Kaupunkien energiayhtiöt alkavat porata syvää geolämpökaivoa Tampereella

Tavoitteena on selvittää, voiko kaukolämpöä tuottaa ympäristöystävällisesti syvältä maasta.
Lappeenrannan Energia
|
Työmaa kesäkuussa 2021 ennen poraamisen aloitusta.
Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Tutkimushankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista. Lappeenrannan Energia on yksi mukana olevista kaupunkiyhtiöistä. Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.

- Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu porausvesien suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.

Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.

- Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.

Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.

Lappeenrannan Energia toimitusjohtaja Arto Nikkasen mukaan energiayhtiö lähti mukaan Kaupunkilämmön eli geolämmön yhteiseen tutkimushankkeeseen tavoitteenaan selvittää, kannattaako vastaavia geolämpökaivoja suunnitella myös osaksi paikallista lämpöverkkoa Etelä-Karjalassa.

- Tulevaisuuden ratkaisuja haetaan hiilineutraaliustavoitteemme saavuttamiseksi monin eri keinoin. Tämä tutkimushanke on yksi niistä ja on erittäin mielenkiintoista olla mukana selvittämässä, voiko tulevaisuuden kaukolämpö tulla syvältä maasta. Lämmitysratkaisuna kaukolämpö tarjoaa monen eri teknologian hyödyntämisen eikä se ole polttoaineriippuvainen, vaikka hieman niin tahdotaankin perinteisesti ajatella.

Kaupunkilämpö -hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Tutustu lisää Kaupunkilämpö.fi

 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.