Verkkopalvelutuote kulutuksesi mukaan

Sähkön verkkopalvelutuote kannattaa valita tarkasti, sillä sen avulla voit säästää sähkölaskussa.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Valitse verkkopalvelutuote kulutuksesi ja lämmitysmuotosi mukaan
Yleissiirto, aikasiirto ja kausisiirto ovat Lappeenrannan Energian verkkopalvelutuotteita, joista voit valita sopivan juuri oman kulutuksesi mukaan. Mutta kenelle yleis-, aika- ja kausituotteet sitten sopivat? Me selvitimme asian.

Lappeenrannan Energian teknisen asiakaspalvelun tiimipäällikön Jenni Ahokkaan mukaan yleissiirto on kaikkein yleisin verkkopalvelutuote. Yleissiirto sopii parhaiten kohteisiin, joissa ei ole sähkölämmitystä. Tällaisia ovat esimerkiksi omakotitalot, jotka lämpenevät kaukolämmöllä tai maakaasulla. Yleissiirto sopii hyvin kerrostaloasuntoihin ja muihin pieniin kohteisiin, joissa sähkönkulutus on alle 10 000 kilowattituntia vuodessa.

Aikasiirto sopii sähkölämmitteisiin omakotitaloihin, joiden sähkönkulutus on yli 10 000 kilowattituntia vuodessa. Kohteen lämminvesivaraajat lämmitetään ensisijaisesti yöaikaan, jolloin sähkö on halvempaa.

– Kausisiirto sopii kohteisiin, joissa on reilusti kulutusta kesäaikaan. Näissä kohteissa omakotitaloa pystytään talvella lämmittämään jollain muulla kuin sähköllä päiväaikaan. Kausisiirto on edullisempaa kesäaikaan ja talviöisin, Ahokas kertoo.

Vaihtaminen on vaivatonta

Toiseen verkkopalvelutuotteeseen vaihtamista kannattaa harkita lämmitystavan muuttuessa. Myös muutos kulutuksen määrässä on hyvä syy tarkastella valintaa. Jos kohteen sähkönkulutus tulee laskemaan tai lisääntymään reilusti, kannattaa verkkopalvelun vaihtamista miettiä.

– Yleisin kysymys asiakkaiden suunnalta on se, että kannattaako heidän vaihtaa verkkopalvelutuotetta ja mikä olisi edullisin. Laskemme sitten asiakkaan kulutuksen perusteella juuri heille sopivan tuotteen, Ahokas kertoo.

Verkkopalvelutuotteen vaihtaminen onnistuu ottamalla yhteyttä tekniseen asiakaspalveluun, joka vaihtaa sopimukseen toisen tuotteen. Kyseessä on maksuton palvelu, jonka avulla vaihdon pystyy tekemään kerran vuodessa. Ahokas kehottaa asiakkaita seuraamaan sähkönkulutustaan.

– Asiakkaiden kannattaa olla kiinnostuneita verkkopalvelutuotteista, sillä valitsemalla sopivan tuotteen voi säästää sähkölaskussa vuoden aikana, Ahokas tiivistää.

Uudet termit selkeyttävät sähkölaskua

Energiateollisuus ry on julkaissut suosituksen, jonka mukaan sähkönsiirtomaksu muuttuu verkkopalvelumaksuksi 30.4.2021 mennessä. Muutoksella halutaan selkeyttää käsitteistöä, jotta asiakkaat ymmärtäisivät sähkölaskujaan paremmin.

– Uudistuksella halutaan yhtenäistää tuotteiden ja palveluiden terminologiaa. Tämä helpottaa asiakkaita, jotka kilpailuttavat sähköä valtakunnan laajuisesti. Uudistuksen myötä koko Suomen alueella puhutaan samoista maksuista, jolloin eri termit eivät hämää kuluttajaa, Lappeenrannan Energiaverkkojen suunnitteluinsinööri Petri Tikka kertoo.

Kaiken kattava verkkopalvelumaksu

Aikaisemmin sähkönmyyntiyhtiö ja siirtoyhtiö ovat käyttäneet samaa energiamaksun termiä, mutta niillä on tarkoitettu eri asioita. Sähkömyyntiyhtiön energiamaksu tarkoittaa asiakkaan kuluttamaa sähköenergian määrää. Siirtoyhtiön energiamaksu taas määräytyy sen mukaan, kuinka paljon energiaa on siirretty asiakkaalle. Kahden samannimisen termin käyttäminen on hämännyt asiakkaita, minkä vuoksi energiamaksun termiä ei enää käytetä sähkönsiirron yhteydessä.

Jatkossa sähkönsiirron tuotteesta puhutaan verkkopalveluna:

– Verkkopalvelumaksu on yleisnimike, joka kattaa kaikki sähkönsiirron komponentit, joita ovat perusmaksu, siirtomaksu ja tehomaksu. Siirtomaksulla tarkoitetaan muuttuvaa osaa, joka määräytyy siirretyn sähköenergian perusteella, Tikka tarkentaa.

Verkkopalvelumaksu on aikaisempaa kuvaavampi termi sähkönsiirron tuotteelle. Sähköverkko kehittyy nopeasti, mikä näkyy esimerkiksi älykkäiden ratkaisujen ja palveluiden lisääntymisenä. Verkko on muuttumassa palvelualustaksi, joka mahdollistaa asiakkaiden toimimisen sähkömarkkinoilla esimerkiksi sähköntuottajana.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.