Laske huoneen lämpötila astetta alemmas

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta.
Lappeenrannan Energia
|
Laske huoneen lämpötila astetta alemmas
Lämmitysjärjestelmän säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua. Alenna huonelämpötilaa asuinhuoneista yhdellä asteella. Voit myös alentaa reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista kuten rappukäytävistä, varastoista, autotalleista sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti. Vähennä terassien, parvekkeiden ja viherhuoneiden ulkolämmittimien käyttö minimiin. Älä pidä ovia ja ikkunoita auki tarpeettomasti.

Suositeltavat sisälämpötilat eri tiloihin ovat:

  • oleskelutilat 20–21 ºC
  • makuuhuoneet 18–20 ºC
  • tuulikaapit ja porrashuoneet 15–18 °C
  • varastot 12 ºC
  • autotallit 5 ºC

Voit myös hankkia huoneiden lämpötilojen seuraamiseen lämpömittareita. Muista asettaa mittari huoneen sisäseinälle. Huolehdi myös tilojen riittävästä ilmanvaihdosta.

Varmista hyvä ja terveellinen sisäilma

Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää: ihminen tottuu 0,5–1,0 asteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.

Kun viilennät sisätiloja, tee se viisaasti 

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja helteellä vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, joten vältä saunan ja uunin lämmitystä. Suojaa ikkunat verhoilla tai kaihtimilla ja hyödynnä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

Turvaudu koneelliseen jäähdytykseen sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. Käytä silloinkin huonekohtaisia tuuletus- ja jäähdytyslaitteita järkevästi ja vain tarpeen mukaan. Huomioithan, että vältät sisätilojen viilentämistä sähkölaittein kulutushuippujen aikaan eli ajoita sähkönkulutuksesi astetta paremmin?

Huonekohtaiset jäähdyttimet ja tuulettimet:

Rajaa jäähdytettävä tila sulkemalla ovet niihin huoneisiin, joissa viilennys ei ole välttämätöntä. Pöytätuulettimella voit tehostaa lämmön poistumista iholta, kun suuntaat ilmavirran itseäsi kohti. Sammuta laitteet aina, kun et oleskele tiloissa.

Ilmalämpöpumpun viilennystoiminto:

Sulje ulko-ovet ja ikkunat, mutta varmista muuten ilman esteetön kulku asunnossa. Sammuta laite, kun lämpötila on laskenut asteen tai pari – ilmalämpöpumppu poistaa samalla ilmankosteutta, joten miellyttävän huonelämpötilan voi saavuttaa nopeasti.

Lähde: Motiva.fi ja astettaalemmas.fi

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.