Ilmainen kaapelinäyttö on tilattava aina ennen kaivuuta

Kaapelinäytöllä vältetään vahingot kaivutöissä varmistamalla kaapeleiden, putkien ja viemäreiden sijainti.
Lappeenrannan Energia
|
Kaapelinäytöllä vältetään vahingot kaivutöissä varmistamalla kaapeleiden, putkien ja viemäreiden sijainti.
Etenkin kaupunkialueilla ja lähiöissä maan alla kulkee paljon esimerkiksi sähkökaapeleita sekä lämpö- ja vesiputkia. Siksi kaivaessa pitää aina ensin varmistaa niiden sijainti, ettei vahinkoja pääse sattumaan. Kaapelinäytöllä eli sijaintitiedustelulla varmistetaan tarvittaessa paikan päällä, ettei kaiveta vahingossakaan väärästä paikasta.

Kaapelinäyttö on tilattava aina, kun kaivetaan, korostaa karttapalvelun esimies Päivi Kallio Lappeenrannan Energiaverkoilta.

- Näyttö tilataan Johtotiedolta puhelimitse numerosta 0800 12600 tai lomakkeella verkkosivulta johtotietopankki.fi. Jos näyttöpalvelumme piiriin kuuluvia putkia tai kaapeleita on 10 metrin päässä tai lähempänä kaivuualuetta, Johtotieto välittää näyttöpyynnön Elvera Oy:lle. Tässä yhteydessä toimitetaan näyttöpyynnön tilaajalle kartat kaivuualueiden putkista ja kaapeleista. Kesän alusta Johtotieto otti käyttöön selainpohjaisen karttaohjelman, jonka kautta kaivajat saavat tarkempaa karttatietoa kaivuualueen kaapeleista ja putkista.

Johtotiedon kautta kaivaja saa tiedot Lappeenrannan Energiaverkkojen sähköjohdoista sekä vesi- ja lämpöputkista ja Lappeenrannan kaupungin katu-, liikenne- ja valokuitukaapeleista sekä hulevesiviemäreistä, Kallio luettelee.

- Jos kaivuualueella on muiden omistamia putkia tai kaapeleita tai esimerkiksi yksityisten omistamia tonttijohtoja tai -kaapeleita, on kaapelinomistajan velvollisuus huolehtia näiden putkien ja kaapeleiden näytöistä.

Näyttöä pyydettäessä kaivajan on ilmoitettava tarkka tieto kaivamispaikasta, töiden aloitusajankohta sekä vastuuhenkilön yhteystiedot. Kallio kertoo, että jos näyttö on tarpeellinen, Elvera tekee sen kolmen päivän kuluessa pyynnöstä.

- Hätänäytöt esimerkiksi vuototilanteissa saa nopeammalla aikataululla. Ja jos näytön haluaa muuten nopeammin, sen saa lisämaksusta. Muutenhan koko kaapelinäytön prosessi on ilmainen.

Näyttö on voimassa 30 päivää näyttöpöytäkirjan päiväyksestä, jos sen on vastaanottanut ja kuitannut työmaan edustaja. Muuten näyttö on voimassa 14 päivää.

Tilaa näytöt Johtotiedolta

puhelimitse
sähköisesti

Lue lisää, kuinka kaivat turvallisesti

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.