Valaise astetta paremmin

Päivitä ledeillä hyvää ja energiatehokasta valoa kotiisi.
Lappeenrannan Energia
|
Valaise astetta paremmin - valonsäädin
Energiatehokkaat ja kestävät ledit soveltuvat moniin käyttökohteisiin sisällä ja ulkona. Nykyään niitä saa vaikka missä väreissä ja voimakkuuttakin pystyy säätämään tarpeen mukaan. Kodin valaistuksessa suositaan tavallisesti neutraalia tai lämmintä valkoista valoa.

Energiatehokas led-valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Erilaisiin valaisimiin sopivia led-lamppuja saa maltilliseen hintaan. Ledien käyttöikä on energiansäästölamppuakin pitempi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Kun uudistat, uudista valaistus energiatehokkaaksi

Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja myös huoneiden seinäpintojen väristä. Huoneisiin tarvitaan tilanteen mukaan erilaista valoa: yleisvaloa, työvalaistusta, kohde- ja tunnelmavaloa, jotka toteutetaan erilaisilla valaisimilla ja niitä säätämällä.

Oikea valaistus lisää kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Valoa saadaan sopivasti juuri sinne, missä sitä tarvitaan, esimerkiksi yläkaappien alle asennettavilla ledivalolistoilla keittiön työpöydälle tai pimeän nurkkakaapin syvyyksiin.

Himmennettävät valaisimet ja niihin sopivat lamput tekevät valaisimista monikäyttöiset ja luovat tilanteeseen sopivaa tunnelmaa. Automatiikka ja liiketunnistimet parantavat valaistuksen helppokäyttöisyyttä ja liikkumisen turvallisuutta ulkona, portaikoissa, käytävissä ja muissa aputiloissa.

Valitse lamppu käyttötarkoituksen mukaan

Hyvän valon tärkein ominaisuus on sopivuus käyttötarkoitukseen. Valolla voit luoda tunnelmia, korostaa sisustuselementtejä ja erityisesti varmistaa, että saat riittävästi oikeanlaista valoa niin tarkkuutta vaativiin askareisiin kuin leppoisaan oleiluunkin.

Led-lampuissa riittää vaihtoehtoja vaativiinkin tarpeisiin, ne myös syttyvät välittömästi, mutta energiansäästölmapun kirkastuminen täyteen tehoon kestää hetken. Kannattaa tutustua lamppujen ominaisuuksiin ennen ostopäätöksen tekemistä.

Nämä valaistukseen liittyvät mittayksiköt löytyvät myös lamppupakkauksista:

  • Hehkulamppujen poistuttua lumen-arvo kertoo lampun tuottamasta valon määrästä watteja luotettavammin. Watteilla puolestaan ilmaistaan lampun energiankulutus.
  • Värilämpötila (Kelvin) kuvaa lampun tuottamaa värisävyä, mikä vaikuttaa suuresti tilan tunnelmaan.
  • Värintoistokyky (Ra-indeksi) kertoo, kuinka luonnollisina lampun tuottamat värit näkyvät.
  • Värilämpötila kuvaa lampun tuottamaa värisävyä, mikä vaikuttaa suuresti tilan tunnelmaan.
  • Valolähteen kirkkautta kuvaa valovoima. Valaistusvoimakkuutta kuvaava luksi-arvo ilmaisee, millaiset valaistusolosuhteet jossakin tilassa on.

Vinkit energiatehokkaaseen valaistukseen:

  • Varmista, että kaikissa valaisimissa on ledilamppu.
  • Sammuta valaisimet, joita et käytä.
  • Valitse valaisimeen ja käyttökohteeseen sopiva lamppu tarvittavan valomäärän (yksikkö lumen) ja haluamasi valon värisävyn perusteella (yksikkö kelvin).

Lähde: astettaalemmas.fi ja motiva.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.