Näin liityt kaukolämpöön -opas

Valitse ekologinen kaukolämpö, se tulee läheltä.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Kaukolämpöön liiittymnen Lappeenrannan Energia
Kaukolämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto, joka tarjoaa vaivattomuutta, tasaista huonelämpöä ja aina riittävästi lämmintä käyttövettä järkevin kustannuksin.

Kaukolämpö tuotetaan ympäristöystävällisesti ja paikallisesti Kaukaan Voiman biovoimalaitoksessa ja muilla alueellisilla lämpölaitoksilla. Kaukolämpö on kokonaistaloudellisesti edullinen ja varmatoiminen lämmitysmuoto, joka lisää asumismukavuutta. Muihin lämmitysmuotoihin verrattuna kaukolämpö on lähes huoltovapaa ja tarjoamamme Kaukoviisas-vuosihuoltosopimus takaa, että kaikki toimii aina kuten pitää. Voit tilata kaukolämpöliittymän helposti MinunLiittymä-onlinepalvelustamme.

Valitse ympäristöystävällinen Vihreä Kaukolämpö

Uusiutuvilla energialähteillä ympäristöystävällisesti tuotettu kaukolämpö on maailman vihrein lämpö. Vihreä Kaukolämpö syntyy Kaukaan Voiman biovoimalaitoksessa yhteistuotannossa sähkön kanssa uusiutuvilla energianlähteillä, kuten tähdepuulla ja metsähakkeella. Se tuotetaan hiilineutraalisti ja on siksi erittäin ekologinen lämmitysmuoto. 

Valitsemalla Vihreän Kaukolämmön voit varmistua siitä, että lämmöntuotanto on jatkossakin entistä ympäristöystävällisempää. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu maailman vihrein lämpö on alansa edelläkävijä ja jakelualueemme halutuin lämmitysmuoto.

Kaukolämpöverkkoon liittyminen on helppoa

1. Selvitä kaukolämmön saatavuus alueellasi

Kaukolämpöverkkoon liittyminen on mahdollista olemassa olevan verkoston alueella. Aloita hankinta liittymissopimuksen tekemisellä ja varmista kaukolämmön saatavuus kiinteistöösi asiakaspalvelusta. Neuvomme mielellämme kaikissa kaukolämmön suunnitteluun ja toteutukseen liittyvissä asioissa.

Mikäli olet vaihtamassa kiinteistön lämmitysjärjestelmää, kysy kaukolämpöliittymän avaimet käteen -toteutusta, jossa kilpailutamme puolestasi kaikki työvaiheet ja laitteet. Voit tarvittaessa kysyä toteutusta myös uudiskohteeseen.

2. Tee liittymissopimus

Liittymissopimus tehdään Lappeenrannan Energiaverkkojen kanssa. Sopimuksen tekemistä varten Lappeenrannan Energiaverkoille toimitetaan uudiskohteista kiinteistön LVI-asemapiirustus ja pohjapiirustus, josta selviää lämmönjakokeskuksen, kaukolämmön mittauskeskuksen, läpiviennin ja sisäputkien sijainnit. Muiden kuin omakotitalojen tulee lisäksi toimittaa kiinteistön lämmitystä koskevat LVI-suunnitelmat. Voit toimittaa piirustukset sähköisenä MinunLiittymä-palvelussamme tai sähköpostilla.

Kaukolämpöverkkoon liittymisestä maksetaan sopimuksessa mainittu liittymismaksu, josta suoritetaan ennakkoon 50 % ennen lämmöntoimituksen aloittamista. Kaukolämmön liittymissopimus kannattaa tehdä jo useita kuukausia ennen lämmön tarvetta.

3. Rakenna sopiva tekninen tila

Teknisen tilan vaatimukset kannattaa ottaa huomioon jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa. Teknisen laitehuoneen tulisi sijaita mieluiten kiinteistön kadun puolella. Teknisestä tilasta ei tulisi olla kuitenkaan pääsyä asuinhuoneistoon. Lämmönjakohuoneeseen on hyvä luoda esteetön sisäänpääsy asentamalla kaksoislukkopesä tai putkilukko. Lappeenrannan Energiaverkot käyttää kaukolämpösarjoitettua lukitusta, joka on iLOQin valmistama.

