Viisasta vedenkäyttöä

Vaikka veden riittävyys ei ole ongelma, on hyvä pyrkiä järkevään veden käyttöön.
Lappeenrannan Energia
|
Lue vinkit ja ohjeet, miten käytät vettä fiksusti ja säästäväisesti
Veden taloudellinen käyttö vähentää veden puhdistamiseen ja pumppaamiseen tarvittavan energian kulutusta.
  1. Huolehdi vesikalusteistasi. Pidä vesikalusteet kunnossa niin etteivät ne vuoda. Huonokuntoiset vesikalusteet voivat päästää vettä hukkaan tuhansia kuutioita vuodessa. Esim. vuotava wc-istuin valuttaa vettä vuodessa 3000 m3 eli 300 000 vesisangollista.  
  2. Täytä juomapullosi suoraan hanasta. Näin vältät pakkausjätettä ja säästät rahaa. Eurolla täytät juomapullosi hanasta 1000 kertaa! Hanaveden hintaan sisältyy myös jäteveden vastaanotto ja puhdistaminen, toisin kuin pullotetun veden. Hanavesi on tutkitusti puhdasta ja se on enintään muutamaa päivää aikaisemmin ollut vielä luonnossa.
  3. Käytä vettä järkevästi. Käyttäessäsi vettä tarkoituksenmukaisesti ilman turhaa veden tuhlausta tai pihistelyä, myös verkostot toimivat siten, kuin niiden pitää. Liiallinen veden säästö johtaa veden virtaaman vähenemiseen, jolloin veden viipymä verkostossa kasvaa ja veden laatu heikkenee erityisesti verkoston "latvaosissa".   
  4. Ei ylimääräistä viemäriin. Laske viemäriin vain sinne kuuluva aines. Jätevedenpuhdistamolle tulee vuosittain paljon viemäriin kuulumatonta jätettä, jotka haittaavat viemärin toimintaa ja heikentävät puhdistustehoa. Viemäriin joutuvat vieraat aineet ja esineet voivat aiheuttaa tukkeutumia tai jopa viemäritulvia kiinteistön omissa putkistoissa. Viemäreiden tukkeutumiset sekä kiinteiden jätteiden poistaminen jätevedenpuhdistamoilla aiheuttavat vesilaitokselle tuntuvia kustannuksia vuosittain.  
     

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.