Ajoita astetta paremmin!

Tule mukaan säästämään energiaa!
Lappeenrannan Energia
|
Astetta alemmas - kuvituskuva pyykinkoneesta
Tiesitkö, että valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua? Aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Jos on ajankäytöllisesti mahdollista, siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä.

Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen eli kulutusjousto on juuri nyt tärkeää jokaisessa kodissa, jotta sähkön riittävyys turvataan kaikille, kaikissa tilanteissa. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.

Yleisohjeena on sähkönkäytön pienentäminen arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin 16-20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16-17 ja 19-20 tietämille. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen.

Sähköpulan uhka voi ilmaantua muunakin aikana, joten seuraa uutisia ja jakeluverkkoyhtiösi tiedotteita. Huolehdi, että ajantasaiset yhteystietosi (matkapuhelinnumero, sähköposti) ovat MinunEnergia -palvelussamme kunnossa.

Kaikki hyötyvät kulutushuippujen tasaamisesta

Kulutuksen tasaaminen on nyt välttämätöntä ja järkevää riippumatta siitä, onko käytössäsi kiinteähintainen vai pörssisähkösopimus. Lataa puhelimeesi esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-appi ja seuraa sähkön hintaa, joka reagoi sähkön tarjonnan ja kysynnän tilanteeseen. Myös Väreen sähkön hinta nyt on oiva sovellus perehtyä sähkönkulutuksen tietoihin. On hyvä muistaa, mitä kalliimpaa sähkö on, sitä suuremmaksi nousee riski sähköpulasta ja jakelukeskeytyksistä.

 • Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamun ja arki-illan huippukulutustuntien aikana.
 • Omaksu arkeen uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoa. Siirrä esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden käyttö aikaiseen aamuun, keskipäivään tai myöhempään iltaan.
 • Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella.
 • Sammuta aina kaikki sähkölaitteet ja irrota verkkovirrasta latausjohdot, joita et käytä.
 • Sammuta tai ajasta kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kulutushuippujen ulkopuolelle.
 • Varmista, että koneellinen ilmanvaihto on säädetty oikein. Hetkellisesti voit alentaa tehoa huippukulutuksen aikana, mutta älä sammuta ilmanvaihtoa kokonaan.

Onko kotitaloutesi sähkön suurkuluttaja?

Erityisen taloudellista sähkönkäytön ajoittaminen on niissä kodeissa, joissa sähköä kuluu paljon esimerkiksi tilojen tai käyttöveden lämmitykseen. Tällöin käytössä yleensä on myös paremmat tekniset mahdollisuudet kulutuksen ohjaamiseen laitekohtaisten ajastimien ja säätöominaisuuksien, kotiautomaation tai energiapalvelujen avulla.

Käytä vuorotellen suuritehoisia sähkölaitteita, kuten sähkökiuasta, käyttövesivaraajaa ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä. Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat.

Hyödynnä laitteiden aikaohjausta esimerkiksi näissä:

 • sähkölämmitys ja lämpöpatterit
 • kylpyhuoneen lattialämmitys
 • ilmanvaihtolaite ja jäähdytys
 • lämminvesivaraaja
 • auton esilämmitys
 • sähköauton lataus

Lue lisää Motivan verkkosivulta Sähkön kulutusjousto

Lähde: astettaalemmas.fi -kampanjasivut

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.