Helpotusta helteeseen

Vinkkejä kodin viilennykseen!
Lappeenrannan Energia
|
lappeenrannan-energia-vesi-sahkon-hinta
Ihanaa, kesä tulee vihdoinkin! Helleviikkoina kodista voi kuitenkin tulla tukala. Projektipäällikkö Ville Reinikainen Lappeenrannan Seudun ympäristötoimesta kokosi vinkkejä, joiden avulla koti pysyy sopivan raikkaana. Toimimalla oikein vältät myös ikävät yllätykset sähkölaskussasi.

Pidä kosteus kodin ulkopuolella

Syy kuumaan ja tukalaan oloon on yleensä ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden kasvaminen. Pyri siis pitämään ylimääräinen kosteus kodin ulkopuolella, vältä myös pyykin kuivattamista sisällä. Tämä on erityisen tärkeää, jos kodissasi on ilmastointi, sillä liian kosteuden poistaminen kasvattaa myös energiakustannuksia.

Tuuleta tehokkaasti

Tehokas läpiveto tuulettaa parhaiten. Jos rakennuksessa on pelkästään painovoimainen ilmanvaihto, tuuletus kannattaa hoitaa avaamalla rakennuksen alin ikkuna tuulen puolelta ja ylin ikkuna rakennuksen vastakkaiselta puolelta. Muista avata myös ikkunoiden välissä olevat ovet.

Turhat sähkölaitteet kiinni

Irroita käyttämättömät sähkölaitteet pistokkeista. Vaihda viimeistään nyt hehkulamput nykyaikaisempiin vaihtoehtoihin, sillä hehkulampun käyttämästä sähköstä 95 %:a muuttuu lämmöksi. Varmistathan myös, etteivät kylmälaitteesi ole liian ahtaissa tiloissa vaan niiden ympärille jää ilmaa.

lappeenrannan-energia-sahkon-kulutus-kesaMuista maltillisuus koneellisessa viilentämisessä

Kodin koneellisessa viilennyksessä kannattaa olla maltillinen. Jo 2 – 4 asteen lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä on yleensä riittävä. Liiasta viilennyksestä koituu tarpeettomia kustannuksia ja usein myös muita lieveilmiöitä, kuten suun ja nenän limakalvojen kuivuutta. Mikäli käyttämäsi viilennystekniikka antaa myöten, kannattaa myös miettiä, riittäisikö esimerkiksi vain makuuhuoneen jäähdytys koko asunnon viilennyksen sijaan. Näin säästät myös kustannuksissa.

Voiko kokkaamisen ja saunomisen siirtää myöhemmäksi?

Rakennuksen sisällä olevan sähkösaunan lämmittämisestä syntyy tarpeetonta lisälämpökuormaa helteellä. Myös keittolieden ja uunin käyttöä kannattaa välttää tai käyttää eristettyjä hauduttavia astioita.

Talon aurinkosuojaus kuntoon

Aurinkosuojaus on tärkeää erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa, sillä jos talon sisälämpötila nousee ulkolämpötilaa korkeammaksi, energiaa joudutaan käyttämään jäähdytykseen. Tehokkain aurinkosuojaus saadaan ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kuten markiiseilla, screeneillä tai sälerullaimilla. Sisälle asennettavat säle- ja rullakaihtimet eivät toimi läheskään yhtä hyvin, sillä tässä vaiheessa lämpö on jo päästetty rakennuksen sisään.

Vesi vilvoittaa tehokkaasti

Vesi viilentää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Jos kodin läheltä ei löydy uimarantaa, kylmä suihku tai omalla pihalla oleva pulahdusallas toimivat ensiapuna.

5 min suihku (60 l): 0,3 €
Lasten uima-altaan täyttö (500 l): 2,4 €
Neljän hengen uima-altaan täyttö (1 300 l): 6,2 €

Kustannus 4,75 €/m3 on laskettu Lappeenrannan Energian perushinnaston mukaan.


Teksti: Anna Karhu, Kuva: Shutterstock

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.