Sähköntuotannon päästöt alenivat alkuvuodesta roimasti

Taustalla tuulivoiman osuuden kasvu, teollisuuden vähentynyt tuotanto ja poikkeukselliset sääolosuhteet.
Lappeenrannan Energia
|
Sähköntuotannon päästöt alenivat alkuvuodesta roimasti.
Energiateollisuus ry:n julkaisemat tammikuun sähkötilastot osoittavat, että sähkön kulutus ja päästöt ovat vähentyneet tuntuvasti.  Kulutus on nyt 14 % alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.  

Talven lämpöaalto vaikuttaa päästöihin suhteellisesti jopa enemmän kuin kulutukseen. Vuositasolla päästöt ovat vähentyneet viime vuoden tammikuuhun verrattuna noin 30 %, (eli mittaushetkeä edeltävä 12 kk), tammikuiden keskinäisessä vertailussa vuoden 2020 tammikuun päästöt ovat alustavien laskelmien mukaan jopa 47 % alhaisemmat kuin tammikuussa 2019.  

- Vuoden 2019 aikana sähkön tuotannon päästöt vähenivät muutenkin reippaasti, yhteensä 23 %, muistuttaa Energiateollisuuden tuotantoyksikön johtaja Jari Kostama.

- Tammikuita vertailtaessa puhutaan kyllä kahdesta ääripäästä. Vuoden 2019 tammikuussa sähköä käytettiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, vuoden 2020 tammikuu taas on historian lämpimimpiä. 

Teollisuuden tuotantoa painavat matalasuhdanteen lisäksi lakot, joilla on oma vaikutuksensa tuotantovolyymiin. Suurempi vaikutus päästöjen hetkelliseen vähenemiseen on kuitenkin sillä, että sähköä tuotetaan lämmön sivutuotteena varsinkin talvikaudella, ja sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset ovat tänä talvena olleet normaalia vähemmän käytössä.  

Päästöt olisivat laskeneet vieläkin enemmän, jos hakkeen ja muun metsäpolttoaineen saatavuus olisi parempi.  

- Metsäteollisuuden lakot ovat laskeneet tuotantoa, ja silloin myös lämpökattilaan kelpaavia sivujakeita syntyy vähemmän, Kostama kertoo. Toinen hakkeen saatavuuteen liittyvä tekijä on se, että kun talvi on mitä on, metsäkoneilla ei ole monin paikoin metsään mitään asiaa. 

Tuulisuus on lisännyt tuulisähkön tuotantoa, jopa niin, että sähkön hinta on painunut lähelle nollaa, kerran jopa miinukselle. Toinen tuulisähkön tuotantoa lisäävä tekijä on ollut uusien tuulivoimaloiden valmistuminen. Vuoden 2019 aikana käyttöön otetut uudet tuulivoimalat valmistuivat syksyllä ja eivät siis olleet mukana viime vuoden tammikuun tuotantotilastoissa. Tuulivoiman lisäys on vuositasolla ollut 12 %, vuoden 2020 tammikuun tuulisähkön tuotanto oli yli kaksinkertainen edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.  

Vähäinen sähkönkulutus on vähentänyt sähkön nettotuontia muista maista. Laskua on vuosien 2019 ja 2020 tammikuiden välisessä vertailussa 40 %.  Tuontia on lähinnä Ruotsista ja vähenevässä määrin Venäjältä. Sähkön vienti Viroon on noussut vuositasolla 77 %.  

Tutustu Energiateollisuuden sähkön kuukausitilastoon.

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.