Sähkölämmityksen energiatehokas käyttö

Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-sahkolammitys
Sähkölämmitys on edelleen suosituin lämmitysmuoto Suomessa – eikä suotta, nimittäin sen hyötysuhde on erinomainen ja lämmityksen ohjaaminen sekä energiansäästötoimien toteuttaminen on helppoa. Järjestelmä reagoi nopeasti esimerkiksi auringon tai kodinkoneiden lämpökuormiin.

Tutki ja säästä

Kuinka itse voit vaikuttaa sähkölämmityksen energiatehokkaaseen käyttöön? Projektipäällikkö Ville Reinikainen Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimesta neuvoo ryhtymään energiatehokkuuden optimointiin tutustumalla ensin oman kodin ominaisuuksiin: ”Tärkeintä on tiedostaa kuinka rakennuksen lämmitys toimii ja paikallistaa lämpövuodot. Heikot kohdat paljastuvat yleensä ikkunoista ja ovista, jolloin tilanne on usein helposti korjattavissa tiivisteen käytöllä. Vuodot voidaan tunnistaa lämpökameralla, jollaisen meiltä saa tulla lainaamaan ilmaiseksi. Lisää voi lukea enne.fi -sivustolta. Lisäksi Lappeenrannan Energian tarjoama kulutusseuranta on hyvä keino saada selville, mikäli jokin järjestelmä on vikainen ja aiheuttaa turhia kulutuspiikkejä. Pienellä ’opintomatkalla’ omiin kulutustottumuksiin voi saada aikaan merkittäviä säästöjä, kun näitä tottumuksia pääsee viilaamaan.”

Sisälämpötila sopivaksi

Asuinmukavuudesta ei kannata tinkiä, mutta huonelämpötiloihin on järkevää kiinnittää huomiota. Reinikainen neuvoo lämpötilojen säätämisessä: ”Yhden asteen muutos lämpötilassa vaikuttaa jopa 5 % energiankulutukseen. Oleskelutiloissa sopiva astemäärä on 20 –22, kun taas makuuhuoneessa yksi hyvän unen salaisuuksista on tästä paria astetta matalampi lämpötila. Lattialämmitteisissä pesutiloissa 23 astetta on sopiva – nyrkkisääntönä lämpötila on turhan korkea, jos lattia lämmittää jalkapohjaa sukan läpi. Varastotiloihin ja autotalleihin riittää 10-15 astetta, riippuen näiden ja asuintilojen välisestä eristyksestä. Lämpötilan laskeminen ei nimittäin auta, mikäli lämpö pääsee virtaamaan kylmempiin tiloihin.”

Säädä käyttötarpeen mukaan

Koska sähkölämmitys reagoi nopeasti muutoksiin, on järkevää laskea lämpötilaa silloin kun kukaan ei ole kotona, esimerkiksi lomien tai jopa työpäivien ajaksi. Lämmitystä kannattaa lisäksi säätää pysyvämmin paria astetta pienemmälle huoneista, jotka ovat vähemmällä käytöllä.

Vinkit talven pakkasille

Talvella puulämmitteinen takka tai muu tulisija on erinomainen lisä sähkölämmitykseen, sillä nopeasti reagoiva järjestelmä ei ylilämmitä tilaa. Lisäksi Reinikainen neuvoo: ”Jos yöksi on tulossa kova pakkanen, niin verhot ja kaihtimet kannattaa vetää ikkunan eteen, jolloin lämpöhukkaa saadaan kuriin.”

lappeenrannan-energia-sahkolampo

Vinkit energiatehokkaaseen lämmitykseen

Tarkista järjestelmän säädöt sekä termostaattien ja venttiilien toiminta säännöllisesti
Varmista, että ilma pääsee kiertämään vapaasti pattereiden läheisyydessä
Laske kodin lämpotiloja silloin, kun talo on tyhjillään
Laske lämpötilaa vähäisellä käytöllä olevista tiloista
Pidä kylpyhuoneen ja kosteiden tilojen ovet kiinni
Pidä tuulikaapin kummatkin ovet kiinni ja laske lämpötilaa
Vältä lämpöhukkaa, tuuleta aina lyhyesti ja tehokkaasti ristivedolla

Lämmityksen automatisointi

Myös vanhemman vesikiertoisen sähkölämmityksen automatisointi onnistuu: pattereihin on mahdollista ostaa erillinen älykäs termostaatti, johon voidaan huone­kohtaisesti ohjelmoida esimerkiksi työpäivien ajaksi matalampi lämpötila. Suorassa sähkölämmityksessä auto­matisointi vaatii yleensä pattereiden vaihtamista uusiin.

Teksti: Milja Salmi, Kuva: Shutterstock, Lähteet: Motiva.fi, Energia.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.