Sähkölaskujen sisällöt ja termit hukassa?

Sähkönsiirron ja sähkönmyynnin laskujen eriydyttyä olemme saaneet asiakkailtamme kysymyksiä ja palautetta.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energian ja Väreen sähkölaskuissa on erilaisia tietoja.
Ohessa koostettuna yleisimmin kysytyt kysymykset vastauksineen sähkölaskujen eroista ja termeistä. Kiitämme myös asiakkaitamme aktiivisesta ja kehittävästä palautteesta! Otamme sitä mielellämme vastaan edelleenkin – kaikkea mieltä askarruttavaa saa meiltä kysyä!

Kysymys: Miksi Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkönsiirron ja Väreen sähkönmyynnin laskuilla on eroa kulutuksen (kWh) osalta?
Vastaus: Siirto- ja myyntilaskuilla näkyvä ero verkko- ja myyntiyhtiön mitatussa kulutuksessa johtuu siitä, että verkkoyhtiö laskuttaa kulutuksen mittarilukemien erotuksen perusteella. Myyntiyhtiö Väre taas laskuttaa kulutuksen kuukauden jokaisen tunnin arvojen summana. Ero mitatussa kulutuksessa aiheutuu siitä, että molemmissa laskentatavoissa tehdään pyöristyksiä, jotka aiheuttavat eron kuukauden kokonaiskulutuksen lopullisessa laskennassa. Laskutusrytmi voi myös poiketa eri laskuilla, sillä jokainen yhtiö laskuttaa omalla laskutusrytmillään.

Kysymys: Miksi Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkösiirron laskulla lukee sähkölasku eikä sähkönsiirtolasku?
Vastaus: 
Hyvin huomioitu, tarkistamme asian, voiko termiä täsmentää.

Kysymys: Mitä tarkoittaa laskulla termi Energiamaksu?
Vastaus: Energiamaksu on kulutettuun energiamäärään sidottu maksu. Sen yksikkö on senttiä per kilowattitunti. Kaikki energia, joka kulutetaan, pitää myös tuottaa. Sähkönmyyjä maksaa hankkimastaan energiasta voimantuottajille hankitun energiamäärän mukaisesti ja myy hankkimansa sähkön edelleen kuluttajalle. Sähkönmyyntilaskulla esitetty energiamaksu sisältää siis mm. sähköntuottajan ja sähkönmyyjän kustannuksia. Kaikki energia, joka kulutetaan, pitää myös siirtää. Sähkönsiirtolaskulla esitetty energiamäärä kattaa pääasiassa sähkön siirron ja jakelun kustannuksia, kuten sähköverkkojen rakentamisen, käytön ja ylläpidon kustannuksia.

Kysymys: Mitä tarkoittaa laskulla termi Perusmaksu?
Vastaus: Perusmaksu on tyypillisesti kuukausi- tai vuosimaksu. Sen yksikkö on euroa per kuukausi tai euroa per vuosi. Sähkön siirtosopimukseen liittyvä perusmaksu kattaa sähköverkkoyhtiön kiinteitä kustannuksia. Nämä kustannukset eivät riipu käytetyn energian määrästä. Esimerkiksi sähköliittymää varten tarvittavaa sähköverkkoa on pidettävä yllä, vaikka sähköä ei käytettäisi lainkaan.

Kysymys: Mitä tarkoittaa laskulla termi Kulutuslasku?
Vastaus:
Kulutuslasku tarkoittaa laskutuksen perustuvan todelliseen ja mitattuun kulutukseen.

Kysymys: Mitä tarkoittaa laskulla termi Aikasiirto?
Vastaus: Aikasiirto on suunniteltu erityisesti sähkölämmittäjien tarpeita ajatellen. Sähkölämmittäjänä voit hyödyntää hinnoittelua ohjaamalla lämmitystä edulliseen yöaikaan. Valtakunnallisen aikajaksotuksen mukaan aikasiirron päiväaika on Lappeenrannan Energiaverkoilla kello 7.00–22.00 ja yöaika kello 22.00–7.00. Aikasiirto on hyvä valinta sellaiselle, joka tarvitsee sähköä runsaasti ja voi joustaa sähkönkäyttöään enemmän edullisempaan yöaikaan. Myyntiyhtiön aikajaksotus voi poiketa edellä mainitusta.

Kysymys ja palaute liittyen laskujen termeihin: Miksi sähkönsiirtolaskulla esitellään Värettä? ”Sähkölaskun lukemisen helpottamiseksi ehdotan, että Lappeenrannan Energian sähkön siirtolaskusta poistetaan Väreen esittely, joka on siinä yhteydessä turha, ja kulutuslaskun nimi muutetaan sähkölaskuksi tai sähkönsiirtomaksuksi.”
Vastaus: Kiitos hyvistä ehdotuksista. Olemme toistaneet laskujen eriytymisen syytä vuoden kahdella ensimmäisellä laskulla, sillä olemme saaneet myös runsaasti Väreeseen liittyviä kysymyksiä. Kaikki asiakkaamme eivät huomanneet viestintäämme uuden sähkönmyyntiyhtiömme aloittamisesta, vaikka viestimme siitä monikanavaisesti ja useaan kertaan jo marraskuusta alkaen. Laskun termeihin liittyvää palaute otetaan erikseen tarkasteluun ja pyrimme kehittämään laskuistamme jatkossa selkeämpiä ja luettavampia.

Jos sinulla on kysyttävää laskuistamme tai palveluistamme, lähetäthän kysymyksesi meille, niin pääsemme sinulle vastaamaan? Klikkaa ja kysy tai anna palautetta! 

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.