Näin otat haltuun sähkönkäyttösi

Tiedätkö, mitä on kulutusjousto eli kysyntäjousto?
Lappeenrannan Energia
|
Näin valmistaudut kulutusjoustoon
Sähkön kulutuksen jousto eli kulutusjousto tai kysyntäjousto on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti sekä se on edullista. Kulutusta voi siis joustaa molempiin suuntiin. Ajoittamalla omaa kulutustasi vaikutat kysynnän ja tarjonnan tasapainoon.

Jotta saat sähköä luotettavasti ja turvallisesti, täytyy tuotannon ja käytön olla valtakunnallisesti tasapainossa jokainen sekunti. Kun sähköä tuotetaan yhä enemmän sääriippuvaisilla tuotantomuodoilla, kuten aurinko- ja tuulivoimalla, teollisuuden ja kotitalouksien joustavalla sähkön käytöllä, ylläpidetään sähköjärjestelmän tasapainoa.

Suomalaisten elämänrytmi näkyy vuorokauden kokonaiskulutuksessa. Monet kodin suuritehoisista laitteista kuormittavat sähköäverkkoa samanaikaisesti, vaikka niiden käyttöaikoja voisi automaatiolla siirtää huoletta toiseen ajankohtaan. Kulutushuiput heijastuvat myös sähkön pörssihintaan, jonka pohjalta sinunkin sähkösi hinnoitellaan.

Kulutusjoustossa voidaan:

  • pienentää tai lisätä hetkellistä kodin sähkön kulutusta,
  • siirtää kulutusta toiseen ajankohtaan, jolloin sähköä on saatavilla enemmän, halvemmin ja vähäpäästöisemmin, sekä
  • säätää energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaiseksi, mikä johtaa laajempaan energiansäästöön.

Mitä hyötyä kulutusjoustosta on?

Kulutusjouston avulla sähkönkäyttäjänä voit vaikuttaa omaan sähkölaskuusi ja samalla edistää energiantuotannon ympäristötavoitteita. Kulutuksen siirtäminen ajallisesti alhaisemman kysynnän hetkeen on erinomainen keino tasoittaa kulutuspiikkejä. Sähkönkäyttäjä voi säästää selvästi energiakustannuksissa siirtämällä kulutustaan edullisille tunneille.

Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkönsiirron asiakkaana näet Minun Energiasta, milloin ja kuinka paljon käytät sähköä sekä miten käyttösi vaihtelee eri vuorokausina ja vuodenaikoina. Vastaavat tiedot näet myös sähkönmyyntiyhtiösi seurantapalvelusta.

Tutustuthan myös Motivan julkaisemaan "Valmistaudu kulutusjoustoon"-oppaaseen.

Lähde: Motiva.fi. Tulemme jatkamaan aiheesta laajemmin älyverkoista kertovalla juttusarjalla toukokuusta alkaen.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.