Varaudu lämmityskauden alkuun

Pakkasten lähestyessä kannattaa tarkistaa nämä lämmitysjärjestelmään liittyvät asiat.
Lappeenrannan Energia
|
Varaudu lämmityskauden alkuun
Syksyisenä aamuna elohopea putoaa nollan alapuolelle ja auton tuulilasin saa raapata jäästä. Kotona ollessa tekee mieli sujauttaa jalkaan lämpöiset villasukat ja kääntää pattereita isommalle. Harva kuitenkaan miettii, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon lämmityskauden alkaessa.

Kaukolämpö on toimintavarma ja luotettava lämmitysmuoto, ja se on toiminnaltaan hyvin yksinkertainen verrattuna muihin vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin. Huollettavia laitteita ja niihin liittyviä huoltoja on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi maalämpölaitteissa. Millaisia tarkastuksia ja huoltoja laitteille sitten pitäisi tehdä talven lähestyessä?

Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikkö Sami Väisäsen mukaan ennen lämmityskauden alkua on hyvä tarkistaa ne paikat, joista saattaisi vedosta johtuen aiheutua vesiputkien jäätymisiä.

– Jos kiinteistön tonttijohdossa on sähköinen saattolämmitys, on hyvä tarkistaa, että lämmityskaapeli on kunnossa ja sulakkeet ovat ehjät. Tällöin saattolämmitys alkaa toimia heti, kun ulkolämpötila laskee riittävästi, Väisänen ohjeistaa.

Tarkastele painetta

Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostomestari Eero Toivolan mukaan lämmitysverkoston paineen ja kiertopumppujen toiminnan tarkistus ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotka kannattaa tehdä talven lähestyessä. Lämmityspiirin kiertovesipumppua ei kannata pysäyttää kesän ajaksi, sillä pumppu ei välttämättä lähde toimimaan syksyllä heti lämmityskauden alettua.

Lämmitysverkoston paineen voi tarkastaa lämmönjakolaitteesta löytyvän painemittarin avulla. Omakotitaloissa lämmitysverkoston paineen tulisi olla 0,5-1,0 bar. Jos lämmitysverkoston paine on liian alhainen ja verkostoon tarvitsee lisätä vettä muutamia kertoja talven aikana, syynä ei välttämättä ole vuoto vaan paisunta-astian toimimattomuus.

– Paisunta-astian esipaine kannattaa tarkastuttaa tietyin väliajoin, erityisesti jos lämmitysverkoston paine vaihtelee paljon talven aikana. Mikäli verkostoa joudutaan täyttämään usein, voi lämmitysverkostossa olla vuoto, Toivola kommentoi.

Ilmaamalla lämpöä joka kolkkaan

Pattereiden ilmaaminen on monelle tuttu toimenpide kylmien ilmojen saavuttua. Pattereiden ilmaustarvetta ei yleensä esiinny, jos talon lämmitysjärjestelmässä ei ole vuotoa ja paisuntajärjestelmä toimii:

– Ilma kerääntyy usein lämmitysverkoston ylimpiin kohtiin. Esimerkiksi kaksikerroksisessa talossa ilmaamisen tarve esiintyy yleensä ylemmässä kerroksessa. Tällöin verkostossa olevan ilman vuoksi lämmityspatterit eivät lämpene kunnolla, Toivola kuvailee.

Veden lämpötilalla on väliä

Kiinteistön omaan patteri- tai lattialämmitysverkostoon menevän veden lämpötilaa kannattaa tarkkailla, kun lämmitys otetaan käyttöön kesän jälkeen. Mikäli kiinteistön lämmitysverkostoon menevän veden lämpötila on yhtä lämmintä kuin kaukolämpöverkostosta tuleva vesi, voi lämmönsäätöjärjestelmässä olla jotain vikaa. Tämä kannattaa korjata ennen talvea, jotta kiinteistön lämmittäminen on mahdollisimman energiatehokasta.

Helppoa ja turvallista lämmitystä kaukolämmöllä

Kaukolämpölaitteisiin ei tarvitse tehdä sen suurempia tarkastuksia ennen lämmityskauden alkua. Kaukolämpö toimii kiinteistöissä ympäri vuoden, vaikka kiinteistö ei tarvitsekaan lämmitystä kesän aikana. Lämmityslaitteet kannattaa kuitenkin tarkastaa silmämääräisesti esimerkiksi kerran viikossa, oli kyseessä mikä lämmitysmuoto tahansa.

Vuotavat venttiilit kannattaa korjata mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään suuremmilta kosteusvahingoilta. Toivola muistuttaa vielä, että mikäli henkilö havaitsee lämmöntoimittajan putkistossa vuodon, on siitä ilmoitettava mahdollisimman nopeasti lämmön toimittajalle.

Apua ympäri vuorokauden

Lappeenrannan Energian asiakkaille löytyy ympärivuorokautinen vikapäivystys, josta saa apua niin sähkön, veden kuin lämmönkin mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kaikki yhtiön laitteet pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti, ja yhteistyökumppanimme auttavat tarvittaessa asiakkaan omistamien laitteiden korjaamisessa. Mikäli jokin asia mietityttää, ammattitaitoiset päivystäjämme auttavat ja neuvovat kaikissa tilanteissa.

Sähkö 020 690 401
Vesi 020 690 467
Lämpö 020 690 468

(Puhelut vikapäivystysnumeroihin ovat matkapuhelinmaksun tai palveluverkkomaksun hintaisia.)

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.