Energiansäästöviikko alkoi taloyhtiöissä

Taloyhtiön energiansäästöviikkoa vietetään 8.–14.10.
Lappeenrannan Energia
|
Energiansäästöviikkoa vietetään taloyhtiöissä viikolla 41.
Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto kampanjoivat asumisen kestävien valintojen ja fiksun energiankäytön puolesta. Taloyhtiöissä voi piileskellä energiahukka, joka syö suoraan asukkaan kukkarosta. Lappeenrannan Energia on mukana välittämässä viestiä taloyhtiöiden hyödynnettäväksi.

Taloyhtiöiden hoitokuluista 30–40 prosenttia kohdistuu energiaan: lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Tuhlaileva energiankäyttö ja huoleton kiinteistönpito voi johtaa siihen, että jopa 30 prosenttia käytetystä energiasta on hukkakulutusta.

– Lämmön, veden ja sähkön hukkakulutus kannattaa kitkeä pois vikkelästi, sillä se kasvattaa asumiskustannuksia aivan turhaan. Asukkaat voivat itsenäisesti huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina. Apua ja ohjeita saa varmasti huoltoyhtiöltä, isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailtakin, jos niitä kaipaa, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta kannustaa.

Motivan neuvoilla energiahukat kuriin

Motiva ja Ekokumppanit on julkaissut asukkaille vinkkivideosarjan, jossa energianeuvoja näyttää kädestä pitäen asukkaille kuuluvien pienten huoltotöiden tekemisen. Videot löytyvät Motivan Youtube-kanavalta. Videon vinkit ja ohjeet ovat vapaasti taloyhtiöiden käytössä.

Taloyhtiöiden energiansäästöpotentiaalista on mahdollista saavuttaa 10–15 prosenttia ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Kiinteistöhuollon ammattilainen varmistaa, että lämmitysjärjestelmä säädetään ja huolletaan hyvin ja ilmanvaihto toimii oikein.

– Energiatehokkuus kulkee käsi kädessä asumismukavuuden kanssa. Sopivat huonelämpötilat ja toimiva ilmanvaihto ovat hyvän sisäilman perusta, Heinaro toteaa.

Lue energiansäästöviikosta lisää:

Lähde: Motiva.fi, Lappeenrannan Energia julkaisee Energiansäästöviikolla Motivan tuottamia aineistoja viikon 41 jokaisena päivänä.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.