Rauhan alueelle vihreää lämpöä Imatralta

Toimitusjohtajat allekirjoittivat sopimuksen yhteistyöstä tänään.
Lappeenrannan Energia
|
Rauhan alueelle Imatralta kaukolämpöä
Lappeenrannan Energia ja Imatran Lämpö ovat sopineet kaukolämmön toimituksesta Imatran kaukolämpöverkosta Rauhan kaukolämpöverkkoon. Lappeenrannan Energia hankkii hiilineutraalia kaukolämpöenergiaa Rauhan alueen asiakkailleen Imatran Virasojan biolämpökeskukselta.

Lappeenrannan Energia investoi kaukolämpöverkkojen Lappeenrannan ja Imatran välisen siirtoputken sekä liittymän tarvitseman lämmönvaihtimen ja pumppaamon. Rakennustyöt aloitetaan alkuvuoden 2023 aikana ja biokaukolämmön toimitus alkaa suunnitelman mukaan kesällä 2023. Nykyinen Rauhan lämpölaitos jää alueelle vara- ja huipputuotantolaitokseksi.

Yhteistyö Rauhan ja Ukonniemen alueella kaukolämpötoiminnassa todettiin viime loppuvuoden aikana tehdyissä selvityksissä niin teknisesti, toiminnallisesti kuin taloudellisesti järkeväksi vaihtoehdoksi.

- Rauhan alueelle syntyi syksyllä 2022 yhtiöiden välisessä keskustelussa idea selvittää tämä yhteistyön mahdollisuus ja on hienoa, että tällä ratkaisulla pystymme hyödyntämään lähialueella olemassa olevaa tuotantokapasiteettia mahdollisimman tehokkaasti, kertoo Lappeenrannan Energia toimitusjohtaja Arto Nikkanen.

Imatran kaukolämpöverkko Ukonniemen alueella on maantieteellisesti kohtuullisella etäisyydellä Rauhasta ja Imatran Lämmöllä on suurimman osan vuodesta käytettävissä hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa.

- Yhteistyö edistää konkreettisesti koko alueen elinvoimaisuutta varmistamalla edullisen hiilineutraalin kaukolämmön saatavuuden alueen asukkaille ja yrityksille. Pitkällä tähtäimellä hanke hyödyttää alueen kaukolämpöasiakkaita sekä yhtiöiden omistajia Imatran ja Lappeenrannan kaupunkeja.

- Vallitsevassa haasteellisessa energiamarkkinoiden tilanteessa yhteistyö tuo joustavuutta molempien yhtiöiden kaukolämmön hankintaan ja auttaa pitämään kaukolämmön tuotantokustannukset kohtuullisella tasolla. Liittymässä varaudutaan kaukolämmön toimitukseen molempiin suuntiin. Järjestely parantaa myös alueen kaukolämmön toimitusvarmuutta huippukuormitustilanteissa ja luo pohjaa kaukolämmön hankinnan kehittämiselle tulevaisuudessa, toteaa omassa tiedotteessaan Imatran Lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka.

Energialla meneillään ja suunnitteilla useita hiilineutraaleja lämmöntuotannon hankkeita

Lappeenrannan Energian kaukolämmön strategia tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2026 mennessä. Kaukaan Voima on tuottanut jo yli 10 vuotta ympäristöystävällistä kaukolämpöä kantakaupunkiin.

- Kaukaan Voiman osuus kaukolämmön tuotannostamme on noin 80 % ja loppuosaa tuotannosta muutetaan vauhdilla fossiilisista energialähteistä ympäristöystävälliseksi. Lappeenrannan kantakaupungin lisäksi Joutsenon keskustaan lämpöä tuotetaan vihreästi vedyllä ja Pulpin alueelle pelletillä, Energian toimitusjohtaja Nikkanen listaa.

- Ihalaisen lämpölaitoksen muutostyö pellettilämpölaitokseksi valmistuu alkukesästä ja Mustolassa yhdistetään kaukolämmön erillisverkko kaupungin kantaverkkoon vielä kevättalven aikana. Suunnitelmissa on lähitulevaisuudelle myös mm. kaukolämpöakku- ja lämpöpumppuhankkeita, Nikkanen poimii vielä Lämpövoiman investointihankkeiden listalta.

- Kaukolämmön verkostokartallamme väri muuttuu nyt tiivistyvällä vauhdilla puhtaamman vihreäksi!

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.