Varaudu luonnonilmiöihin!

Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja ukkosmyrskyt sähkökatkoja.
Lappeenrannan Energia
|
Rankkasateen aiheuttamat tulvat ja ukkosmyrskyjen sähkökatkot.
Kesällä on hyvä varautua erilaisiin luonnonilmiöihin: rankkasateiden synnyttämiin tulviin tai ukkosmyrskyjen aiheuttamiin sähkökatkoksiin on helppo valmistautua näiden vinkkien avulla. Klikkaa linkeistä ja lue lisää sinua kiinnostavasta aiheesta.

Oman pihapiirin puihin kannattaa kiinnittää huomiota myrskyn varalta. Arvioi puiden kunto ja poista ne yksilöt, jotka voivat kaatuessaan osua rakennusten, sähkölinjojen tai esimerkiksi pysäköityjen autojen päälle. Myrskyyn voit varautua esimerkiksi poistamalla roskat ja esteet sadevesikourujen päältä. Olemme koonneet yleisimpiä vinkkejä myrskyn varalle erilliseen artikkeliin.

Rankkasateet voivat aiheuttaa äkillistä tulvimista kaduilla jos hulevesiverkoston mitoitukset ylittyvät aiheuttaen viemärien tulvimisen. Mahdollisista viemäritulvan vikahavainnoista on hyvä ilmoittaa viipymättä Energiaverkkojen veden vikapäivystyksen numeroon 020 690 467 (mpm/pvm).

Kiinteistöistä vastaavien on hyvä tarkastaa tasaisin väliajoin, että viemärit ovat kunnossa. Kellarien ja muiden matalien tilojen suojaksi voi varata hiekkasäkkejä. Vinkkejä viemärin tulvimiseen varautumisesta.

Vaikka rankkasateella vettä onkin yllin kyllin, poikkeustilanteita varten on hyvä olla olemassa “kotivara”. Kovan ukkosmyrkyn aiheuttaman sähkökatkon varalle kannattaa varata ainakin kannellisia astioita, joissa voi kuljettaa vettä. Vettä käytetään paitsi juomiseen, myös hygieniaan ja WC:n huuhteluun. 

Viemärien ja vessanpöntön tukkeutumisen voi estää huolehtimalla, ettei viemäriin joudu sinne kuulumatonta jätettä tai tavaraa. Ruoantähteet tai hygieniatuotteet eivät kuulu viemäriin, joten myös WC:ssä on hyvä olla oma erillinen roskis sekajätteelle.

Ukonilmalla kannattaa välttää oleskelua ikkunoiden, ovien, lämpöpattereiden ja tulisijojen läheisyydessä. Ylijännitepiikin vuoksi sähkölaitteet on hyvä ottaa kokonaan pois seinästä ukonilman ajaksi. Mikäli salamointi yltyy todella hurjaksi, turvallisin paikka on auto. Jos salama iskee, se purkautuu auton metallikoria pitkin renkaista maahan.

Muistathan vielä nämä: 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.
Arvomme 13.9.2019 tilanneiden kesken palkintoja! Lue lisää.