Kesäkauden kaukolämpö syntyy puhtaasti sähköllä

Ympäristöystävällistä paikallista kaukolämpöä tuotetaan Mertaniemen voimalaitokseltamme.
Lappeenrannan Lämpövoima
|
Mertaniemen sähkökattila.
Kaukolämmön päätuotantolaitoksemme Kaukaan Voima varautuu jo tulevaan talveen kesäkauden huoltoseisokin aikana. Seisokki alkoi toukokuun lopulla ja laitos seisoo todennäköisesti syksyyn saakka, jolloin ilmat taas viilenevät ja lämmöntarve kaupungissa jälleen kasvaa. Kesäkauden aikana kaukolämpö tuotetaan kaupungin asukkaille ja yrityksille ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti sähkökattilalla.

Lappeenrannan Energian energianhankinnasta vastaava johtaja Tiia Kiuru kertoo, että tänä kesänä Lappeenrannan kantakaupungin kaukolämpöä tuottavan Kaukaan voiman tuotanto on korvattu pääosin sähkökattilalla.  

- Sähkön spot-hinta on ollut hyvin alhainen viime aikoina, joten tuotanto sähkökattilalla on ollut kannattavaa. Sähkökattilan tuotanto on myös ympäristöystävällistä.  

Mertaniemen sähkökattila on valmistunut vuonna 1982 ja se on teholtaan noin 40 MW. Kyseisellä teholla voidaan kattaa valtaosa kesäajan kaukolämpötarpeesta Lappeenrannan keskustan verkon alueella.  

- Tulevana kesänä kaukolämmöstä valtaosa tullaan tuottamaan sähkökattilalla.  

Sähkökattilan säätökoneistoa.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy Mertaniemen voimalaitoksen sähkökattilan säätökoneiston suoja ja tässä kuva koneiston sisältä. 

Toukokuun lopussa alkoivat myös Ihalaisen lämpölaitoksen kahdessa pelletille muunnetussa kattilassa pelletin koepoltot, jotka ovat sujuneet Kiurun mukaan tähän asti hyvin.  

- Ihalaisen lämpölaitoksen testiajot ovat täydentäneet viileinä päivinä mukavasti kaukolämmön tarvetta, kun viileinä päivinä kaukolämpöteho on ajoittain kivunnut reilusti yli sähkökattilan kapasiteetin.  

Ihalaisen pellettilämpölaitoksella jatkuvat testien jälkeen muutamien päivien mittaiset yhtäjaksoiset koeajot, jonka jälkeen laitos on tarkoitus ottaa vastaan.  

- Vastaanoton jälkeen se tuottaa lämpöä erityisesti kesäaikana ja talvisin, kun kaukolämmön tarve pitkien pakkasjaksojen aikana nousee korkeaksi, energiahankinnan johtaja täydentää.  

Lappeenrannan Energian kaukolämmön tuotannossa panostetaan Lämpövoima-yhtiössä tänä vuonna erityisesti vihreän siirtymän hankkeisiin. Kaukolämmön asiakkaille vihreä lämpö ja energiantuotannon monipuolisuus tarkoittavat ennen kaikkea toimintavarmuutta.  

- Kaukolämmön tuotantoon paikalliset panostuksemme varmistavat paitsi energiantuotannon omavaraisuutta, myös vakaampaa kaukolämmön hintaa asiakkaillemme.

KaukolämpöpumppuKuvassa näkyy kaukolämpöpumppu.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.