Sähkönjakelun häiriössä toimi näin

Lappeenrannan Energiaverkkojen sähköverkon päivystys auttaa vikatilanteissa 24/7.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Lappeenrannan Energiaverkot vinkkaa, miten toimia sähkön vikatilanteessa.
Päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa tai jos tiedät sähkökatkon aiheuttajan ja voit siten ehkä auttaa vian paikallistamisessa.

Sähkön häiriöt näkyvät häiriötilannesivuston häiriökartallamme. Yksittäiset kiinteistön sähkökatkot ja pienjänniteverkon häiriöt eivät sen sijaan näy kartalla, joten silloin kannattaa ottaa aina yhteyttä päivystykseemme. Jos kotoasi katkesi yllättäen sähköt ilman syytä, tarkista ennen Lappeenrannan Energiaverkkojen päivystysnumeroon soittamista, onko naapurillasi sähköt. Päivystysnumeromme on 020 690 401 (mpm/pvm).​

Kun laite ei toimi

Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin, että itse laite ei ole rikki. Kokeile onko vika pistorasiassa, kokeilemalla siihen jonkun toisen laitteen toimivuutta.

Vaihda sulake

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Jos varokkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Kannettavalla tietokoneella ja nettiyhteydellä, voit tarkistaa sähköverkon tilanteen verkkopalvelustamme.

Jos valot välkkyvät toista sähkölaitetta käytettäessä, voi vika olla pienjännitejohdon PEN-johtimessa, joka on saattanut katketa (nollavika). Toimi tällöin seuraavasti:

  •  kytke pääkytkin 0-asentoon välttääksesi ylijännitteestä aiheutuvan vaaran,
  •  tarkista mahdollisuuksien mukaan kiinteistön pienjännitejohdot ja ota tarvittaessa yhteys sähköurakoitsijaan,
  •  soita sähköverkkoyhtiön vikailmoitusnumeroon.

Myrskyisellä ilmalla nollavikaepäilyssä kannattaa ottaa aina yhteys sähköverkkoyhtiön vikapäivystykseen, koska mahdollinen syy voi olla puun kaatuminen johdolle ja nollajohtimen katkeaminen.

Laaja sähkökatko

Laajoissa vikatapauksissa sähköverkkoyhtiö saa käytönvalvontajärjestelmästä tiedon jakeluhäiriöstä heti häiriön tapahduttua. Tällöin pelkkä ilmoitus sähköjen puuttumisesta ei nopeuta sähköjen palautumista. Odota rauhallisesti, että sähköt palaavat.

Mikäli tiedät sähkökatkon aiheuttajan, esimerkiksi sähköjohdolle kaatuneen puun pihapiirissäsi, älä koske siihen, vaan ilmoita asiasta välittömästi päivystysnumeroomme 020 690 401 (mpm/pvm). Tietosi ovat tärkeitä ja nopeuttavat vian korjaamista!

Laajoista katkoksista ja niiden arvioidusta kestosta tiedotetaan verkkosivuillamme ja monesti myös paikallismedioissa. Muiden yhtiöiden sähkökatkotilanteen näet valtakunnalliselta sähkökatkokartalta, jota ylläpitää Energiateollisuus ry.

Jos katko kestää pitkään

Talvella suurin pidemmän sähkökatkon aiheuttama ongelma on kodin pitäminen lämpimänä. Pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Väliovia kannattaa pitää kiinni ja välttää turhaa ulko-oven avaamista.

Kesällä ruoan säilyminen voi muodostua hankalaksi. Alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatkos ei vielä vaikuta pakasteiden laatuun, kunhan pakastinta ei auota. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan paksueristeiset säiliöpakastimet säilyttävät pakasteet jäisinä jopa useita päiviä. Pakastimen lämpenemisnopeuteen vaikuttavat pakastimen ikä, käyttötilavuus, eristepaksuus, täyttöaste, tiivisteiden kunto, ympäristön lämpötila ja käyttäjän toiminta.

Sulanut elintarvike on käyttökelpoinen, kunnes sen lämpötila saavuttaa jääkaappilämpötilan +5 astetta. Poikkeuksena ovat raaka liha, kala ja äyriäiset, jotka kannattaa valmistaa ruoaksi, ennen kuin ne lämpenevät +2-asteisiksi. Nopeimmin sulavat sokeria sisältävät leivonnaiset kuten pulla ja sokerikakku. Raaka liha sulaa hitaasti.

Huolehdi sähköturvallisuudesta

Älä koske ulkona maahan pudonneisiin sähköjohtoihin. Älä ryhdy itse raivaamaan puita linjalta tai kopistelemaan lunta johdoilta. Jos vika on keskijännitelinjassa, älä mene lähellekään johtoa.

Sisällä sähkölaitteet voi suosiolla katkoksen alettua laittaa pois päältä, ne eivät sen aikana kuitenkaan toimi. Tärkeää on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta.

Kun sähköt palautuvat, älä kytke heti kaikkia laitteita takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan. Esimerkiksi lämpöpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan ja pitää pieni tauko aina välissä. Sähkösaunan kiuas on erittäin suuri yksittäinen kuormittaja.

Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni. Varaa vettä omiin tarpeisiin, mutta älä hamstraa vettä. Suomessa käytetty yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen normaalikäytössä useiksi tunneiksi.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.