Kotitaloudet kuormittavat kemikaaleilla vesistöjä - usein tietämättään

Lajittelemalla ja valitsemalla oikein voit itse vaikuttaa vesistöjen tilaan.
Lappeenrannan Lämpövoima
|
Kun pidät vaaralliset aineet poissa viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta.
Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja. Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään. EU:n ulkopuolella esimerkiksi tekstiilien valmistusta koskeva lainsäädäntö ei ole kovin tiukka. Siksi tuontitekstiilien mukana ostamme myös haitallisia aineita, jotka päätyvät pesussa jäteveteen.

Tutuissa kuluttajatuotteissa, kuten paistinpannuissa tai vedenpitävissä teknisissä urheiluvaatteissa, voi olla haitallisia perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (PFAS-yhdisteitä), jotka ovat erittäin pysyviä. Yhdisteitä käytetään, koska ne hylkivät vettä, likaa ja rasvaa.
 
Myös kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa käytettyä antibakteerista triklosaania löytyy jätevesistä. Triklosaania arvioidaan päätyvän suomalaisille jätevedenpuhdistamoille noin 25 kg vuodessa. Määrästä vesistöihin jatkaa noin kolmannes. Triklosaanin määrää voi vähentää helpoimmin jättämällä sitä sisältävät tuotteet hankkimatta.

Arjen valinnoilla on väliä

Ympäristömerkit huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä. Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki kertovat tuotteen tai palvelun olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa. Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena. Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuvat parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kulumattomia aineita.
 
Paikalliselta jätevedenpuhdistamoltamme, Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n Toikansuon jätevedenpuhdistamolta, muistutamme asiakkaita yhdestä tärkeimmistä kampanjan viesteistä:
 
Viethän vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin. Vaarallisten jätteiden keräykseen eikä viemäriin kuuluvat myös kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali.

Haluamme kertoa #pyttyasiaa

Vesilaitosyhdistyksen ja viidentoista suomalaisen vesihuoltolaitoksen yhteinen Pytty-kampanja näkyi 7.11.2016 – 17.11.2016 seuraavien kaupunkien elokuvateattereissa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu, Pori, Lappeenranta, Kuopio, Rovaniemi, Vaasa, Hämeenlinna, Porvoo, Kajaani, Järvenpää ja Kouvola.
 
Voit katsoa kampanjan tietoiskut sekä saada tietoa haitallisista aineista ja ohjeita vesistöystävällisiin toimintatapoihin kampanjan nettisivuilta pytty.fi.
 
Kampanja oli Vesilaitosyhdistyksen Baltic Sea Action Group-sitoumuspankkiin antama sitoumus. Vesilaitosyhdistyksen jäsenlaitosten lisäksi Pytty-kampanjassa olivat mukana Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.