syntyy, on asiakkaiden hyvä muistaa, että Energiaverkkojen sähkön päivystys saa automaattisesti tiedon kaikista keskijänniteverkon vioista. Pienjänniteviat eivät näy etäohjauksessa eivätkä näy myöskään sähkön häiriökartalla. 

- Jos asiakas on pienjänniteverkon päässä ilman sähköä eikä katkoa näy häiriökartalla, kannattaa soittaa sähkön vikapäivystykseen numeroon 020 690 401. Samaten jos havaitsee sähkölinjalle nojaavan tai kaatuneen puun tai sen oksan tai sähköjohtojen roikkuvan maassa.

Sähkölinjalla havaittuja puita ei saa omatoimisesti poistaa vaan niistä on hyvä ilmoittaa viipymättä sähkön vikailmoitusnumeroon.

Lue aiemmin julkaistuja tiedotteitamme tykkylumen aiheuttamista sähkökatkoista.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.