Uusille kaukolämpömittareille asennetaan asiakkaan toimesta 240 V:n sähkönsyöttökaapeli, joka johdetaan sähköpääkeskukselta huoltokytkimelle. Syöttökaapeli suojataan sähköpääkeskuksessa 10 A:n sinetöidyllä varokkeella.

Sähköurakoitsija hankkii ja asentaa lämpöenergiamittaria varten koteloidun huoltokytkimen, joka asennetaan kaukolämpömittarin yläpuolelle. Huoltokytkimen etäisyys mittariin saa olla maksimissaan yhden metrin. Huoltokytkin tulee olla sinetöitävissä ja varustettu kahdella läpiviennillä mittalaitteiden kytkentää ja johdotusta varten. Huoltokytkimeltä asennetaan kaukolämpömittarille sähkönsyöttökaapeli, johon varataan noin 0,5 metrin mittainen vapaa johtokieppi.

Uudet mittarit kytketään automaattisen mittarinluennan piiriin, joten uudiskohteissa viestikaapeli asennetaan sähköpääkeskukselta kaukolämmön mittarille. Katso tarkemmat rakentamisohjeet

Pientalon tekninen laitetila - Lappeenrannan Energia
Kaukolämmön mittakeskuksen asennuskuva - Lappeenrannan Energia

 

 

 

4. Liittymän rakentaminen

Lappeenrannan Energiaverkot asentaa kaukolämpöjohdot kaivantoon ja laitehuoneeseen sekä eristää sisälle asennetut kaukolämpöjohdot mittauskeskukseen asti. Talojohdon kaivannon saa peittää vasta kartoituksen jälkeen. Omakotitalon rakentajan vastuulle jää vain talojohdon kaivuu- ja täyttötyöt tontin rajalta tekniseen laitehuoneeseen saakka. Talojohdon asennusaikataulusta sovitaan erikseen asiakkaan kanssa.

Kaukolämpölaitteiden asennustyöt teetetään Lappeenrannan Energiaverkkojen hyväksymällä urakointiliikkeellä. Löydät hyväksytyt urakointiliikkeet Lappeenrannan Energian verkkopalvelusta tai kysymällä teknisestä asiakaspalvelusta.

5. Laitteiden käyttöönotto ja tarkistaminen

Ennen lämmöntoimituksen aloittamista kiinteistössä on oltava:

  • 50 % liittymismaksusta maksettu
  • Paine- ja käyttöönottotarkastus suoritettu ja hyväksytty
  • Lämpömäärän mittauksen sähköistys sähköurakoitsijan toimesta asennettu

Lämmöntoimituksen aloitus tapahtuu Lappeenrannan Energiaverkkojen toimesta. Kuluttajan laiteasennusten valmistuttua urakoitsija tilaa Lappeenrannan Energiaverkoilta käyttöönotto- ja lopputarkastukset, jotka suoritetaan ennen rakennusvalvonnan lopputarkastusta. Lämmönjakokeskuksen säätöjärjestelmä viritetään asennuspaikalla lämmöntoimituksen alkamisen jälkeen. Nyt kotisi lämpenee kaukolämmöllä!

Kaukolämpöön liittyminen - Lappeenrannan Energia

 

Nouskulmien asennus - Lappeenrannan Energia

 

 

Liittymismaksu

Omakotitalon liittymismaksu lasketaan seuraavalla tavalla:

2250 € + 60 €/m x L
(L = tontille tulevan putkiston pituus)

Katso kaukolämmön hinnastot ja ehdot.

Ota yhteyttä

Oletko rakentamassa omakotitaloa? Suunnitteletko kaukolämpöön liittymistä? Asiakaspalvelumme neuvoo sinua kaikissa kaukolämpöön liittyvissä asioissa. Voit tilata lämpöliittymän kätevästi sähköisessä MinunLiittymä-palvelussa juuri silloin, kun sinulle sopii.

Tilaa kaukolämpöliittymä

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.