Energiaverkkojen sähköverkon tila vaihtelee - katkoja esiintyy edelleen

Valmiutta pidetään yllä sähköverkon tilanteen ja sääennusteen mukaisesti.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Energiaverkoilla varaudutaan sähkökatkoihin 17.-18.1.
Lumikuormat puissa aiheuttavat edelleen poikkeuksellisen paljon sähkökatkoja Energiaverkkojen sähköverkkoihin. Katkoalueet ovat vaihdelleet ja koskeneet eri asiakkaita eri ajankohtina. Vikoja aiheuttavat puut taipuvat yksittäin linjoille johtokadun raivausalueiden ulkopuolelta. Yksittäinenkin runko keskijännitelinjalla aiheuttaa sähkökatkon. Tilanteen odotetaan jatkuvan saman tyyppisenä koko pakkasjakson seuraavaan suojakeliin saakka.

Nyt esiintyvät lyhyehköt sähkökatkot syntyvät lumikuormatilanteen aiheuttamana sähköverkon suojausten toiminnasta. Nämä automaattiset lyhyet katkot ovat osa sähköverkon toimintaa, jolla suojataan henkilöitä ja omaisuutta sekä estetään pitemmän sähkökatkon syntymistä, jos mahdollista.

Jos vika jää tämän jälkeen pysyväksi, käyttökeskuksessa pyritään rajaamaan vika-aluetta kaukokäytöllä mahdollisimman nopeasti ja tämä aiheuttaa usein uusia lyhyitä katkoja, kunnes vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle.

- Kun vika saadaan rajattua mahdollisimman pienelle alueelle, asentajat lähetetään kohteelle korjaamaan tilanne, käyttöpäällikkö Antti Lintunen tarkentaa. Sähköverkon operaattorit seuraavat jälleenkytkentöjä ja tekevät rajauksia vikakohteiden tarkkojen alueiden paikallistamiseksi. Runsas lumitilanne maastossa hidastaa sähköverkon korjauksia.

Toimenpiteitä vaativia tarkempia alueita asiakkaiden sähkönsaannin varmentamiseksi on selvitetty tämän viikon aikana maastossa helikopterin ja asentajien avulla.

- Kohteita on havaittu ja sähköjen toimivuutta on varmennettu Energiaverkkojen toimialueen keskijänniteverkossa Savitaipaleelle, Taipalsaarella, Lemillä ja Lappeenrannassa useita satoja. Uusia vikoja puiden oksien taipuessa linjoille voi edelleen tulla.

Näistä havainnoista pyydetään ilmoittamaan sähkön vikapalvelunumeroon 020 690 401 (mpm/pvm) viipymättä. Sähköjen palautumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että vikapäivystys saa kirjattua ja välitettyä maastoon tiedon vian aiheuttajista ja sijainnista mahdollisimman nopeasti.

Energian asiakaspalvelusta muistutetaan, että keskeytyskorvausta voi saada yli 12 tunnin yhtäjaksoisesta sähkönjakelun keskeytyksestä. Maksamme korvauksen automaattisesti eikä sinun tarvitse erikseen hakea korvausta.

- Korvaus maksetaan sinulle oman laskutusrytmisi mukaisesti ja se näkyy sähkölaskullasi hyvityksenä, asiakaspalvelusta kuitataan.

Tiedote julkaistu 16.1.2019 kello 17.10:

Energiaverkot varautuu lumimyräkän vaikutuksiin 17.-18.1.

Ilmatieteenlaitoksen sääennuste ennustaa voimakkaita lumisateita sekä pohjoistuulta 17.-18.1. Tuulenpuuskien ennustetaan olevan Etelä-Karjalassa paikoin 13-16 m/s. Tykkylumen vaikutukset sähköverkkoihin voivat olla mahdollisia. Lappeenrannan Energiaverkot on varautunut edelleen sähköverkon vikojen korjaukseen. Sääennustetta ja sähköverkon tilaa seurataan tiivisti jo valmiiksi kohotetulla valmiudella. Sähköverkkoa tarkastavaa helikopteria hyödynnetään tarvittaessa vikakohteiden paikantamiseen.

Asiakkailta pyydetään malttia yhteydenotoissa mahdollisen sähkökatkon alkuvaiheessa. Vikapalvelunumeroon 020 690 401 (mpm/pvm) kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun tai katkenneen sähköjohdon. Sähköjen palautumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että vikapäivystys saa kirjattua ja välitettyä maastoon tiedon vian aiheuttajista ja sijainnista mahdollisimman nopeasti.

Oma varautuminen sähkökatkon varalle kannattaa huolellisesti varmistaa. Sähkökatkon muihin mahdollisiin vaikutuksiin on hyvä kerrata selviytymisohjeet Ohjeet ja vinkit-sivustollamme. Ohessa alla Energiaverkkojen tärkeimmät tiedotuskanavat - miten saat meiltä tietoa tarvittaessa sähkökatkotilanteesta:

Tilaa sähkön häiriöviesti jo hyvän sään aikana

Energiaverkkojen sähköverkon tilaa voi seurata Energian nettisivujen häiriökartalta osoitteesta katkokartta.lreoy.fi tai lappeenrannanenergia.fi. Asiakas voi myös tilata vikakeskeytyksistä tekstiviestitiedotteen online-palvelusta osoitteessa minunenergia.fi.

Tiedotamme tilanteesta verkkosivuilla ja somessa

Energia viestii tarvittaessa sähkökatkotilanteesta ja korjaustoimista säännöllisesti verkkosivuillaan ja somekanaviensa Facebookin (facebook.com/lappeenrannanenergiaoy/)  ja Twitterin (twitter.com/LREnergia) välityksellä.

Mahdollisten katkotilanteiden tiedotteet voit lukea häiriötiedotteistamme.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.