Varautumalla pienennät ukkosen vahinkoja

Sadekuuroja ja ukkospilviä esiintyy maassamme kesäaikaan lämpöaaltojen yhteydessä lähes päivittäin.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Varaudu suojaamaan kotisi ukkosen varalle.
Vaikka kaupunkien ja taajamien sähköverkot ovatkin pääosin maan alla, on Lappeenrannan Energiaverkkojen sähköverkosta valtaosa ilmajohtoja ja siten alttiina erilaisille sääilmiöille ympäri vuoden.

Salamoinnin lisäksi ukkosmyrskyissä on rajuja puuskaisia tuulia, jotka voivat vaurioittaa sähköverkkoa ja katkoa sähköjä. Tuulenvire yltyy toisinaan myrskylukemiin aiheuttaen tuulivahinkoja. Myrskypuuskien aikana puut ovat alttiita kaatumaan sähkölinjojen päälle.
 
Myös maakaapeliverkossa maankaivutyöt tai pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt joudutaan katkaisemaan suunnitellusti sähköverkon huolto- ja korjaustöiden ajaksi. Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä sähkönjakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi asiakkaan palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.

Ukkosiin varautuminen

Ukkosmyrskyt voivat rikkoa sähkö- ja puhelinverkossa olevia laitteita etenkin haja-asutusalueilla. Edullisin keino estää tietokoneiden, viihde-elektroniikan ja puhelinlaitteiden rikkoutuminen on irrottaa laitteet pistorasioista ukonilman ajaksi.
 
Myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit kannattaa irrottaa. Jos asut haja-asutusalueella tai omakotitalossa, kannattaa hankkia ukkosenjohdatin ja pistorasioihin ylijännitesuojat.

Kun ukonilma iskee, voit tehdä ainakin nämä:

  • Sulje rakennuksen sähköpääkytkin, tai irrota herkät laitteet (myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit) verkosta ottamalla verkkojohto irti pistorasiasta.
  • Kytke pois päältä ne sähkölaitteet, joihin pääset käsiksi.
  • Sulje ovet ja ikkunat ja vältä oleskelua ikkunoiden ja/tai takan lähellä.
  • Pidä eläimet sisällä.
  • Vältä turhaa autoilua äläkä lähde vesille.
  • Siirrä ajoneuvot riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista.
  • Siirrä irtain materiaali, kuten pihakalusteet, suojaan pois tuulialttiilta paikalta.
  • Pysy vähintään 30 metrin päässä maahan pudonneista sähköjohdoista.
  • Pidä sähkökatkon aikana pakastin suljettuna, jotta se säilyttää kylmyyden.
  • Vältä hissien käyttöä.

Sähkökatkon sattuessa

Sähkökatkon sattuessa on hyvä muistaa, että asentajatyöryhmät pääsevät korjaamaan sähköverkkoa ja palauttamaan sähköjä vasta, kun työ maastossa on turvallista. Lappeenrannan Energiaverkojen sähkökatkokartta näyttää tiedot häiriötilanteista ja suunnitelluista työkeskeytyksistä. Tarkista ajankohtainen sähkönjakelutilanne Lappeenrannan Energiaverkkojen katkokartalta.

Sähköhäiriötilanteissa viestimme asiakkaille ensisijaisesti sähköisellä häiriötiedotteella tekstiviestillä tai sähköpostilla. Varmistathan siis jo ennakkoon, että puhelinnumero- ja sähköpostiosoitetietosi ovat ajantasalla online-palvelussamme MinunEnergia.fi:ssä? Suuremmissa häiriötilanteissa viestimme myös verkkopalvelussamme ja somekanavissamme Facebookissa ja Twitterissä.

Lue lisää myrskyyn varautumisesta.

Lisätietoja erilaisiin sähkön häiriötilanteisiin:

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.