Laitathan käytetyt kasvomaskit ja kertakäyttöhanskat roskikseen

Käytetyt hygieniamateriaalit eivät kuulu pönttöön vaan roskikseen.
Lappeenrannan Energiaverkot
|
Kuvituskuva Toikansuon jätevedenpuhdistamolta.
Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Käsi- ja muusta hygieniasta tuleekin nyt huolehtia erityisen hyvin. Desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ja kertakäyttömaskit ynnä muut tulee käytön jälkeen laittaa kuivajätteisiin, ei wc-pönttöön.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. Jätevedenpumppaamoiden ja viemäriverkoston kunnossapidosta sekä tukosten poistamisesta huolehtii Lappeenrannan Energiaverkot, mutta tukoksista voi aiheutua ympäristön pilaantumista.

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia ja ns. sitä itseään, sekä pesuvesiä. Esimerkiksi vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat. Koronavirustilanteen aikana nenäliinatkin tulee toistaiseksi laittaa kuivajäteastiaan, ei biojätteeseen. 

Etelä-Karjalan jätehuollolla on hyvät ohjeet korona-ajan jätehuoltoon. Niihin voi tutustua jätehuoltoyhtiön verkkosivustolla.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.