Miksi valaisimen lamppua ei voi aina vaihtaa?

Ledien myötä valaistustuotteet ovat muuttuneet.
Lappeenrannan Energia
|
Vinkkaamme, milloin lamppu kannattaa vaihtaa lediksi.
Markkinoilla on valaisimia, joiden lamppuja ei voi vaihtaa. Asia selviää valaisimen energiamerkistä.

Lediteknologia on mullistanut valaisinten designin. Valaisimet voidaan suunnitella minkä muotoiseksi valaisevaksi pinnaksi tahansa. Ohuet muodot, mutkat ja spiraalimuodot ovat mahdollisia, kun uusissa ledivalaisimissa ei ole enää perinteistä vaihdettavaa lamppua, eikä sille tarvitse suunnittelussa jättää tilaa.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo, että valonlähde kiinteänä osana valaisinta on järkevää, kun ledivalonlähteiden käyttöikä on pitkä. Valmistajat lupaavat ledeille jopa parinkymmen vuoden käyttöikää käyttökohteesta riippuen.

– Käytön aikainen energiankulutus on kaikissa valaistustuotteissa, niin yksittäisissä lampuissa kuin valaisimissa, merkittävin ympäristökuormitukseen vaikuttava tekijä. Siksi kiinteiden ledivalaisimien valmistaminen on myös ympäristön kannalta perusteltua, vaikka koko valaisin onkin vaihdettava uuteen valaisimen vikaannuttua. Kun valmistetaan valaisin, jossa on kiinteä ledi, siitä tyypillisesti saadaan energiatehokkain kokonaisuus, Päivi Suur-Uski kertoo.

Huomioi valaisimen energiamerkki

Kuluttajille on tullut yllätyksenä, ettei uuden valaisimen lamppua voi enää vaihtaa. Se, onko valaisimessa kiinteät ledit vai vaihdettavat lamput, selviää kaupassa valaisimissa olevasta EU-asetuksen mukaisesta energiamerkistä.

Kun valaisimen valonlähteenä on kiinteät ledit, kannattaa hankintatilanteessa tarkistaa laitteen takuu huolella. Näin vältytään turhalta harmilta, jos valaisin jostain syystä vikaantuu jo käyttöiän alkuvaiheessa.

Kiinteät ledit sisältävän valaisimen valintaa koskevat samat periaatteet kuin perinteisen lampun valintaakin. Valon määrä eli lumenit ja valon värisävy eli Kelvin-arvo kannattaa aina tarkistaa ennen ostopäätöstä. Valaisimen energiamerkistä selviää myös tieto kiinteiden valolähteiden tai valaisimeen sopivien vaihdettavien lamppujen energiatehokkuudesta.

Valaisimet ja lamput kuuluvat SER-kierrätykseen

Kiinteillä ledeillä varustettuja valaisimia ei käytön jälkeen saa heittää roskiin, vaan ne ovat kierrätettävää sähkö- ja elektroniikkaromua, joka palautetaan SER-kierrätyspisteisiin. Myös irrotettavat ledilamput kuuluvat SER-keräyspisteisiin tai niitä voi palauttaa lamppuja myyvään kauppaan ilman ostovelvoitetta. Halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput voi sen sijaan laittaa sekajätteeseen.

www.lampputieto.fi
Lähde: motiva.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.