Pyykit puhtaaksi astetta tehokkaammin

Silläkin on väliä, milloin pyykinpesukoneen laittaa päälle.
Lappeenrannan Energia
|
Pyykit puhtaaksi astetta tehokkaammin
Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on tarpeen välttää huippukulutuksen aikana, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina kello 8–10 ja kello 16–18. Nyt viimeistään on fiksua opetella hyödyntämään pyykinpesukoneen aikaohjausta!

Energiatehokkaat pyykinpesukoneet ovat sähköä ja vettä säästäviä. Kun olet hankkimassa pesukonetta, kannattaa vertailla energiamerkintöjä ja valita laite, jonka täyttömäärä sopii pyykkäystahtiisi.

Kuivata pyykki ulkona narulla, jos se vaan on mahdollista. Vain siten se on ilmaista eikä kuluta lainkaan energiaa kuten sisätiloissa. Valtaosa markkinoilla olevista kuivausrummuista on jo lämpöpumpputoimisia ja erittäin energiatehokkaita. Vanhat kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaasti sähköä, etenkin jos käyttölämpötila on korkea. Kannattaa käyttää sellaista vain todelliseen tarpeeseen kulutushuippuaikojen ulkopuolella.

Vinkit energiatehokkaaseen pyykinpesuun ja pyykin kuivaukseen:

  • Pese täysiä pyykkikoneellisia.
  • Valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat, jos se on mahdollista.
  • Tarkista ohjekirjasta vähän energiaa kuluttavat ohjelmat ja käytä niitä pesutarpeen mukaan.
  • Pese tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia. Tuuleta vaatteita ja pidennä pesuvälejä. Noudata tekstiiliin merkittyjä suosituksia pesulämpötilasta.
  • Harkitse, milloin käytät kuivausrumpua. Uudemmat kuivausrummuista on lämpöpumpputoimisia ja energiatehokkaita. Vanhat, kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaastikin sähköä, etenkin jos niiden käyttölämpötila on korkea.
  • Kun hankit uutta pyykinpesukonetta tai kuivausrumpua, valitse sähköä ja vettä säästävä laite. Vertaile ennen ostoa laitteiden energiamerkintöjä.

Lähde: astettaalemmas.fi ja motiva.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.