Käytä astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Tiedätkö, miten paljon viihteeseen kuluu kotona sähköä?
Lappeenrannan Energia
|
Viihde-elektroniikka kuluttaa sähköä - astetta alemmas
Viihde-elektroniikan määrä kotona lisääntyy jatkuvasti ja niitä myös uusitaan nopeassa tahdissa. Uusi yksittäinen laite kuluttaa hyvin vähän sähköä, mutta yhteensä ne lohkaisevat jo 7 prosenttia kotitaloussähkön käytöstä – enemmän kuin ruoan kylmäsäilytys. Laitteiden käytön energiatehokkuuden varmistaminen on omissa käsissäsi.

Erityisesti isompien viihdelaitteiden hankinnassa on järkevää selvittää käytönaikainen ja lepotilan energiankulutus. Televisioilla on energiamerkintä, joka tarjoaa hyvää vertailutietoa vastaavankokoisiin ja -tyyppisiin laitteisiin. Ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa.

Kannettavat tietokoneet ovat jo hyvin suorituskykyisiä, joten ne soveltuvat niin työ- kuin pelikoneiksikin ja kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet. Tärkein kotona vaikuttava teko on huolehtia kaikkien viihdelaitteiden sammuttamisesta käytön päätyttyä.

Digiaika lisää kulutusta

Harvoin tulee myöskään ajatelleeksi, että digitaalisten palvelujen käytön lisäksi myös sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito sekä tiedonsiirto kuluttavat paljon energiaa. Kun omalla sähkölaskulla näkyy vain laitteiden käytöstä ja lataamisesta aiheutuva kulu, on vaikea hahmottaa palvelujen käytön kokonaisvaikutusta.

Digitalisaatio on toisaalta myös mahdollisuus: esimerkiksi etätyö ja sähköisten palvelujen käyttö vähentävät liikkumisen energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia.

Vinkit energiatehokkaaseen viihde-elektroniikan käyttöön:

  • Sammuta kaikki viihdelaitteet käytön päätyttyä. Muista, että valmiustila kuluttaa myös energiaa.
  • Hyödynnä kännykän ja muiden laitteiden virransäästöominaisuuksia.
  • Myös sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito ja tiedonsiirto kuluttavat paljon energiaa. Käytä digitaalisia palveluita harkiten.
  • Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä.
  • Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa isojen tietomäärien siirtoon, esimerkiksi videoiden katseluun.
  • Tarkista laitteiden energiatehokkuus ja ajantasaisuus. Esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Myös vanha plasmatelevisio voi olla sähkösyöppö.
  • Hanki uusia laitteita vain tarpeeseen. Hanki käyttötarpeisiisi sopivia, mahdollisimman vähän kuluttavia laitteita. Esimerkiksi ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa, eli harkitse tarkkaan, minkä kokoisen laitteen hankit.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.