Kolme kaupunkia ja energiayhtiötä ovat toimittaneet vetoomuksen UPM:n lakon neuvotteluosapuolille

Oheinen tiedote lähetettiin medialle kaikkien allekirjoittaneiden tahojen puolesta:
Lappeenrannan Energia
|
Kuvituskuva Kaukaan Voiman voimalaitokselta
Me Lappeenrannan, Rauman ja Kouvolan kaupungit sekä niiden asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä palvelevat kaukolämmöntuottajat Lappeenrannan Energia, Rauman Energia ja KSS Energia olemme 29.12.2021 lähettäneet UPM:n lakon neuvotteluosapuolille vetoomuksen.

Vetoamme sen puolesta, että käynnissä oleva työtaistelu rajattaisiin voimalaitosten ulkopuolelle. Voimalaitostoimintojen lakkauttamisella olisi merkittäviä aineettomia ja aineellisia seurauksia. Tuomme esiin seuraavat, alueidemme toiminnalle kriittiset seuraukset:

  • Yhteensä 150 000 asukkaan lämmöntoimitukset voivat vaarantua.
  • Kaukolämmön tuotannon häiriintyessä lämmön riittävyys kylmänä talvikautena on vaarassa.
  • Elinkeinoelämässä tuotantokatkokset voivat vaikuttaa tuhansien työntekijöiden työskentelyolosuhteisiin, julkisissa tiloissa toiminta voi vaikeutua.
  • Taloudelliset vaikutukset kohdistuvat alueen asukkaisiin ja yrityksiin ja ne voivat olla kymmenien miljoonien suuruiset kolmessa kaupungissa.
  • Ympäristövaikutukset ovat suuret, ja hiilidioksidipäästöt moninkertaistuvat lakon aikana.
  • Mainehaitat paikallisille toimijoille ovat merkittävät: asiakkaiden arvostama edullinen, toimintavarma ja ympäristön kannalta järkevä lämmitysmuoto eivät ole lakon aikana käytettävissä.

Vetoomuksessamme korostamme, että ymmärrämme lakon osapuolten perusteita, mutta näemme lakon rajauksen syntymisen ensiarvoisen tärkeänä. Sillä pystyttäisiin välttämään voimalaitosten, jätevedenpuhdistamojen, vesilaitosten ja mahdollisten muiden aineettomien ja aineellisten omaisuuksien vaarantuminen ja varmistamaan toimintojen jatkuminen.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet:

Kimmo Jarva, Lappeenrannan kaupunginjohtaja
Tomi Suvanto, vt. Rauman kaupunginjohtaja
Marita Toikka, Kouvolan kaupunginjohtaja                   
Marko Haapala, Rauman Energian toimitusjohtaja
Arto Nikkanen, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja
Marko Riipinen, KSS Energian toimitusjohtaja


***
TIEDOKSI LAKON NEUVOTTELUOSAPUOLILLE JA MEDIALLE 31.12.2021 KLO 13.30

Kolme UPM-lakon osapuoliin vedonnutta energiayhtiötä:
”Tulossa on luminen ja musta vuodenvaihde”

Vetoomuksemme 29.12.2021 UPM:n lakon osapuolille on saanut osapuolilta ja medialta täyden huomion. Vaikka osapuolten mielestä kiista olisi ratkaistavissa, ne eivät yhdessä ole kyenneet sitä tekemään. Olemme tästä tyrmistyneitä.

Osassa kaupungeista biovoimalaitosten alasajo on jo aloitettu ja öljykäyttöiset varalaitokset käynnistetty. Lakon alkamisella ja jatkumisella on päivä päivältä yhä vakavampia seurauksia kolmen eri kaupungin asukkaille ja elinkeinolle. Sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat. Esimerkiksi Rauman kaupunki on jo nyt joutunut varautumaan kaukolämmön käytön rajoittamiseen, ks. https://www.rauma.fi/ajankohtaista/rauma-varautuu-upmn-mahdollisen-lakon-vaikutuksiin/

Haluamme vielä korostaa, että sijaiskärsijöinä ja maksajina ovat viime kädessä kaupunkilaiset ja sen yritykset. Vetoamme edelleen: Rajatkaa kaikille elintärkeä kaukolämmön tuottaminen lakon ulkopuolelle ja joustakaa molemmat. Muuten vuosi alkaa lumisissa, kylmissä ja mustissa merkeissä.


Marko Haapala, Rauman Energian toimitusjohtaja
Arto Nikkanen, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja
Marko Riipinen, KSS Energian toimitusjohtaja

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.