Jo 120 vuotta hyvinvointia kaupunkilaisille

Lappeenrannan Energia juhlii tänä vuonna toukokuusta alkaen 120-juhlavuottaan.
Lappeenrannan Energia
|
Toimitusjohtajamme ja juhlavuoden 120 tunnus
Energia-ala on suuressa murroksessa, kun fossiilisista polttoaineista siirrytään uusiutuviin energialähteisiin, ja myös Lappeenrannan Energia on asettanut itselleen tavoitteeksi palvella kaupunkilaisia tulevaisuudessa ajan vaatimusten mukaan. Kunnianhimoisin tavoite on saavuttaa hiilineutraalius viidessä vuodessa.

Mitä eväitä Lappeenrannan Energian pitkä historia antaa tämän päivän haasteista selviämiseen, toimitusjohtaja Arto Nikkanen?

- Historia antaa kokemusta ja näkemystä sekä kyvyn toteuttaa suuria hankkeita. Energiamurroksia on ollut ennenkin, viimeksi kun siirryimme kaukolämpöön 60-luvun lopulla. Osaamme nähdä lyhyen ajan syklien yli millainen tulevaisuus on pidemmällä ajalla.

Tuulivoiman edelläkävijä

Lappeenrannan Energian tehtävä on turvata sähkön, lämmön ja veden tuotannolla asiakkaidensa hyvinvointi myös pitkällä tähtäimellä, ja siksi se on mukana tulevaisuuden energiamuotojen kehittämisessä. Yhtiö oli esimerkiksi varhain kehittämässä tuulivoimaa, Nikkanen kertoo.

- Olimme jo vuonna 1999 perustamassa Suomen Hyötytuuli Oy:ta. Toiminta oli pitkään pienimuotoista, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana uusia hankkeita on alkanut syntyä, kun toiminnasta on tullut kaupallisesti kannattavaa. Nytkin on kaksi tuulipuistoa rakenteilla ja tuotanto kasvaa vauhdilla.

Toimitusjohtaja Nikkanen muistuttaa, että siinä vaiheessa, kun lehtien palstoilla puhutaan jonkin energiamuodon olevan tulevaisuutta, voi olla vielä pitkä matka siihen, että se on kannattavaa.

- Syklit ovat pitkiä, puhutaan useiden kymmenien vuosien kehityskuluista. Tulevaisuuden teknologian pilotoiminen vaatii isoja resursseja. Vain niin voi olla mahdollistaja murroksessa.

Ole mukana ympäristöteossa!

Energiayhtiön on asetettava itselleen kunnianhimoisia tavoitteita, jotta se pystyy palvelemaan asiakkaitaan ajan vaatimusten mukaisella tavalla. Siksi Lappeenrannan Energia aikoo olla hiilineutraali vuonna 2026. Se on alalla poikkeuksellisen aikaisin, Nikkanen toteaa.

- Meillä on kaiken liiketoiminnan keskiössä se, että tuotamme lappeenrantalaisille hyvinvointia tavalla, joka on ympäristön kannalta kestävää. Lämmitys on jo nyt hyvin vihreää, sillä 85 % siitä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Meillä esimerkiksi kaukolämpö ei ole nytkään hiilenmustaa! Seuraavat viisi vuotta teemme kovasti töitä, jotta saamme loputkin fossiiliset energianlähteet korvattua kustannustehokkaasti hiilineutraaleilla lähteillä. Kun olette mukana valitsemassa vihreitä tuotteitamme, olette mukana tekemässä ympäristötekoa!

Asiakkaita palvellaan myös tarjoamalla maailman parasta hanavettä, joka on toinen vuoden 2026 keskeinen tavoite. Se saavutetaan kehittämällä puhtaan veden tuotantoa ja jäteveden puhdistusta.

- Huhtiniemen vedenottolaitokseen rakennetaan laajennusosaa alkalointikäsittelylle, joka parantaa talousveden laatua entisestään. Kartoitamme myös uusia vedenottoalueita ja pidämme verkoston kunnossa. Samalla rakennamme uuden jätevedenpuhdistamon, jonka lupakriteerit ovat Euroopan tiukimmasta päästä.

egla-winner-lappeenranta

Vihreän sähköistämisen edelläkävijät

Vuosi 2021 on myös toisenlainen juhlavuosi, sillä Lappeenrannan kaupunki viettää European Green Leaf 2021 -voittovuotta. Green Leaf on Euroopan komission myöntämä palkinto, jolla nostetaan esiin vihreitä edelläkävijäkaupunkeja Euroopassa. Nikkanen kertoo, että Lappeenrannan Energialla oli suuri rooli voitossa.

- Green Leaf -tunnustus kertoo panostuksestamme siihen, että vihreästä teknologiasta tehdään kasvun veturi alueelle. Yksi tekijä voiton takana oli Kaukaan biovoimalaitos, joka ansiosta kaukolämpömme on nyt 85 % uusiutuvalla energialla tuotettua. Siksi voimme aina tarjota asiakkaillemme vihreän vaihtoehdon.

Nikkanen korostaa LUT-yliopiston Energiatekniikan keskeistä roolia vihreässä sähköistämisessä.

- He ovat alan johtava osaaja Suomessa. Meillä on nyt menossa yhteisiä kokeiluja, joiden tavoitteena on luoda vientimenestyjiä. Esimerkiksi Elstor Oy on yliopiston kaupallinen spin off, joka kokeilee suola-akkua Mustolan kaukolämpöverkossa.

Greenreality-verkosto luo vihreää liiketoimintaa

Greenreality Network on eteläkarjalainen energia- ja ympäristöalan yritysverkosto, jonka puheenjohtajana Nikkanen myös toimii.

- Tavoite on synnyttää uutta liiketoimintaa yritysten välisellä yhteistyöllä. Mukana on kymmeniä suur- ja pk-yrityksiä, startuppeja ja yhteisöjäseniä, jotka luovat yhdessä kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdeltä yritykseltä tulee idea, jota lähtee toteuttamaan toinen yritys, jonka alaan se paremmin sopii. Verkostosta löytyy kontaktit ja siellä syntyy kumppanuuksia. Esimerkiksi Danfoss ja Yaskawa kehittävät yhteistyöhankkeena sähkötekniikan testauslaboratoriota verkostosta tulleen idean pohjalta.

Lappeenrannan Energia on siis aktiivisesti mukana luomassa kaupunkilaisille vihreämpää tulevaisuutta, joten 120-vuotista historiaa voi juhlia sitäkin suuremmalla syyllä. Merkkivuoden kunniaksi järjestetään useita tapahtumia – tervetuloa mukaan:

Elämää ja Energiaa 120-vuotta!

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.